Valeria Vițu

Președintele moldovean, suspendat din funcție. Dodon:”Nu voi ceda”

Președintele moldovean, Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcție, pentru a cincea oară, după ce a refuzat repetat să semneze decretele de promulgare a cinci proiecte de legi, susținute și propuse de Partidul Democrat. Curtea Constituțională a decis că Igor Dodon este în imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile, iar decretele vor fi semnate de prim-ministrul moldovean sau președintele Parlamentului.

Printre proiectele de lege ce urmau să fie promulgate de șeful statului este cel legat de noul Cod al Audiovizualului, care  își propune să  securizeze spațiul informațional al Republicii Moldova, prin limitarea difuzării și retransmisiei pe teritoriul țării a emisiunilor informațional-analitice, inclusiv din Rusia. Noua lege vizează în special posturile rusești. De asemenea, Dodon a refuzat să semneze și decretul privind transmiterea unui nou lot de teren pentru construcția Ambasadei SUA în R.Moldova și decretul prin care R.Moldova își dorește să marcheze concomitent, la 9 mai, Ziua Victoriei și Ziua Europei.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, toate aceste legi vor fi anulate și va fi formată o nouă componență a Curții Constituționale. ”Eu nu voi ceda în niciuna din aceste chestiuni și sunt sigur că poporul Moldovei mă va susține în acest caz”.

 ”Curtea Constituțională din nou a luat decizia de a transmite speakerului parlamentului și/sau premierului dreptul de a semna cîteva legi, după ce eu am refuzat să semnez un pachet de legi antipopulare, adoptate de către majoritatea parlamentară care pleacă.Este vorba despre noul Cod al audiovizualului, care presupune cenzura presei, în pofida prevederilor Constituției, legea privind vînzarea terenului fostului Stadion Republican pentru Ambasada SUA, legea privind redenumirea sărbătorii de 9 Mai în „Ziua Europei”, două legi cu privire la subordonarea Inspectoratul General de Carabineri Premierului, fapt ce subminează funcțiile constituționale ale Președintelui în calitatea sa de Comandant Suprem al Forțelor Armate”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Curtea Constituțională a fost sesizată de democrați, după ce Dodon a refuzat să semneze decretele de promulgare a celor cinci legi. Decizia magistraților este definitivă, nu poate fi supusă vreunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R.Moldova.

Și de această dată, Igor Dodon va fi suspendat din funcție exact câteva minute, timp în care Pavel Filip sau Andrian Candu va semna decretele de promulgare a legilor.

Timp de mai bine de un an, Dodon a fost suspendat din funcție de patru ori, fie că a refuzat să promulge legea anti-propagandă sau să numească noi miniștri, propuși de democrați. Unii experți de la Chișinău vorbesc de fapt de un ping-pong ridicol, între socialiști și democrați, tocmai pentru a fi sustrasă atenția de la lucrurile grave și importante care se întâmplă în R.Moldova, în ajunul alegerilor parlamentare din februarie 2019.

Speakerul Parlamentului, Andrian Candu a lăsat să se înțeleagă, săptămâna trecută că, Dodon ar putea fi chiar și demis din funcția de președinte pentru că încalcă prevederile constituționale.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului