Organizațiile neguvernamentale de media sunt îngrijorate de refuzul Editurii „Universul” de a tipări revista „Acasă”

Organizațiile de media din R. Moldova își exprimă îngrijorarea față de refuzul Întreprinderii de Stat Editura „Universul” de a tipări ediţia curentă a revistei „Acasă”. Argumentul administratorului editurii, precum că acest lucru s-ar datora unor circumstanțe tehnice, sau unor datorii pe care publicația le-ar avea față de acest agent economic sunt neconvingătoare, întrucât în astfel de situații, între beneficiar și prestator pot fi identificate soluții care să nu pericliteze apariția la timp a publicației. Din spusele editorului revistei „Acasă”, la data de 26 decembrie 2017, redacţia a achitat integral toate datoriile, însă administraţia refuză să tipărească ediţia curentă a revistei. 

Considerăm inadmisibilă o asemenea atitudine față de o publicaţie periodică, fapt care duce la diverse interpretări, cu atât mai mult cu cât redacţia afirmă că refuzul de a tipări revista este condiţionat de excluderea din revistă a unor materiale critice la adresa guvernării, şi anume un fragment dintr-un articol semnat de Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle și o caricatură realizată de Alexandru Eftode pentru Europa Liberă. Precizăm că asemenea acțiuni pot fi considerate drept cenzură și împiedicare intenționată a activității mass-media, acțiuni care cad sub incidența art. 180 prim al Codului Penal și a art. 1802 al Codului Penal.

Solicităm administrației Întreprinderii de Stat Editura „Universul” să ofere explicații publice în legătură cu acest caz şi să asigure o colaborare deschisă cu toate redacţiile publicaţiilor periodice, fără a impune restricţii ilegale, identificând soluţii care nu ar periclita activitatea acestora.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente 
Centrul de Investigații Jurnalistice 
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul  ”Acces-Info”