Președinția R.Moldova:”Sperăm Rusia și Ucraina să-și soluționeze conflictele pe cale pașnică”

După trei zile de la incidentul naval din Marea Azov, Președinția R.Moldova a venit cu o reacție. Purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon și-a exprimat speranța că ”Rusia și Ucraina, țări prietene ale Republicii Moldova își pot soluționa neînțelegerile și conflictele prin dialog, pe cale pașnică și diplomatică”.

Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi susține că orice acțiune care poate duce la înrăutățirea situației și așa dificile din regiune este foarte periculoasă. ”Suntem îngrijorați de posibile dificultăți cu care ar putea să se confrunte cetățenii și exportatorii moldoveni care tranzitează teritoriul Ucrainei, iar primele semnale în acest sens deja au apărut. De asemenea analizăm foarte atent situația la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, pe segmentul transnistrean, pentru a exclude și a preîntîmpina orice provocări”, a scris Lebedinschi pe pagina sa de Facebook.

Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Igor Dodon, secretarul Consiliului Suprem de Securitate este în legătură permanentă cu conducerea instituțiilor abilitate și și-a exprimat speranța că ”acest episod îngrijorător nu va avea consecințe grave pentru securitatea regionala și își va găsi o rezolvare politică pașnică”.

Între timp, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că printre marinarii capturați de FSB este și un tânăr de 20 de ani, originar din R.Moldova, cu cetățenie ucraineană. Veaceslav Zimcenco este ofițer de marină de rang înalt în flota ucraineană. O instanță din Crimeea a decis, miercuri, plasarea în arest a marinarilor ucraineni, pentru 60 de zile,”pentru încălcarea frontierei de stat a Rusiei”.

Acum două zile, Guvernul și Parlamentul de la Chișinău s-au arătat profund îngrijorate de tensiunile din Marea Azov și au condamnat cu fermitate agresiunea Rusiei față de Ucraina, îndemnând comunitatea internațională să aplice toate instrumentele de drept pentru a preveni escaladarea situației. 

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru declară la RFI că atât autoritățile de la Chișinău, cât și cetățenii ar trebuie să fie pregătiți pentru eventuale provocări, întrucât Legea marțială este instituită și la granița cu regiunea transnistreană. ”Agravarea relațiilor dintre Ucraina și Federația Rusă necesită o reacție fermă din partea autorităților R. Moldova, dar și a societății civile de solidarizare și explicare a eventualelor consecințe. Atât populația, cât și autoritățile moldovene trebuie să conștientizeze pericolele comune cu care se confruntă statele din regiune, dar și să fie pregătite de eventuale provocări”.

”Trebuie de asemenea, să ținem cont de faptul că atât Ucraina, cât și Federația Rusă sunt mediatori în formatul 5+2, iar acest incident, acum, mai mult ca niciodată, trebuie să trezească semne de întrebare privind viabilitatea formatului și necesitatea revizuirii acestuia”, conchide la RFI, Victoria Bucătaru, director executiv al Asociației pentru Politică Externă. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului