CEDO condamnă Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie în Transnistria

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia într-o nouă decizie privind școlile românești din stânga Nistrului. Astfel, Moscova este obligată să plătească despăgubiri de 64 de mii de euro pentru încălcarea dreptului la educația elevilor de la internatul din Tighina. 

Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, în decizia CEDO sunt 11 reclamanţi. Zece dintre ei au obţinut câştig de cauză, iar unul –  nu. CEDO obligă Rusia să plătească câte şase mii de euro pentru fiecare reclamant şi încă patru mii de euro cheltuieli de judecată, în total 64 de mii de euro. 

Hotărârea Înaltei Curți vine la șase ani după hotărârea Catan şi alţii, prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Rusia a violat dreptul la educaţia elevilor din şcolile româneşti din regiunea transnistreană. În decizia CEDO din 19 octombrie 2012, Rusia a fost obligată să plătească 1,7 milioane de euro pentru 170 de reclamanţi, dar până astăzi refuză să execute hotărârea.

Preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, citat de IPN, a declarat că pentru persoanele vizate în această cauză nu contează doar achitarea sumelor stabilite de CEDO.”Este important ca aceștia să aibă toate condiţiile necesare, să li se respecte dreptul la educaţie. Şi drept exemplu poate fi prezentată situaţia elevilor din liceul din Grigoriopol, care continuă să fie evacuaţi la Doroţcaia, astfel fiind nevoiţi să facă zilnic naveta. De asemenea, este vorba despre liceul din Râbniţa, care nu a putut să-şi recupereze imobilul, ocupat în 2004. Probleme similare sunt și la Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina. Cât privește achitarea sumelor dispuse de Curte, avocaţii Promo-LEX depun în continuare eforturi pentru ca Rusia să-și onoreze oligațiunile”, susține Ion Manole.

În ultimii şase ani, numărul elevilor din şcolile românești s-a diminuat cu 35%. Pe 19 octombrie 2012, Curtea Europeană a remarcat că „reducerea numărului de elevi cu 50% în liceele „Evrika” şi „Alexandru cel Bun” este prea mare pentru a fi explicată doar prin factorii demografici”.

În regiunea transnistreana funcționează în prezent opt școli cu predare în limba română, subordonându-se Ministerului Educației de la Chișinău. În jur de două mii de copii învaţă aici. În vara anului 2004, administraţia de la Tiraspol a dispus închiderea tuturor şcolilor româneşti din Transnistria. Copii, părinții și profesorii de la cele opt școli au protestat vehement şi au supravegheat instituțiile timp de vreo trei săptămâni, pentru a nu fi sigilate. Cu toate aceste, milițienii transnistreni au devastat atunci mai multe instituții, iar mai târziu administrația transnistreană a cerut școlilor să se înregistreze oficial la Tiraspol. 

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului