Traian Băsescu rămâne fără cetățenia R.Moldova

Curtea Supremă de Justiție a R.Moldova a decis, în seara zilei de miercuri, că fostul președinte al României, Traian Băsescu rămâne fără cetățenia R.Moldova.Hotărârea magistraților este definitivă și irevocabilă și a fost pronunțată la scurt timp după ce magistrații anunțau, de fapt, că ședința în dosarul lui Băsescu este amânată pentru 14 noiembrie. 

Judecătorii Curții Supreme de Justiție au decis, inițial, că examinarea recursului avocaților fostului președinte al României, Traian Băsescu privind retragerea cetățeniei R.Moldova, este amânată pentru săptămâna viitoare. Cel puțin asta se putea citi miercuri, la ora 18.29 pe pagina web a CSJ. Ulterior,  la ora 21.12 este publicată hotărârea prin care se respinge recursul avocaților lui Băsescu.

Astfel, magistrații CSJ au menținut în vigoare decizia Curții de Apel Chișinău din 10 mai 2018, prin care a fost lăsat în vigoare decretul de anulare a cetățeniei R.Moldova. Anterior, în ianuarie 2018 și magistrații Judecătoriei Chișinău au respins cererea lui Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetățeniei R.Moldova, semnat de președintele moldovean.

Fostul lider de la Cotroceni nu a venit deocamdată cu o reacție legată de hotărârea magistraților moldoveni.

Trebuie spus că, Traian Băsescu este președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) din R.Moldova, formațiune pe care a și creat-o în februarie 2016. Tot mai multe voci spuneau că Băsescu și-ar fi dorit să participe la alegerile parlamentare din R.Moldova.

Anatol Șalaru, președintele executiv PUN a scris, joi, pe pagina sa de Facebook că ”justiția moldovenească a făcut încă odată dovada subordonării juridice către puterea bicefală formată din cuplul toxic Plahotniuc-Dodon. După o amânare pentru care a invocat ”studierea suplimentară” a dosarului, completul de judecători a decis să confirme juridic abuzul lui Igor Dodon și să-i retragă definitiv cetățenia celui care a pus Republica Moldova pe harta interesului Uniunii Europene”.

”Faptul că intrarea în politica moldovenească a lui Traian Băsescu, prin înființarea PUN, a deranjat întreaga clasă politică de la dreapta la stânga politicii moldovenești nu mai este un secret pentru nimeni. De aici și până la a da decizii în puterea nopții, după ce cu doar câteva ore înainte anunțaseră amânarea unui verdict, este totuși o distanță prea mare. Prin această decizie actuala putere sfidează nu doar elementare norme de drept, ei sfidează inclusiv minimele norme de bun simț. Alături de invalidarea alegerilor la Primăria Chișinău, sentința contra lui Traian Băsescu este încă o dovadă că statul Republica Moldova a devenit pur și simplu o feudă aflată la cheremul unor grupări interlope mascate sub eticheta de partide, un stat eșuat la marginea lumii civilizate”, susține Șalaru.

La 3 ianuarie 2017, Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetățeniei R.Moldova lui Traian Băsescu. Dodon spunea că prin acest decret va repara încălcarea legii, comisă de ex-președintele R.Moldova. Fostul lider de la Cotroceni a contestat decretul în instanță. Curtea Supremă de Justiție a remis dosarul Judecătoriei Chișinău, precizând că nu ține de competența sa examinarea acestui dosar.  

Anterior, la 3 noiembrie 2016, când a depus jurământul pentru a obține cetățenia R.Moldova, Traian Băsescu spunea că este mândru că și-a îndeplinit visul de a avea ”cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de Vest până la Nistru şi puţin dincolo de Nistru”. Pentru prima dată ca și cetățean al R.Moldova, Traian Băsescu a fost la Chișinău la o întâlnire electorală.

Cererea de obținere a cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul președinte al României și soția sa la 10 martie 2016. Solicitanții au făcut referire la art. 24, alin 2 din Legea cetățeniei Republicii Moldova care statuează că în interesele republicii și în cazuri excepționale, cetățenii unor altor state pot deveni și cetățeni ai Republicii Moldova, prin decret al Președintelui Republicii Moldova”.

La alegerile prezidențiale din 2016 din R.Moldova, Traian Băsescu a votat pentru Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Galerie

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului