Apel către partidul de guvernământ și ambasade privind îngrădirea accesului jurnaliștilor posturilor TV8 și Jurnal TV la briefingurile PDM

Organizațiile neguvernamentale de media fac apel către partidul de guvernământ, care, de câteva săptămâni, îngrădește în mod repetat accesul jurnaliștilor postului TV8 la briefingurile de presă ale formațiunii. În data de 2 octombrie, accesul le-a fost îngrădit și jurnaliștilor postului Jurnal TV.

Prin acest tip de acțiuni se încalcă atât drepturile jurnaliștilor, cât și drepturile cetățenilor. Se încalcă în special libertatea de a primi și de a difuza informații de către mass-media (art. 20 din Legea presei), precum și libertatea publicului de a fi informat (art. 6 alin 1 din Legea cu privire la libertatea de exprimare).

Acțiunile PDM sunt pasibile și de răspundere penală, conform prevederilor articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova, care stipulează sancțiuni pentru împiedicarea intenționată a activității mass-media.

Menționăm că, potrivit Legii privind partidele politice, formațiunile politice sunt „institute democratice ale statului de drept, promovează valorile democratice şi pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice”.

Precizăm că statul sprijină financiar partidele politice (art. 5 din Legea privind partidele politice). Prin urmare, activitatea partidului de guvernământ este de interes public, iar la briefingurile de presă ale acestuia trebuie să aibă acces toți jurnaliștii, pentru a putea reflecta discuțiile şi anunțurile care, ulterior, se concretizează în acte și inițiative oficiale, cu impact asupra întregii societăți.

Organizațiile de media condamnă aplicarea practicilor de restricționare a accesului sau de permisiune selectivă pentru jurnaliști la evenimentele de interes public. Astfel de limitări sunt contrare statului de drept, principiilor guvernării democratice și valorilor europene comune.

Solicităm partidului de guvernământ să își reevalueze atitudinea față de posturile TV8 și Jurnal TV, iar la următoarele evenimente să le asigure accesul nestingherit și necondiționat. Totodată, cerem PDM să aibă o atitudine respectuoasă față de reprezentanții presei și să trateze toți jurnaliștii egal.

Facem apel și către ambasadele şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova să ia notă de acest comportament discreționar al partidului de guvernare. Astfel, dorim să aducem în atenția lor că în domeniul media capătă amploare o serie de practici ilegale de îngrădire a libertății instituțiilor mass-media incomode şi a jurnaliștilor independenți care își fac onest meseria.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul „Acces-Info”
RISE Moldova