Zeci de mii de oameni, în stradă la Chișinău: ”Jos dictatura” Reportaj

La Chișinău, zeci de mii de oameni au protestat, duminică, fiind indignați de decizia magistraților moldoveni privind invalidarea mandatului noului primar ales, Andrei Năstase. Manifestația a început la Primărie, a continuat în Piața Marii Adunări Naționale, după care mulțimea a ajuns în fața Parlamentului R.Moldova .Mai mulți protestatari au rămas peste noapte în stradă și spun că nu vor renunța până când mandatul lui Andrei Năstase nu va fi confirmat de instanță. Curtea Supremă de Justiție urmează să decidă astăzi dacă validează sau nu scrutinul local.  

Cu drapele ale Uniunii Europene și R.Moldova, participanții la manifestația de duminică au tot scandat ”Năstase e primar”, ”Hoții sunt la Parlament”, “Jos guvernarea”, “Să vă fie frică, țara se ridica”, ”Validare”, ”Noi nu cedăm”. Au venit mii de oameni și din raioanele R.Moldova. Manifestația, organizată de Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, a fost una pașnică, fără incidente.

Andrei Năstase: ”Am venit să ne obținem dreptul la libertate” 

Noul primar ales al Chișinăului i-a îndemnat pe cetățeni să rămână la proteste, până când nu va fi obținută victoria.„ Îmi este greu să vă descriu sentimentul pe care îl trăiesc.Vă mulțumesc că nu lăsați această țară să moară. Am venit să ne obținem dreptul la libertate. Să nu-i lăsăm să ne fure votul. Din 2010 s-au săvârșit crime odioase. Am ajuns să ne stăpânească țara un criminal care ne-a dus femeile în Turcia. Un proxenet a ajuns să controleze și să stăpânească o țară. Țara nu se stăpânește, țara se iubește”, a declarat în fața protestatarilor, Andrei Nătase. 

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr a ținut să mulțumească și moldovenilor care au ieșit la proteste în mai multe orașe europene pentru a-l susține. Totodată, Andrei Năstase a vorbit, cu regret, despre exodul moldovenilor în străinătate.„Niște canalii și-au bătut joc de țară, de asta suntem cu copii și nevestele în străinătate, de asta a avut grijă. Au avut grijă să-și bată joc de această țară. Noi ne vrem viața în demnitate și libertate. Totul depinde de noi. Într-o zi o să ne închidă și rețele de socializare ca să nu mai putem vorbi. Ei ne-au păcălit cu sondaje, cu televizorul. Minciuna nu mai trece”, a adăugat Andrei Năstase.

Maia Sandu: „Dacă îi lăsăm să ne fure votul acum  o vor face și la alegerile parlamentare”

De pe scena improvizată în Piața Marii Adunări Naționale, în apropiere de clădirea Guvernului, Maia Sandu, liderul PAS a declarat că de fapt acum câteva zile guvernarea și-a lăsat și ultima mască. „Toată lumea a văzut clar că în spatele discursului despre integrarea europeană se ascunde interesul meschin al unui personaj mărunt cu planuri dictatoriale mari. Acest individ care nu a obținut niciun vot a decis că țara îi aparține și poate face ce vrea cu ea”, afirmă Maia Sandu.

„Dacă îi lăsăm pe cei de la guvernare să ne fure votul acum, o vor face și la alegerile parlamentare, și peste patru ani, și peste 24 de ani. Haideți să-i oprim. Atunci când a înțeles că nu vom face ce vrea, a decis să meargă pe o scurtătură să anuleze voturile oamenilor. Asta înseamnă sfârșitul democrație și începutul dictaturii. Dacă ne iau azi voturile, o vor face și în toamnă. Forța noastră este unitatea noastră. Putem să facem acest lucru dacă suntem mulți și uniți. Noi am venit să cerem validarea alegerilor din Chișinău și rămânem până guvernarea se conformează și recunoaște votul cetățenilor ”, a declarat Maia Sandu.

Oazu Nantoi: ”Trebuie să ne unim, să rupem țara din captivitate” 

Și Comentatorul politic, Oazu Nantoi, prezent la protest, a menționat că cetățenii moldoveni trebuie acum să-și apere dreptul lor la vot.”La alte alegeri ar putea fi prea târziu.Să nu fim indiferenți, să ne unim și să înțelegem că nu are nici un rost să așteptăm alegerile, conform regulilor scrise și nescrise, votate de Dodon și Plahotniuc în ceea ce cândva a fost Parlamentul R.Moldova. Trebuie să ne unim să rupem țara din captivitate până la alegeri”, este de părere Oazu Nantoi.

În fața mulțimii a ținut un discurs și fosta judecătoare de la Curtea de Apel, Domnica Manole. Ea a fost eliberată din funcție întrucât a obligat, anterior, Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr privind modificarea Constituției. „Consiliul Superior al Magistraturii scria că prin faptul că ne indignăm de nevalidarea mandatului sfidăm credibilitatea justiției. Rușine”, a declarat Manole de pe scena din PNAM.

Rezoluția protestatarilor: „Regimul instaurează oficial dictatura în țară. Protestele vor continua până la validarea alegerilor” 

Protestatarii au adoptat și o rezoluție care urmează a fi transmisă și partenerilor externi ai Republicii Moldova. ”Suveranitate aparține poporului și nici un grup sau partid nu poate exercita putere în nume propriu. Uzurparea puterii este cea mai mare crimă. Deși cetățenii l-au ales pe Andrei Năstase, regimul lui Plahotniuc și partenerul său Dodon care au anulat alegerile. Anularea este neconstituțională și semnifică sfârșitul democrație. Niciun vot nu poate fi anulat”. „Regimul instaurează oficial dictatura în țară. Noi cetățenii cerem confirmarea legalității alegerilor și validarea mandatului lui Andrei Năstase. Protestele vor continua până la validarea alegerilor”, se mai arată în document.

Cetățenii au fost chemați să protesteze luni, la Curtea Supremă de Justiție. La ora 15.30, magistrații vor decide daca mențin în vigoare decizia Curții de Apel privind invalidarea mandatului primarului ales sau confirmă legalitatea alegerilor locale din 3 iunie.

Potrivit Codului Electoral, până la alegerile locale ordinare din 2019, nu mai pot fi organizate scrutine noi. Dacă nu este validat mandatul lui Andrei Năstase, primăria va fi condusă de un primar interimar. Acum, această funcție o deține Ruslan Codreanu, din partea Partidului Popular European, formațiune condusă de fostul premier moldovean, Iurie Leancă, în prezent vicepremier pentru integrarea europeană.

Acum o săptămână, Judecătoria Chișinău a declarat nule alegerile locale și a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase. Instanța a publicat hotărârea motivată din care aflăm că, postările video ale lui Andrei Năstase, pe Facebook, din ziua scrutinului, prin care a îndemnat oamenii să iasă la vot, au fost calificate drept agitație electorală. Ulterior, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, confirmând invalidarea scrutinului.

Se pare că în R.Moldova se aplică standarde duble atunci când e vorba de validarea alegerilor, fie locale, parlamentare sau prezidențiale. Spre exemplu, în 2016, la scrutinul prezidențial Igor Dodon a îndemnat cetățenii să meargă la vot, dar nu a fost taxat de instanță, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Năstase, scrie Ziarul de GardăVă îndemn pe toți, dragi concetățeni, haideți azi toți împreună să ieșim și să demonstrăm că Moldova are viitor, iar eu sunt sigur că ea are viitor”, declara Dodon în ziua alegerilor.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Mai jos găsiți reportajul audio RFI de la protestul din Chișinău.

 

 

Galerie

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului