Erdogan a oferit R.Moldova două vehicule pentru dispersarea protestatarilor

Președintele Turciei, Recep Erdogan a oferit Republicii Moldova două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă. Anunțul a fost făcut, joi, de liderul de la Ankara, în timp ce se afla într-o vizită în autonomia găgăuză din R.Moldova. 

Recep Erdogan a declarat în cadrul unei conferințe de presă că două autospeciale TOMA, folosite pentru dispersarea mulțimii la proteste violente, au fost oferite Ministerului de Interne de la Chișinău.  Cele două mașini sunt din dotarea forțelor de intervenție ale poliției și armatei turcești.

„Vreau să vă spun că la 17 octombrie, la ora 21:30, au sosit două vehicule pentru combaterea demonstrațiilor în masă, TOMA, care au fost puse la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Erdogan la Comrat. Autospecialele au ajuns la Chişinău în prima zi a vizitei lui Erdogan în R.Moldova.

Responsabili de la Ministerul de Interne nu au confirmat și nici infirmat informația.

Autospecialele TOMA sunt dotate cu tunuri de apă pentru a controla revoltele în masă. Acestea sunt produse de compania turcă Nurol Makina și sunt folosite de către polițiști în timpul manifestațiilor în masă din Turcia pentru a dispersa mulțimea. Autospecialele TOMA sunt utilizate și în Azerbaidjan, Libia, Zimbabwe, Georgie și Kazahstan, scrie Ziarul de Gardă.

Capacitatea maximă a autospecialei este de 5/10 tone de apă. Autovehiculul are un sistem de protecție a caroseriei și a vehiculului, mai exact difuzoare de gaze în partea laterală și în spate. Cabina este blindată, are un sistem de protecție a sticlei, de stingere a incendiilor și de ermetizare a cabinei împotriva gazelor lacrimogene.

Președintele Turciei și-a încheiat prima sa vizită în R.Moldova. Liderul turc a avut miercuri mai multe întrevederi cu oficiali moldoveni. Erdogan a participat și la inaugurarea clădirii Președinției, devastate acum aproape 10 ani în timpul protestelor violente din aprilie. Erdogan a mers joi în autonomia găgăuză.

Dodon, vizită în Turcia  

La scurt timp după plecarea lui Erdogan, Igor Dodon a anunțat că va pleca în Turcia, la sfârșitul lunii octombrie.”Președintele Erdoğan m-a invitat la ceremonia solemnă de inaugurare a celui de-al treilea Aeroport de la Istanbul, care va fi și cel mai mare Aeroport din lume. Evenimentul va avea loc pe 29 octombrie, cînd Republica Turcia va marca 95 de ani de la înființare de către fondatorul ei, Mustafa Kemal Atatürk”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook. 

Totodată, Igor Dodon afirmă că vizita Preşedintelui Turciei ”poate fi considerată o etapă nouă în dezvoltarea raporturilor de colaborare dintre statele noastre, în beneficiul ambelor popoare”.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului