Anastasia Cucuruz

Polițiștii și procurorii pot folosi camera de audiere a minorilor amenajată la sediul ”La Strada”

Aproximativ o sută de polițiști și procurori din majoritatea raioanelor Republicii Moldova au participat la seminare informative pe subiectul exploatării sexuale a copiilor în scop comercial. Inițiativa aparține experților Centrului Internațional ”La Strada”, care în discuția cu oamenii legii s-au referit  și  la măsurile speciale de protecție a copiilor victime sau martori.

În cadrul seminarelor, participanții au obținut cunoștințe privind tipologia și psihologia abuzatorilor sexuali, dar și comportamentul acestora cu copiii. La fel, s-a discutat despre tehnicile de manipulare folosite în raport cu copilul, atașamentul copilului față de abuzator și consecințele abuzului sexual asupra comportamentului si stării psiho-emoționale a copilului.

În acest context, ”La Strada” i-a încurajat pe oamenii legii să-i audieze pe copiii victime sau martori ai infracțiunilor grave doar în camere special amenajate și doar în prezența unui psiholog. În acest sens, experții și-au reiterat disponibilitatea de a pune la dispoziția ofițerilor de urmărire penală și a procurorilor camera de audiere a copiilor de la sediul organizației, dotată cu tot echipamentul necesar.

Sesiunile de instruire au avut loc în perioada 14-16 noiembrie în zona de Nord a Republicii Moldova, iar pe 21 și 24 noiembrie – în zonele Sud și Centru, inclusiv în municipiul Chișinău. Activitatea s-a desfășurat în contextul Zilei Europene pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale, marcată în mod tradițional la data de 18 noiembrie.

Pentru orice alte informații privind fenomenul exploatării sexuale a copiilor, inclusiv cu utilizarea tehnologiilor informaționale, puteți apela consultantul pe www.siguronline.md

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului