Bani publici

Cum a făcut Universitatea de Medicină şi Farmacie afacere cu firma unui deputat liberal

Iurie Dîrda și Ion Ababii, la inaugurarea complexului sportiv în campusul universitar din regiunea Malina Mică a Capitalei. Foto: usmf.md

De când liberalul Iurie Dîrda şi-a început activitatea politică, una dintre companiile sale, Dansicons SRL, a ridicat câteva complexe rezidenţiale în cadrul unor proiecte investiţionale realizate în parteneriat cu statul. Printre cele mai mari afaceri a fost cea cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu”. În baza unui contract cu instituția, Dansicons SRL a construit, pe un teren al statului, 34 de blocuri de locuinţe, o treime dintre apartamente fiind vândute la preţ preferenţial angajaţilor din domeniul Sănătăţii. În schimb, compania s-a angajat să proiecteze, să construiască sau să repare din bani proprii clădiri ce aveau să fie folosite de studenţi şi profesori, aşa cum arăta şi o hotărâre de Guvern elaborată în acest sens. Acum patru ani, cele două părţi contractante au ajuns însă la o nouă înţelegere. Universitatea a cerut ca mai multe dintre aceste spaţii pentru activităţile USMF să fie adunate într-o singură clădire, ce a ajuns să aibă o suprafaţă de 4.600 de metri pătraţi. Dansicons SRL a construit imobilul fără finisaje interioare, aşa cum s-a înţeles printr-un acord adițional cu reprezentanţii Universităţii. Conducerea instituţiei de învăţământ caută în prezent circa 60 de milioane de lei pentru a finisa lucrările, insistând prin numeroase demersuri la Ministerul Finanţelor, care, deocamdată, nu le-a oferit banii. Unii experţi imobiliari susţin că afacerea a fost una păguboasă pentru Universitate, întrucât instituţia a rămas cu o clădire impunătoare ce necesită investiţii mari şi că, de fapt, nu a fost realizat pe deplin scopul iniţial al proiectului, cel de a dezvolta infrastructura USMF. În schimb, Dansicons SRL ar fi avut doar de câştigat. 

În septembrie 2010, Guvernul condus de liberal-democratul Vlad Filat a aprobat o hotărâre prin care îşi propunea să dezvolte infrastructura Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Potrivit documentului, Executivul urma să treacă „din domeniul public în domeniul privat al statului” un teren cu o suprafață de câteva hectare din regiunea Malina Mică a Capitalei, de pe strada Nicolae Testemițanu. În schimb, o firmă ce avea să fie selectată prin concurs public trebuia să execute din bani proprii mai multe lucrări pentru instituție, având dreptul să folosească pământul. Pe o parte a terenului urmau să fie ridicate blocuri de locuinţe pentru angajaţii USMF, ai Ministerului Sănătăţii şi ai altor instituţii medicale de performanţă. Pe alta, să proiecteze şi să construiască o bibliotecă, un complex sportiv şi un cămin studenţesc, dar şi să amenajeze o alee a medicilor iluştri. 

Compania unui liberal, desemnată câștigătoare

Odată ce hotărârea de Guvern a fost aprobată, USMF „Nicolae Testemiţanu” a organizat un concurs investițional la care s-au înscris șase agenți economici: Basconslux SRL, Dansicons SRL, Proiect Dava SRL, Magic VS SRL, Diuract SRL și Altşconstruct SRL. Pentru a desemna firma câştigătoare, a fost convocată o comisie din care, potrivit unui răspuns remis Centrului de Investigaţii Jurnalistice, au făcut parte, între altele, reprezentanți ai ministerelor Sănătății și Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor, precum și specialiști de la Inspecția de Stat în Construcții. Totodată, au fost create comisii care au verificat calitatea unor lucrări din portofoliile participanților la concurs. Câștigătoare a fost aleasă compania Dansicons SRL, fondată de actualul deputat liberal Iurie Dîrda.

Contractul dintre firmă și Universitate a fost semnat la 29 noiembrie 2010, peste două luni de la aprobarea hotărârii de Guvern şi cu câteva luni înainte ca Iurie Dîrda să devină consilier municipal pe listele PL în Chişinău. Potrivit înţelegerii dintre cele două părţi, până la sfârșitul anului 2015, compania se angaja să dea cheile de la 570 de apartamente cu câte una, două, trei sau patru camere, în total 40.000 de metri pătrați, pe care angajaţi ai instituţiei de învăţământ şi din sistemul medical, selectaţi de o comisie, să le cumpere la preț mai mic decât cel de pe piaţa imobiliară, adică preferențial - câte 375 de euro sau 450 de euro pentru fiecare metru pătrat. 

Totodată, Dansicons SRL se angaja să proiecteze şi să construiască Centrul de tehnologii informaționale cu bibliotecă, mediatecă şi spaţii pentru activităţile studenţilor, care toate la un loc trebuiau să aibă o suprafaţă de 960 de metri pătraţi. Aceeaşi firmă trebuia să proiecteze şi să construiască o sală de conferinţe cu 1.500 de locuri şi spaţiu hotelier pentru oaspeţii Universităţii. Mai era planificat ca firma să amenajeze Aleea savanţilor şi medicilor iluștri, să contruiască un complex sportiv, iar pe altul să-l repare. Compania urma să mai renoveze Biblioteca universitară din cadrul Spitalului Clinic Republican, dar și un cămin studențesc şi să instaleze un gard cu poartă. În contract se arată că toate aceste obiecte, cu finisaje interioare şi exterioare, trebuiau transmise Universităţii, rând pe rând, cu titlu gratuit. (Detalii în infografic)

34 de blocuri de locuinţe pe terenul oferit de stat

La scurt timp, Dansicons SRL a demarat în acea regiune lucrări ample de construcţie care prevesteau înălţarea unui ansamblu rezidenţial impunător. Astfel, în august 2013, consilierul municipal Iurie Dîrda, fondatorul Dansicons SRL, însoţit de liberal-democratul Vlad Filat, care deja nu mai ocupa funcţia de premier, Andrei Usatîi, pe atunci ministru al Sănătăţii, liberalul Dorin Chirtoacă, primarul Capitalei, Ion Ababii, rectorul USMF, tăia panglica inaugurală la noul complex de blocuri „Nicolae Testemiţanu”. Atunci erau gata ridicate opt clădiri cu 900 de apartamente. Iurie Dîrda se lăuda în faţa camerelor de luat vederi că acesta este un ansamblu rezidenţial grandios. Reprezentanţii firmei precizau că pe terenul oferit de stat au fost proiectate 34 de blocuri cu 1.900 de apartamente. Astfel, peste 1.300 de apartamente urmau să fie vândute la preţul obişnuit de pe piaţa imobiliară, care porneşte de la 500 de euro pentru metru pătrat, dar poate să ajungă şi la peste 700 de euro. Astăzi, în acest complex un apartament cu o suprafaţă de 63 de metri pătraţi este propus de agenţii imobiliari cu 43.000 de euro, iar unul de 115 metri pătraţi cu 72.000 de euro.

Angajaţi ai Cancelariei de Stat şi consultanţi de la Guvern şi Parlament, în lista beneficiarilor de apartamente la preţ redus

662 de persoane au fost selectate pentru a beneficia de apartamente la preț redus în complexul rezidențial din strada Nicolae Testemițanu. Conform Hotărârii de Guvern din 2010, beneficiarii urmau să fie angajați ai USMF, ai Ministerului Sănătății și ai altor instituţii medicale de performanţă. Administrația Universităţii precizează în răspunsul oferit Centrului de Investigații Jurnalistice că persoanele au fost „selectate şi determinate” de reprezentanţii instituţiei de învăţământ. În lista beneficiarilor se regăsesc lectori universitari, conferențiari și cercetători științifici, personal administrativ și auxiliar al USMF (juriști, contabili, șoferi, ingineri, intendenți, deridicătoare, vânzători și îngrijitori de terenuri etc.). Totodată, au fost selectaţi şi angajaţi ai instituțiilor medicale republicane, municipale și ministeriale, printre care și mai mulți angajați ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, inclusiv fostul vicedirector Vasile Pascal, angajați ai Sindicatului „Sănătatea”, un medic de la centrul privat „Excellence”, dar și o farmacistă de la farmacia „Felicia”. Totodată, printre cei care au primit apartamente la preț preferențial se regăsesc mai mulți foști sau actuali angajați ai Cancelariei de Stat, consultanți din Guvern și Parlament, consilieri ai deputaților liberal-democrați din Legislativ. Sergiu Berliba, președintele Comitetului sindical al angajaţilor USMF, a precizat că s-a dat prioritate angajaților care locuiesc în cămine și nu au condiții suficiente de trai, precum și celor care trăiesc în condiții precare. „După epuizarea persoanelor din aceste categorii, au urmat persoane din instituțiile medicale și sistemul de Sănătate, care au făcut demersuri oficiale către rectorul USMF, semnate de conducerea instituției în care activau la acel moment. A fost creată o comisie specială pentru selectarea prin tragere la sorți a apartamentelor: tipul, blocul și etajul. Firma a dat mai multe apartamente decât am solicitat noi și, până la urmă, nu am refuzat niciunui solicitant, inclusiv celor de pe la Cancelarie, care au fost printre ultimii. A fost extrem de transparent, toate demersurile sunt păstrate în arhivă, niciun apartament nu a fost dat pur și simplu”, susține Sergiu Berliba. 

Complexul rezidențial din strada Nicolae Testemițanu. Colaj: CIJM 

 

Peste câteva luni, cu mare fast, a fost dat în exploatare şi noul Complex sportiv universitar. Şi acolo, Iurie Dîrda a fost însoţit de mai mulţi politicieni şi demnitari. Ulterior, au fost finisate şi lucrările de la căminul nr.9, cu cinci etaje şi mansardă, în care se află şi spaţiile hoteliere. În 2015, Aleea savanţilor şi medicilor iluşti era inagurată de actuala ministră a Sănătăţii Ruxanda Glavan, rectorul Ion Ababii, dar şi edilul Dorin Chirtoacă. 

Iurie Dîrda, Ion Ababii, funcționari și demnitari, la inaugurarea complexului rezidențial „Nicolae Testemiţanu” (1), a complexului sportiv (2), a Aleii savanților și medicilor iluștri (3) și căminul nr. 9 cu spații hoteliere (4). Foto: usmf.md

Un acord adiţional şi părţi contractante mulţumite de afacere 

Nici până în prezent nu este gata edificiul în care trebuia să se afle Centrul de tehnologii informaționale cu bibliotecă, mediatecă şi spaţii pentru activităţile studenţilor. Conducerea USMF susţine că cele 960 de metri pătraţi, prevăzute în contract, trebuiau să fie amplasate la etajul întâi al complexului rezidenţial. Între timp, reprezentanţii Universităţii spun că s-au răzgândit. „Am vrut să facem o bibliotecă deosebită - electronică și unde să se regăsească donația de carte rară primită din Germania. Partenerii germani nu ne-au permis însă să amplasăm colecția dată în spațiile de la etajului întâi al blocului de locuinţe, așa cum pornisem noi, motivând că deasupra stau ridicate alte nouă etaje, dedesubt este subsol și canalizare, respectiv sunt condiții incompatibile cu păstrarea unor astfel de colecții. Ne-am dat seama că am dat-o în bară. Am început să negociem cu antreprenorul, să ne facă o construcție aparte, ceea ce înseamnă costuri mult mai mari. Noi eram puși să alegem: facem ceva modest din banii de care dispunem sau facem o construcție serioasă, calitativă, care să răspundă tuturor necesităților Universității”, ne-a explicat prorectorul Emil Ceban. 

Dansicons SRL a căzut de acord. A fost identificat un lot aparte, în preajma Aleii savanţilor şi medicilor iluştri, pe care să fie ridicată din talpă o construcţie de 4.584 de metri pătraţi, adică de aproape cinci ori mai mult decât suprafaţa prevăzută iniţial. Astfel, aici, pe lângă Centrul de tehnologii informaționale şi comunicaţii cu biblioteca şi mediatecă, dar şi un centru de autoguvernare şi organizaţii studenţeşti, urmau să apară un muzeu al Medicinei, sala de conferinţe de 1.500 de locuri, cafenea, terasă şi parcare. Toate aceste modificări au fost incluse într-un acord adiţional, semnat între cele două părţi în iulie 2013. Cele două părţi au bătut palma ca imobilul să fie oferit Universităţii fără finisarea lucrărilor interioare. Finisajele interioare rămâneau valabile doar în cazul sălii de conferinţe. (Detalii în documente)   

Anexa nr.4 din contractul iniţial şi acordul adiţional semnat de conducerea Universităţii şi Dansicons SRL. Pe toate documentele ce vizează acest proiect este şi semnătura deputatului Iurie Dîrda

Dansicons SRL a transmis clădirea USMF în octombrie 2015, odată cu aleea, şi de atunci aceasta este închisă. Gata pe dinafară, în interior imobilul are nevoie de investiţii mari. Edificiul nu are pereţi despărţitori, reţele interioare, fiind turnat doar betonul. „O clădire aparte comportă costuri suplimentare. Acest imobil are o suprafață de aproape cinci ori mai mare decât cum se planifica iniţial. Este făcută cu granit, marmură etc, cu muzeu, care la fel nu era în contract. Respectiv costurile au crescut considerabil”, ne-a spus Roman Dragomir, administratorul Dansicons SRL. 

Clădirea nefinisată (1,2) și Aleea medicilor iluștri
cu City Parking Center pe fundal (3) Foto: CIJM

La această etapă, proiectul investiţional a fost încheiat, iar reprezentanţii firmei susţin că a fost o afacere bună. „Cheltuielile finale le-au depășit până la urmă pe cele planificate inițial. Am dat mai multe apartamente la preț preferențial, la căminul studențesc am făcut mansardă din cont propriu, unde au fost amenajate 14 apartamente, oferite la cheie. Mai mult, USMF avea obligația să ne dea terenul liber. Atunci, pe acest teren erau niște case unde trăiau trei familii care nu voiau să se mute, ceea ce ne bloca activitatea. Și lor le-am dat apartamente, asumându-ne aceste cheltuieli. Totuși a fost un proiect de succes, a avut de câștigat atât Dansicons, cât și Universitatea ca instituție, dar și medicii”, a subliniat Roman Dragomir. 

Au cerut milioane din haznaua statului

Acum, cu o clădire nefinisată de circa 4.600 de metri pătraţi, USMF caută 56 de milioane de lei ca să poată termina lucrările interioare şi să poată folosi imobilul. „La moment au fost identificate parţial resurse din contul surselor extrabugetare ale Universității. (...) Suplimentar vor fi necesare alte surse financiare pentru achiziționarea mobilierului, tehnicii, utilajului, echipamentului și altor bunuri necesare pentru activitatea subdiviziunilor menționate (Centru de tehnologii informaționale şi comunicaţii care va include biblioteca cu mediateca şi un centru de autoguvernare şi organizaţii studenţeşti, Muzeul Medicinei, sala de conferinţe, cafenea, terasă, parcare - n.r.), valoarea cărora la moment nu este stabilită”, se arată în răspunsul semnat de rectorul Ion Ababii.

Șefii instituției spun că, având niște resurse identificate, planifică să organizeze concursul de achiziții ca să identifice firma care se va ocupa de lucrările interioare. „Pe 24 martie preconizăm să anunțăm licitația pentru a identifica antreprenorul. Am împărțit suma totală necesară în patru tranșe, așa ca în cel mult cinci ani clădirea să poată fi deja folosită”, ne-a spus Valentina Șpac, șefa Direcției construcții capitale a USMF.

Conducerea Universităţii susţine că mizează pe fonduri străine. „Am vorbit și cu administratorii bibliotecii, și cu studenții care urmează să desfășoare activități acolo să aplice la proiecte sau fonduri străine, eventual să caute și ei niște surse. Noi avem și o secție specială de relații internaționale care se ocupă exclusiv cu identificarea și aplicarea la proiecte străine. Și pentru Muzeul Medicinei am putea să atragem resurse pentru că așa ceva nu mai există în Republica Moldova. În plus, noi suntem instituție cu autonomie financiară, avem inclusiv studenți de peste hotare, deci avem bani extrabugetari”, a explicat prorectorul Emil Ceban.

Până acum însă reprezentanţii instituţiei au făcut mai multe demersuri la Ministerul Finanţelor, din numele Universităţii, dar au apelat şi la Ministerul Sănătăţii sau deputaţi care să facă interpelări la Finanţe pentru a obţine bani din bugetul de stat pentru finisarea clădirii. Potrivit unui răspuns oferit Centrului de Investigaţii Jurnalistice de către Ministerul Finanţelor, semnat de viceministra Maria Cărăuş, „până în prezent au fost mai multe solicitări de alocare din bugetul de stat a mijoacelor pentru continuarea şi finalizarea construcţiei Centrului de menire social-culturală, din strada Nicolae Testemiţanu”. Ultimul demers a fost înregistrat pe data de 12 decembrie 2016. Pe parcursul întregului an, la Ministerul Finanţelor au parvenit adresări din partea Universităţii, Ministerului Sănătăţii, Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului, şi din partea deputaţilor Ştefan Creangă şi Oxana Domenti. Până acum instituţia nu a oferit bani. 

Deputata PCRM Oxana Domenti, preşedinta Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, susţine că nu-şi aminteşte să fi făcut un astfel de demers. Ştefan Creangă, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului, spune că a recepţionat din partea Universităţii câteva solicitări pentru bugetare, demersuri pe care le-a expediat la Ministerul Finanţelor. „Au fost cel puţin două-trei demersuri, pe parcursul anului 2015 şi 2016. Şi în 2014, pe când eram viceministru la Finanţe, reprezentanţii USMF au fost la mine în audienţă”, a declarat deputatul. 

Răspunsul Ministerului Finanţelor adresat Centrului de Investigaţii Jurnalistice

Mai mulți experți imobiliari cu care au discutat reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice, susțin că proiectul investițional a fost profitabil pentru compania de construcţii, şi mai puţin pentru stat. În preţul mediu de piaţă al unui metru pătrat de spaţiu locativ, circa 600 de euro, este inclus costul terenului pe care a fost ridicat blocul, materialele de construcţie, lucrările, impozitele, dar şi profitul firmei. Dansicons SRL vinde cele circa 1.300 de apartamente la acest preţ, fără să fi plătit bani pentru teren care poate fi evaluat până la suma de 20 de milioane de euro, pentru cele circa şapte hectare implicate în acest proiect. (Costul unui ar în această regiune este de 25.000 - 30.000 de euro - n.r.) În această afacere, Dansicons SRL a vândut circa 40.000 de metri pătraţi la preţ preferenţial în mediu cu 400 de euro per metru pătrat. Diferenţa de 200 de euro pentru fiecare metru pătrat presupun economii de circa opt milioane de euro, ceea ce constituie aproximativ a treia parte din valoarea terenului. Prin urmare, susţin experţii imobiliari, dacă autorităţile ar fi vândut terenul companiei de construcții, bugetul public fi fost suplinit cu cele circa 20 de milioane de euro. Reieșind din această sumă, ar fi putut fi compensaţi cei 200 de euro pentru 1.800 de apartamente (apartament cu suprafață medie de 60-70 de metri pătrați - n.r.) și nu circa 600 de apartamente, așa cum s-a întâmplat în acest caz.   

Firmele afiliate lui Iurie Dîrda

Fostul rector UTM Ion Bostan (stânga) şi Iurie Dîrda taie panglica inaugurală la complexul rezidenţial „Casa de Vis II”. Foto: rascani.md

Dansicons SRL este una dintre cele mai cunoscute companii de construcţii din Capitală, mai multe proiecte imobiliare fiind demarate după ce Iurie Dîrda s-a implicat în activitatea politică. Politicianul, considerat drept unul dintre cei mai bogaţi deputaţi, deţine o cotă-parte de 10%, altele 30% aparţin fiicei sale Daniela. Roman Dragomir, actualul administrator al firmei, la fel deţine 30%, ca şi Mihail Lehtman. Potrivit datelor Camerei Înregistrarii de Stat, ultimul raport financiar prezentat de Biroul Naţional de Statistică, cel din 2012, arată că firma a avut venituri din vânzări în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Ultima declaraţie de avere publicată a deputatului liberal arată că pe parcursul anului 2015 omul de afaceri a avut de la această companie dividende de peste 15 milioane de lei. Dansicons SRL a avut anterior un parteneriat public-privat şi cu Universitatea Tehnică din Moldova, asemănător cu cel al USMF. Blocurile au fost ridicate pe strada Studenţilor din sectorul Râşcani al Capitalei, în 2011 şi 2012 fiind date în exploatare câte un bloc. În 2012, UTM l-a decorat pe Iurie Dîrda cu titlul de „Doctor honoris causa”. 

Firma a fost vizată acum şapte ani într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice în care, între altele, era relatat faptul că liberalul este naşul de cununie al lui Roman Dragomir, fiul lui Ion Dragomir, fostul primar al comunei Stăuceni de lângă Chişinău. Prin intermediul fostului edil, timp de mai mulţi ani, firma ar fi beneficiat de mai multe contracte avantajoase de la Primăria Stăuceni. 

Dansicons SRL nu este însă singura companie a politicianului. Iurie Dîrda deţine şi firma Darsimid SRL, iar potrivit aceleiaşi declaraţii de avere, pe parcursul anului 2015, aceasta i-a adus dividende de 1,5 milioane de lei. 

Fiica deputatului, singura fondatoare la D&D Companie?


