Cinci judecătoare, în arest preventiv

Procurorii moldoveni au cerut, miercuri, Judecătoriei Chișinău să emită mandate de arestare pe numele a cinci judecătoare de la Curtea de Apel și Judecătoria Chișinău, vizate într-un dosar de corupție. Persoanele reținute, suspectate de trafic de influență, corupere pasivă și corupere activă au fost plasate în arest preventiv, pentru 20 sau 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție sau în arest la domiciliu.

Procurorii anticorupție susțin că magistrații de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari  pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale, aflate în examinare.

La Judecătoria Chișinău, unde au fost eliberate mandatele de arestare, nu s-a prezentat nici o judecătoare, reținută de ofițerii Centrului Național Anticorupție. Magistrații au solicitat examinarea demersurilor procurorilor, în lipsa lor.

Astfel, în urma examinării demersurilor, judecătorii au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele judecătoarei Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău. Avocatul magistratei a menționat că aceasta pledează nevinovată, scrie Ziarul de Gardă.

Trebuie spus că, Liubovi Brânza este soția decanului Facultății de Drept din cadrul USM, Sergiu Brînza, și el reținut acum două săptămâni într-un dosar penal pornit pe faptul săvârșirii infracțiunilor de corupere pasivă și activă. Celelalte două magistrate de la Curtea de Apel Chișinău, vizate în dosar, au primit câte 30 de zile de arest preventiv la domiciliu.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă scriu că judecătoarea Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel a participat în ultimii ani la luarea  unor decizii în dosare importante, precum dosarul ex-premierului Vlad Filat, dar și cel în care a fost vizat Ion Perju, polițistul acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Tot ea a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care este amplasat sediul televiziunilor sale. 

A treia judecătoare de la CA Chișinău reținută este Ludmila Ouș. Ea a făcut parte din completul de judecători de la CA Chișinău care în noiembrie 2016 au hotărât să mențină condamnarea fostului premier, Vlad Filat. Magistratele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău, reținute și ele în dosarele penale anunțate de procurori, au fost numite în funcția de judecătoare recent, în 2014 și respectiv, 2015. La câteva luni după numirea sa în funcție, Svetlana Tizu a ajuns în atenția presei internaționale, fiind calificată drept cea mai sexy magistrată din lume” după ce a publicat pe o rețea de socializare mai multe fotografii în ținute provocatoare.

Deși procurorii au cerut plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a magistratei Svetlana Tizu, judecătorul a decis plasarea ei în arest preventiv pentru 20 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Avocatul Svetlanei Tizu a menționat că magistrata pledează nevinovată și susține că nu a participat la nici un act de corupere, considerând măsura preventivă ca fiind neîntemeiată, scrie Ziarul de Gardă.

Un mandat de arestare preventiv pentru 20 de zile în izolatorul CNA a fost emis și pe numele magistratei Victoria Hadârcă.

Pe lângă cei cinci judecători de la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, și un procuror a fost reținut. Este vorba de Vera Chiranda, care activează în cadrul Procuraturii sectorului Centru, municipiul Chișinău. În 2015 Chiranda a fost decorată cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2016 i-a fost acordată Medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa II. Dinstincția i-a fost oferită cu prilejul Zilei lucrătorului procuraturii, „luând în considerație rezultatele activității desfășurate, indicatorii de performanță, calitățile profesionale și morale ale unor procurori”.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, ”procurorii și ofițerii anticorupție au documentat o schemă infracțională în mai multe episoade, în care sunt implicați pe lângă cei cinci judecători, un procuror,  un avocat, un  asistent judiciar, un  medic și un inculpat pe un dosar”. ”Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați. Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau "clienții" judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile ”, se arată într-un comunicat de presă al procuraturii . 

Amintim că, procurorii și ofițerii anticorupție au descins, marți, la Curtea de Apel Chișinău, judecătoria Chișinău, Procuratura municipală, precum și domiciliile suspecților, într-un caz de corupție investigat de procurori, începând cu luna august a acestui an.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului