Problema traficului de ființe umane – discutată în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație

Federaţia Rusă a devenit principala ţară de destinaţie pentru victimele traficului de ființe umane din Moldova. Anul trecut 142 de persoane au fost traficate pe teritoriul acestei țări, majoritatea (82) fiind exploatate prin muncă. Ciprul de Nord şi Turcia rămân a fi principalele destinații de trafic pentru exploatarea sexuală. În același timp, odată cu liberalizarea regimului de vize pentru spaţiul european, s-au deschis noi destinaţii de care profită traficanţii de fiinţe umane – Grecia, Italia, Germania, Cehia, Spania etc. În total, în anul 2014 au fost identificate 264 de victime ale traficului de ființe umane, dintre care 26  sunt copii. Datele au fost făcute publice în cadrul ședinței din 16 octombrie a Clubului Jurnaliștilor de Investigație de către Iurie Podarilov, șef-adjunct la Centrul de Combatere a Traficului de Persoane a Ministerului Afacerilor Interne.

În cadrul evenimentului, organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice în comun cu Secretariatului permanent al Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, a fost prezentat în premieră un raport de analiză strategică care vizează monitorizarea situației infracționale privind traficul de persoane în anul 2014.

Potrivit lui Iurie Podarilov, obiectivul acestui raport este de a facilita luarea deciziilor la nivel înalt privind combaterea traficului de ființe umane (TFU) prin evaluarea acestui fenomen în Republica Moldova. Documentul include o analiză a amenințărilor traficului de persoane pentru Moldova, a vulnerabilităților, care pot fi exploatate și a eventualelor prejudicii, care pot fi cauzate țării. ”În baza acestei analize vor fi înaintate recomandări pentru îmbunătățirea mecanismului național pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane”, a menționat Podarilov.

Din numărul total de victime ale traficului de persoane înregistrate pe parcursul anului trecut, 92 au avut de suferit în urma exploatării sexuale, în acest sens fiind inițiate 74 cauze penale. Federaţia Rusă rămâne a fi pe departe principala ţară de destinaţie şi pentru trafic în scop de exploatare prin muncă, cu o pondere de 95 % din totalul victimelor exploatate în acest scop în alte ţări. Majoritatea victimelor depistate în această țară erau exploatate în agricultură sau șantierele de contrucții.  

Podarilov a mai menționat că în 2014 au fost identificate 46 de victime ale cerșitului, majoritatea în Rusia sau Ucraina. Ca şi în anul 2013 acest tip de trafic a înregistrat o ascensiune considerabilă – cu peste 100%, atât din punct de vedere a infracţiunilor înregistrate, cât şi din punct de vedere a numărului de victime identificate.   

La rândul său, Ecaterina Berejan, șefa Secretariatului permanent al Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane a menționat că statisticile potrivit cărora fenomenul trafiicului de fiinţe umane ar fi în creştere, de fapt, arată că numărul cazurilor documentate de autorităţi este mai mare.

”Traficul de ființe umane este un fenomen complex care afectează, în egală măsură, statele puternice și țările mai puțin dezvoltate. Natura complexă și flexibilă a fenomenului impune  consolidarea tuturor eforturilor pentru prevenirea și combaterea acestuia”, a mai spus Ecaterina Berejan.

Clubul Jurnaliștilor de Investigație a avut loc în cadrul proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Freedom House în colaborare cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi finanţat de Ministerul de Externe al Regatului Norvegiei. Evenimentul se înscrie în  Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane" cu genericul „10 ani a Convenţiei Consiliului Europei  privind Lupta Împotriva Traficului de Fiinţe Umane".