Vizita patriarhului Kiril în R.Moldova a fost amânată

Președintele R.Moldova, Igor Dodon a anunțat, joi, că vizita în Republica Moldova a patriarhului Rusiei, Kiril, preconizată pentru 27 și 28 octombrie, a fost amânată pentru o perioadă ulterioară. Anunțul a fost făcut de Dodon după ce a avut o discuţie telefonică cu șeful departamentului relații externe al Patriarhiei Ruse.

Președintele moldovean, Igor Dodon spune că nu știe de ce patriarhul Kiril nu mai vine acum la Chișinău, dar promite că săptămâna viitoare, în cadrul vizitei oficiale pe care o va întreprinde la Moscova, va discuta cu patriarhul despre ulterioara vizită în R.Moldova.

”În cadrul discuției telefonice pe care am avut-o cu șeful Departamentului relații externe al Patriarhiei Ruse, Mitropolitul de Volokolamsk Ilarion am fost informat despre decizia de a amâna vizita pastorală a Sanctităţii Sale, Patriarhului Kirill în Republica Moldova. Asupra perioadei vizitei ulterioare voi discuta cu Sanctitatea Sa, săptămâna viitoare, în cadrul vizitei mele oficiale la Moscova”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Inițial se anunțase că vizita patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii va dura patru zile, după care a fost redusă la două zile, iar până la urmă a fost amânată. Potrivit agendei, patriarhul Kiril urma să oficieze sâmbătă seara un serviciu divin la Catedrala „Naşterea Domnului” din Chișinău. De asemenea, în premieră, Patriarhul Kirill urma să viziteze orașele Comrat şi Bălţi. Agenda patriarhului a fost discutată și la o ședință cu stareţii şi stareţele de mănăstiri, protopopii şi şefii de sectoare sinodale ai Eparhiei de Centru din cadrul Mitropoliei.

Vizita patriarhului Kiril în R.Moldova urma să aibă loc la scurt timp după ce Biserica Ortodoxă Rusă şi-a întrerupt relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol. Igor Dodon și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia bisericii ortodoxe ruse, menționând că Moldova a fost și este o țară ortodoxă și că va găsi o soluție pentru a rezolva această situație.

Trebuie spus că, președintele Igor Dodon nu va mai putea merge pe muntele Athos pentru a se ruga, cum obișnuia până un demult. Decizia îi vizează și pe enoriașii moldoveni, întrucât Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove se află sub juristicția Patriarhiei de la Moscova.

Anterior, Patriarhia de la Constantinopol a hotărât, să recunoască o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând astfel capăt unei tutele religioase ruse de 332 de ani, ceea ce a ridicat problema viitorului pentru milioane de credincioși în Ucraina, o ţară în care Biserica ortodoxă Rusă se bucură în continuare de o influenţă importantă. Patriarhia Moscovei, care a denunţat o ”schismă” şi o ”catastrofă”, a avertizat că în urma acestei decizii ar putea apărea probleme în Ucraina, câţiva clerici ai parohiilor loiale Moscovei i-au chemat pe credincioşi să fie gata să-şi apere bisericile şi mănăstirile.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului