PE, rezoluție dură în cazul R.Moldova. Andi Cristea: ”Documentul, politizat”

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluție critică privind situația politică din R.Moldova. Votul vine în urma dezbaterilor ce au avut loc în ultimele luni în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe. Președintele Delegației Parlamentului European pentru R.Moldova, eurodeputatul PSD, Andi Cristea a criticat documentul, menționând că este unul politizat care nu-și are locul în contextul alegerilor parlamentare din 2019 din R.Moldova.

Cu votul a 396 de eurodeputați pentru, 76 împotrivă și 186 de abțineri, rezoluția a fost adoptată, după prezentarea raportului europarlamentarului Petras Auštrevičius pe marginea implementării prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Potrivit documentului, ”R.Moldova este capturată de interese oligarhice, iar puterea politică și economică, concentrată în mâinile unui grup de oameni. Aceștia exercită presiuni asupra principalelor instituții ale statului, Parlamentul și Executivul, asupra formațiunilor politice. Eurodeputatul Austrevicius vorbește de asemenea despre deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice și a respectării drepturilor omului, corupția sistemică, anchetarea insuficientă a fraudei bancare din 2014”.

Totodată, eurodeputații au criticat evoluția proceselor democratice din R.Moldova și aici s-au referit la invalidarea scrutinului local din vara 2018, dar și modificările la Codul Electoral, criticate anterior de oficiali europeni.

Raportul dezbătut în Parlamentul European a fost elaborat în urma întâlnirilor cu autoritățile de la Chișinău, cu liderii opoziției, membrii societății civile, dar și cu reprezentanți ai Comisiei Europene, scrie Ziarul de Gardă. ”Parlamentul European și-a reiterat poziția potrivit căreia orice decizie privind viitoarele plăți ale asistenței macrofinanciare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 și cu condiția ca acestea să fie efectuate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organismele internaționale specializate”.

”Totodată, rezoluția prevede că plata tuturor programelor de sprijin bugetar ar trebui să rămână în așteptare până când vor avea loc progrese semnificative în ceea ce privește standardele democratice, inclusiv reforma sistemului judiciar și acțiunea judiciară împotriva persoanelor responsabile de frauda bancară. Parlamentul European solicită în același timp continuarea alocării fondurilor pentru sprijinirea societății civile și a mass-mediei independente din Moldova, precum a autorităților locale, inclusiv prin intermediul unor noi parteneriate și proiecte de dezvoltare”, se arată în rezoluția PE, citată de Zdg.

Eurodeputat PSD: Documentul PE, politizat și nu își are locul în context electoral

Președintele Delegației Parlamentului European pentru R.Moldova, eurodeputatul PSD, Andi Cristea declară că documentul adoptat de Parlamentul European ”este politizat și nu-și are locul în context electoral”.

“Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, din care fac parte, și-a retras sprijinul politic față de acest raport, după două încercări de a preveni situația de față: aprobarea unui document politic, conceput pentru a servi opoziției extra-parlamentare de la Chișinău. În Moldova vor fi alegeri parlamentare în februarie 2019. În context electoral, un asemenea raport nu-și are locul”, este de părerePreședintele Delegației Parlamentului European pentru R.Moldova.  

Potrivit lui Andi Cristea, ”grupurile politice care formează majoritatea în Parlamentul European poartă mesajul partenerilor lor de la Chișinău”. ”Fac un joc foarte periculos pentru Moldova. Majoritatea politică de dreapta din Parlamentul European demonstrează, din nou, duble standarde: nu s-ar împotrivi unui nou sistem electoral dacă ar favoriza opoziția extra-parlamentară din Moldova. Dorește să pună stop tuturor surselor de finanțare pentru Moldova, dar să direcționeze fonduri către societatea civilă apropiată opoziției.”

”Încercările actualei majorități din Parlamentul European de a favoriza anumite partide politice de la Chișinău în prag de alegeri afectează credibilitatea Parlamentului European”, mai spune eurodeputatul PSD. 

Raportul face trimitere și la rezoluția UE din vara 2018 privind suspendarea plăților prevăzute pentru asistența macrofinanciară și suportul bugetar pentru Republica Moldova, în valoare de 100 mln euro, iar în 2017, oficiali europeni au decis să stopeze finanțarea pentru reformele din sectorul Justiției din R.Moldova. invocând faptul că guvernarea de la Chișinău nu a depus eforturi suficiente pentru a realiza reformele în sectorul justiției.

Materialul a fost difuzat la RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului