Curtea de Apel Chișinău: Alegerile locale, declarate nule

Curtea de Apel din Chișinău a menținut, joi, hotărârea Judecătoriei Centru prin care a fost invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase. Noul edil a declarat că decizia magistraților ”este o crimă împotriva Chișinăului, este o decizie a absurdului”. Năstase a anunțat că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Completul de judecată care a examinat recursul depus de avocații lui Andrei Năstase, a declarat, după mai bine de o oră de deliberări că se menține decizia primei instanțe. Hotărârea a fost luată de magistrații Vladislav Clima, Ala Malîi și Ecaterina Palanciuc. După pronunțarea deciziei, Andei Năstase, dar și câțiva susținători, prezenți la proces, au strigat „Rușine!”.

Andrei Năstase: ”Este o decizie politică, nedreaptă”

Imediat după pronunțarea hotărârii, Andrei Năstase, a declarat jurnaliștilor că magistrații ”au trișat, au mințit, au executat o comandă politică. Acești indivizi se tem de forțele antidemocratice, vor folosi tot arsenalul pentru a ne opri. Prezența masivă a sute de polițiști în jurul clădirii Curții de Apel spune totul. Această decizie este nedreaptă. Mai avem o cale de atac, este o decizie politică, arbitrară. Vom merge la CSJ”, a declarat Năstase.   

Totodată, primarul ales al Chișinăului a îndemnat oamenii să iasă la proteste masive. ”Ni se fură viitorul în direct. Nu este doar viitorul nostru, este și viitorul copiilor noștri. Vă îndemn să protestăm cu toții. Trebuie să ne apărăm drepturile. Voturile sunt călcate în picioare. Votul popular, exprimat liber de oameni, a fost trimit la coșul de gunoi. Într-o societate normală, astfel de judecători ar sta la pușcărie. Nu avem drumuri, transport calitativ pentru că în țara asta se fură ca în codru. Acești indivizi au toată puterea în mâini. Sunt pregătit pentru orice deznodământ. Sunt determinat să merg până la capăt”, a mai spus Andrei Năstase.

În cadrul ședinței, avocatul Partidului Socialiștilor, Nicolae Fomov, a confirmat faptul că socialiștii nu au solicitat invalidarea alegerilor, dar a cerut instanței de fond să constate că Andrei Năstase prevederile Codului Electoral, atunci când a făcut campanie în ziua alegerilor.

Maia Sandu: ”Trebuie să ne apărăm astăzi democrația”

Între timp, câteva mii de susținători ai lui Andrei Năstase protestează în fața Primăriei Chișinău și cer ca mandatul acestuia să fie validat. Oamenii spun că rămân peste noapte.Și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a chemat lumea în stradă.”Acum este nevoie de fiecare persoană, așa cum la alegeri a fost nevoie de fiecare vot. Dacă noi nu ne apărăm astăzi democrația, înseamnă că cei care poate nu au fost la vot acum, data viitoare, când vor vrea să meargă la vot, votul lor nu va mai conta. Aici nu trebuie să fie doar cei care au votat pentru Andrei Năstase, aici trebuie să fie toți care cred că ei au dreptul la vot şi că votul lor contează”, a spus Maia Sandu.

Andrei Năstase anunța mai devreme, că duminică, la ora 14.00, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc o amplă manifestație. Oamenii sunt chemați în stradă pentru a apăra democrația.

Acum două zile, Judecătoria Chișinău a declarat nule alegerile locale și a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase. În seara zilei de miercuri, Judecătoria a publicat hotărârea motivată din care aflăm, printre altele că, postările video ale lui Andrei Năstase, pe Facebook, în ziua scrutinului, au fost calificate ca agitație electorală. ”Rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegerilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor... Agitația electorala adresată unui număr de persoane, incontestabil mai mare decât diferența de voturi între candidați, atestă că alegerile la finalul lor au fost alterate prin comportamentul concurenților electorali", susținea instanța.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Mai jos găsiți și varianta audio a corespondenței RFI. 

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului