Club de presă: „Statul eșuează în fața copiilor abuzați sexual”

Cazurile grave de abuz sexual ar putea fi prevenite, dacă responsabilii de protecția copilului nu ar neglija problemele grave cu care se confruntă în fiecare zi zeci de copii din țara noastră. La această concluzie au ajuns participanții la ședința Clubului Jurnaliștilor de Investigație din 24 mai curent, în cadrul căreia a fost lansat  Dosar Neoficial, un proiect inițiat de Centrul Internațional „La Strada”. Culegerea dezvăluie problemele sistemului de protecție a copilului și lipsa de acțiuni din partea profesioniștilor prin prizma mărturiilor a șase adolescenți, victime ale abuzului sexual.

Potrivit directorului executiv al Centrului Internațional „La Strada”, Ana Revenco, sistemul din țara noastră este construit astfel, încât să satisfacă nevoile sistemului, și nu pe cele ale copilului, iar specialiștii se concentrează mai mult pe registre și statistici, decât pe adevăratele probleme ale copiilor. „Statul continuă să eșueze. Specialiștii ignoră situațiile de risc în care se află copiii, precum și nevoile acestora. Copiii au nevoie să fie ascultați, auziți și ajutați din prima adresare, să primească afecțiune, să fie protejați. Deseori interviul din partea specialistului se limitează la îndeplinirea formularului legat de situația materială din familie, însă nimeni nu își pune întrebarea ce vrea acel copil”, a mai menționat Ana Revenco.

Prezentă la eveniment, Rodica Corețchi, rerezentanta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, a menționat că de multe ori specialiștii în protecția copilului își motivează inacțiunile prin faptul că nu au avut acordul părinților pentru a intervieva copiii. Asta în contextul în care legislația prevede clar că „dacă abuzul a avut loc în familie, nu e nevoie de acordul părinților. Specialistul are obligația de a identifica problema, nu de a judeca”.

La rândul său, comunicatoarea și bloggerița Diana Guja, care a scris mărturiile din stenogramele discuțiilor cu acești copii, a punctat că „sistemul nu se va schimba de la sistem, ci de la noi. Copiii vor o viață normală, vor să aibă și ei un serviciu, familie”.

Dosar Neoficial cuprinde mărturiile-dosar a șase din sutele de copii, victime ale abuzului sexual, asistați de Centrul Internațional „La Strada”, începând cu anul 2010.  Potrivit specialiștilor, în majoritatea cazurilor profilul victimelor este același: copiii provind din familii cu venituri modeste, sunt crescuți de un singur părinte sau de rude, nu au bani pentru strictul necesar, fiind nevoiți să își poarte singuri de grijă. Cel de-al şaptelea, un Altfel de dosar, prezintă mărturia unui caz oarecum mai fericit, cel puţin demonstrând cum ar fi să acţioneze, elementar şi adecvat, specialiştii chemaţi să întindă prim a mână de ajutor.  

Experții au menționat și Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru copii – 161 111, la care copiii pot apela atunci când se simt în pericol, dar și Telefonul de Încredere pentru femei – 0 8008 8008 la care fetele tinere pot beneficia de sfaturi şi consiliere.