Anastasia Cucuruz

Ministrul Jizdan ştie cum să îşi protejeze copiii online?

De Ziua Siguranţei pe Internet, un grup de tineri instruiţi pentru a le vorbi semenilor despre siguranţa online, a fost în vizită la Ministerul de Interne (MAI). În discuţia cu reprezentanţii statului, tinerii s-au interesat ce reguli de navigare online a stabilit în raport cu copii săi ministrul Alexandru Jizdan, cum reacţionează acesta atunci când internauţii îi critică activitatea, dar şi ce intenţionează să facă în continuare MAI pentru a asigura protecţia copiilor în spaţiul online.

Potrivit ministrului, primul lucru pe care îl pot face părinţii pentru a-şi proteja copiii şi online, este să le fie prieteni celor mici. Demnitarul le-a povestit oaspeţilor despre cum acasă obişnuieşte să privească alături de copii ceea ce le pare lor interesant pe Internet. Astfel, spune Alexandru Jizdan, reuşeşte să rămână aproape de realităţile pe care le trăieşte noua generaţie.

Gazdele le-au mai povestit tinerilor despre cazurile de escrocherie online sau  momentele în care au primit ameninţări pe Internet. Reprezentanţii ministerului au îndemnat tinerii să raporteze oamenilor legii situaţiile neplăcute online, care ar putea constitui o infracţiune. Totodată, cazurile de abuz şi violenţă online faţă de copii – hartuirea, ademenirea, etc – ca şi alternativă, pot fi raportate consultantului pe www.Siguronline.md. Ministrul de Interne a apreciat existenţa unei astfel de platforme, care vine să ajute instituţiile statului în asistenţa cetăţenilor. La fel, acesta susţine că rezonează cu mesajul tinerilor precum că prevenirea prin informare si educare trebuie să aibă întâietate în eforturile în domeniu. În acest context, Alexandru Jizdan a menţionat că va adresa colegilor săi din alte ministere propunerea ca subiectul siguranţei pe Internet să se regăsească pe agenda lor de lucru.

Totodată, şeful Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, Andrian Șova, a comparat sistemul de protecţie al Copilului pe Internet cu un sistem antivirus, care, pentru a rămâne eficient, trebuie zilnic să-şi actualizeze modul de operare pornind de la noile ameninţări depistate. În cazul copiilor – pornind de la riscurile la care se expun aceştia şi nevoile lor de informare, ghidare si suport.

Tinerii care au fost în vizită la MAI sunt a zecea generaţie de voluntari în cadrul Programului “De la Egal la Egal” al Centrului Internaţional “La Strada”. Aceştia au fost instruiţi privind siguranţa online, astfel că în continuare ei vor fi cei care vor veni în faţa altor adolescenţi în instituţiile de învăţământ din ţară, pentru a le vorbi despre cum pot fi în siguranţă  online, dar şi despre cum pot raporta un abuz pe www.siguronline.md.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului