Acordul de asociere RM-UE conține angajamente clare referitor la drepturile copiilor

Republica Moldova este singura țară din cadrul Parteneriatului Estic care are un capitol separat dedicat drepturilor copilului în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.  Acesta reprezintă  un nou mecanism, pe lângă cele existente, prin care se vor asigura standarde de calitate în educaţia copiilor, asistenţa medicală şi alimentaţie, dar şi în ce priveşte protejarea grupurilor vulnerabile. În cadrul ședinței din 5 iunie a rețelei ”Jurnaliștii-prieteni ai copiilor”, oficiali ai Comisiei Europene în Republica Moldova şi ai Ministerului Afacerilor Externe, experţi locali şi internaţionali au explicat cum vor fi puse în practică prevederile acordului.

Necesitatea introducerii unui capitol separat privind protecția copiilor în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a apărut ca urmare a problemelor specifice cu care se confruntă copiii de aici, a subliniat reprezentantul adjunct al UNICEF Moldova, Dejan Mincic.

Dejan Mincic, Reprezentant adjunct al UNICEF Moldova. Foto CIJM

”Prin punerea în aplicare a prevederilor acordului de asociere Republica Moldova va putea beneficia de practici extrem de pozitive pe care le implementează de ani de zile statele membre ale UE, inclusiv în domeniul drepturilor copilului”, a mai spus Dejan Mincic.

În luarea sa de cuvânt, Daniela Morari, şef adjunct de direcţie la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a spus că prevederile care se referă în mod direct la protecţia drepturilor copilului se regăsesc în capitolul 27 al acordului. Totodată, potrivit sursei citate, prevederi care se referă în mod tangenţial la drepturile copilului, există şi în alte capitole ale acordului.

Potrivit Danielei Morari, capitolul 27 al Acordului prevede participarea copiilor în procesul decizional, schimbul de informaţii şi bune practici privind reducerea sărăciei printre copii, accesul la educaţie, promovarea drepturilor copiilor în cadrul familiilor şi consolidarea capacităţilor părinţilor şi îngrijitorilor de a asigura dezvoltarea copiilor. În acelaşi timp, capitolul prevede prevenirea şi combaterea tuturor formelor de exploatare, abuz, neglijare şi violenţă împotriva copiilor, inclusiv prin elaborarea şi consolidarea cadrului legal şi constituţional, precum şi prin desfăşurarea campaniilor de sensibilizare în acest domeniu.

Daniela Morari, şef adjunct de direcţie la
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Un alt participant la ședință, Wicher Slagter, şeful adjunct al Delegaţiei UE în Republica Moldova a menţionat că Acordul de Asociere este o noutate bună nu doar pentru mediul de afaceri, dar şi pentru copii. În acelaşi timp, oficialul a spus că Uniunea Europeană şi-a oferit sprijinul la reformarea mai multor sectoare, precum cel al sănătăţii publice, al educaţiei sau al justiţiei juvenile, şi va acţiona şi în continuare ca prevederile din Acordul de Asociere să nu rămână doar la nivel declarativ.

”Cooperarea dintre UE şi Moldova va include prevenirea şi combaterea tuturor formelor de exploatare, inclusiv munca, abuzurile, neglijenţa şi violenţa împotriva copiilor, inclusiv prin elaborarea şi consolidarea cadrului legal şi instituţional. Acest lucru nu va rămâne literă moartă în Acord, ci vor urma acţiuni concrete” a declarat Wicher Slagter.

La rândul său, Mariana Ianachevici, expert naţional în drepturile copilului a subliniat că  că prin aplicarea Acordului de Asociere se vor face investiţii în suportul metodologic, suportul tehnic şi în schimbul de experienţă între cadrele didactice, părinţi şi educatori.

„Acest articol prevede un angajament politic, ce va implica toată societatea. Paşii pe care urmează să îi facă Republica Moldova, prin Acordul de Asociere, prevăd mai multe angajamente concrete în ceea ce priveşte dreptul copilului”, a declarat Mariana Ianachevici.

Ședința a fost organizată în cadrul unui proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul Reprezentanței UNICEF în Moldova.