Portalul Anticoruptie.md, distins cu două premii la Gala „Jurnaliştii anului”, ediția 2016

Portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova a fost premiat în cadrul Galei „Jurnaliştii anului”, ediția 2016, drept cel mai bun produs media al anului în presa de investigații. La evenimentul ce s-a desfășurat vineri, 16 decembrie, platforma s-a ales și cu Premiul național de etică și deontologie profesională jurnalistică 2016.

Echipa portalului a fost premiată la categoria „Jurnalism de investigație”. La aceeași categorie a fost premiat și jurnalistul Iurie Sanduța de la RISE Moldova. Totodată, portalul Anticoruptie.md a ieșit învingător în concursul pentru Premiul național de etică și deontologie profesională jurnalistică 2016, acordat de Consiliul de Presă. Anticoruptie.md a ajuns în finalul competiției alături de Ziarul de Gardă și portalul Newsmaker.md. Instituțiile mass-media au fost selectate după ce în perioada 20 iulie - 15 noiembrie 2016, consumatorii de media au avut posibilitatea să voteze pe site-ul www.mediaforum.md pentru nouă ziare și portaluri care au fost propuse pentru acest premiu.

Gala „Jurnaliştii anului” se află în acest an la cea de-a 22-a ediție și este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei.

Anticoruptie.md este prima platformă online din Republica Moldova pentru semnalarea cazurilor de corupţie şi a infracţiunilor conexe. Aici pot fi raportate abuzurile şi comportamentul neadecvat al funcţionarilor, traficul de influenţă, conflictul de interese şi incompatibilităţile, lipsa de transparenţă în instituţiile publice şi gestionarea frauduloasă a banilor publici, averi nedeclarate sau dobândite ilicit şi orice alte situaţii și fapte generatoare de corupţie. Conceptul www.anticoruptie.md a fost elaborat de echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice în 2012, în cadrul Campaniei „Toleranţă zero corupţiei! Fii activ şi pune corupţia la zid!”, care a avut loc cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. În prezent, portalul este parte a proiectului „Shining a light on corruption in Moldova”, desfăşurat de Freedom House în colaborare cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice, fiind finanţat de Ministerul de Externe al Regatului Norvegiei. 

În aprilie 2016, portalul s-a numărat printre cele trei instituții media candidate la Premiul Special oferit de One World Media. Pe lângă Anticoruptie.md, în cursă au rămas Nómada.gt din Guatemala și Raqqa Is Being Slaughtered Silently din Siria.