Ziua Siguranței pe Internet. Societatea civilă cere repetat instituţiilor statului să ia atitudine

Astăzi, 7 februarie, în întreaga lume este celebrată Ziua Siguranței pe Internet. Cu această ocazie, Centrul Internațional ”La Strada” își reiterează îngrijorarea față de faptul că în Republica Moldova politicile naționale în domeniul protecției și educației copiilor nu fac nicio referire la siguranța acestora pe Internet. În 2017, la nivel internaţional, sloganul evenimentului este „Fii schimbarea: Uniţi pentru un Internet mai bun”.

Deși Republica Moldova se regăsește în top 10 ţări cu cea mai mare viteză de Internet, iar rata de penetrare a serviciilor de Internet este în creștere de la an la an, răspunsul statului întârzie să apară, constată reprezentanții societății civile.

”Până în prezent, în Republica Moldova nu există o platformă sau un grup național care să abordeze subiectul dat, iar politicile naționale în domeniul protecției și educației copilului nu fac nicio referire la siguranța acestora pe Internet. În condițiile în care tehnologiile informaționale se dezvoltă rapid și devin tot mai accesibile și aplicabile în diferite sfere ale vieții, tăcerea autorităților statului este deosebit de riscantă. Apreciem crearea sectiei specializate în protecţia copilului în cadrul Centrului pentru combaterea crimelor informatice, dar mai constatăm că deja de ani de zile acesta e unicul raspuns al statului, prezentat în permanenţă drept o realizare. Totodată, planul de acţiuni tematic, elaborarea căruia s-a anunţat acum un an, şi care ne-a făcut să credem ca instituţiile statului au realizat în sfârşit importanţa protejării copiilor pe Internet, nu se implementează nici astăzi”, afirmă Ana Revenco, președinta Centrului Internațional ”La Strada”.

Potrivit statisticilor unicei platforme naţionale de promovare a siguranţei copiilor pe Internet, de la an la an numărul adresărilor din partea copiilor care declară că au fost abuzaţi în mediul online se dublează.

„Această zi oferă oportunitatea de a sublinia încă o dată necesitatea folosirii responsabile a tehnologiilor informaţionale şi rolul fiecăruia în transformarea spaţiului virtual într-un mediu mai sigur. Așa cum ne îndeamnă și sloganul evenimentului din acest an, credem cu fermitate că reprezentanţii mediului de afaceri în domeniul TIC, ai sistemului educaţional şi de drept, politicienii, copiii și părinții ar trebui să îşi unească eforturile pentru a asigura utilizarea sigură și responsabilă a Internetului”, susţine Angela Palancean, coordonatoare www.siguronline.md.

Ajunsă la ediția a XIV-a, Ziua Siguranței pe Internet 2017 va fi sărbătorită în peste 100 de țări din întreaga lume cu sprijinul Comisiei Europene și a celor 31 de Centre Naționale Safer Internet. În contextul Zilei Siguranței pe Internet, pe parcursul lunii februarie, şi Centrul Internaţional “La Strada” pregăteşte o serie de activităţi tematice.

Galerie

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului