UNICEF a lansat raportul global “Ascuns la Vedere - o analiză statistică a violenței asupra copiilor”

Cea mai mare compilație de date referitoare la violența împotriva copiilor realizată vreodată, raportul “Ascuns la Vedere”, a fost lansat în cadrul ședinței din 23 septembrie a rețelei ”Jurnaliștii – prieteni ai copiilor”. Potrivit Reprezentantului UNICEF în Moldova,  Nune Mangasarian, compilația arată amploarea  abuzului fizic, sexual și emoțional la care sunt supuși copiii în diferite țări ale lumii.

Nune Mangasaryan, Reprezentant UNICEF în Moldova. Foto CIJM 

Totodată, UNICEF indică șase strategii care dau posibilitatea societății,  de la familii la guverne, să prevină și să reducă violența împotriva copiilor. Acestea includ susținerea părinților și crearea unor abilități de viață la copii; schimbarea atitudinilor; întărirea sistemelor și serviciilor judiciare, penale și sociale și generarea de dovezi, precum si conștientizare în legatură cu violența și costurile ei umane și socio-economice pentru a schimba atitudini și norme.

"Raportul ne arată în mod clar că, din păcate, abuzul asupra copiilor are loc în fiecare zi și în fiecare societate. Cu toate acestea, rareori avem statistici veridice, deoarece fenomenul rămâne ascuns și nedeclarat. Este nevoie ca toți să raporteze violența - autoritățile, profesorii, medicii, vecinii, părinții și copiii deopotrivă pentru a putea pune capăt acestui fenomen", a declarat Nune Mangasaryan.

În luarea sa de cuvânt, Daniela Misail-Nichitin, drectorul Centrului ”La strada” a menționat că unul dintre serviciile lansate de autorități pentru prevenirea și combaterea abuzului și violenței față de copii este asistența telefonică gratuită a copilului. Potrivit sursei citate, de la lansarea acestui serviciu  au fost înregistrate zeci de mii de apeluri telefonice atât de la copii și adulți. De cele mai dese ori persoanele care apelează la serviciul de asistență telefonică  solicită consiliere psihologică sau întreabă unde ar putea să se adreseze atunci când le sunt încălcate drepturile.  Participanții la ședință au menționat că în Republica Moldova, Guvernul și societatea civilă s-au angajat să lupte împotriva violenței asupra copiilor, prin implicarea publicului în campanii naționale și locale de sensibilizare, schimbarea legilor și regulamentelor, dezvoltarea politicilor, antrenarea profesorilor, asistenților sociali, poliției și lucrătorilor medicali în recunoașterea copiilor aflați în situație de risc și acordarea asistenței. 

Raportul arată că aproximativ 17% din copiii din 58 de țări sunt supuși unor forme severe de pedeapsă fizică.  La nivel global, trei din zece adulți consideră că este nevoie de pedepse fizice pentru a crește copiii bine.