În iunie 2016, în sectorul Râşcani al Capitalei pe strada Miron Costin s-a prăbuşit un mal de la un şantier, surpând scările unei clădiri. Aici urma să se înalţe un proiect imobiliar al D&D Companie. Foto: Moldnews.md

O altă firmă afiliată familiei Dîrda este D&D Companie. În iunie 2016, atunci când în sectorul Râşcani al Capitalei pe strada Miron Costin s-a prăbuşit un mal de la un şantier, surpând scările sediului unei bănci aflate la o distanță de doar câțiva metri, deputatul nu a recunoscut însă vreo afiliere cu D&D Companie, cea care şi-a asumat proiectul imobiliar. „Nu am fost și nici nu suntem, nici eu, nici cineva din familia mea, proprietari ai companiei de construcţie D&D sau a altei companii care execută lucrări la acest șantier. Familia Dîrda deține două companii de construcție, bine cunoscute în Republica Moldova și care de-a lungul timpului au reușit să se impună printre cele mai sigure și responsabile companii din țară. Este vorba de SRL Dansicons și SRL Darsimid”, a scris el acum aproape un an într-o postare pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după acel incident. 

Acum singurul fondator este Daniela Unc, care ar fi fiica lui Iurie Dîrda. Daniela Dîrda s-a căsătorit în 2016 cu Alexandru Unc din România, despre care presa a scris că activează în showbiz. Contactat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Iurie Dîrda ne-a spus, după ce a auzit denumirea D&D Companie, că este la volan şi că este gata să vorbească cu noi după ce parchează. Ulterior, deputatul nu a mai răspuns la telefon. 

La momentul incidentului, firma era administrată de Victor Stoianov, iar Diana Patraș din România era singura fondatoare. Când a apărut pe piața imobiliară, firma îi avea fondatori pe Lidia și Ivan Andrienco. În 2014, publicația Adevărul Moldova făcea trimitere la documentele cadastrale potrivit cărora Lidia și Ivan Andrienco şi-au cumpărat casa din Stăuceni de la Iurie Dîrda, iar de la Dansicons SRL au achiziţionat un teren pentru construcţii, dar şi oficiul firmei.  Tot acum un an, D&D Companie SRL era înregistrată pe strada Matei Basarab din sectorul Râșcani al Capitalei. Potrivit datelor de la Cadastru, ⅙ cotă-parte din terenul de 0,107 hectare aflat la această adresă aparținea Dansicons SRL. Acum firma este înregistrată pe strada Miron Costin 17/2, unde se află noul complex rezidenţial. În plus, Svetlana Dîrda, soţia politicianului, este salariată la D&D Companie SRL. Pe parcursul anului 2015, ea a obţinut 63.000 de lei de la firmă. 

Controversata parcare, transformată în centru comercial cu parcare  

Faptul că D&D Companie este afiliată Dansicons se vede chiar de pe frontispiciul blocurilor de locuinţe de pe strada Nicolae Testemițanu: sus apare inscripţia Dansicons, iar jos - D&D Companie. De fapt, la doar câţiva metri de ansamblul rezidenţial, acum câteva luni, la intersecția străzilor Nicolae Testemițanu și Constantin Vârnav, firma D&D Companie a inaugurat o parcare multietajată, cu circa 800 de locuri, tot acolo fiind amplasat şi un centru comercial. Unii agenţii imobiliari propun închirierea a 740 de metri pătraţi, la primul etaj, cu 7.400 de euro. Preţurile la etajele superioare sunt mai mici. La inaugurarea parcării au fost prezenţi mai mulţi funcţionari ai Primăriei Chişinău, printre care şi viceprimarul Nistor Grozavu, dar şi Ion Ababii. Aceştia au lăudat proiectul, deşi iniţial medicii Spitalului Clinic Republican au protestat împotriva acestuia. 

Publicitatea difuzată de TVC21 după inaugurarea parcării

Ambuteiaj lângă complexul rezidenţial „Nicolae Testemițanu”. Foto: Facebook// City Parking Center

Funcţională din luna octombrie, parcarea cunoscută cu denumirea „City Parking Center” nu a rezolvat problema traficului intens din regiunea Malina Mică, care are drumuri înguste. Fluxul de maşini devine şi mai mare odată cu creşterea numărului de locatari ai complexului rezidenţial „Nicolae Testemiţanu”. Mulţi şoferi parchează neregulamentar, iar ambuteiajele sunt infernale mai ales în orele de vârf, dimineaţa şi seara, fiind dificilă în special circulaţia ambulanţelor. Problema ambuteiajelor este recunoscută chiar de reprezentanţii „City Parking Center” care postează cu regularitate fotografii din trafic, dar şi de reprezentanţii firmei de construcții. „Avem 360 de locuri de parcare goale. Le dăm posibilitatea oamenilor să achite 80 de euro pe lună timp de peste şase ani, iar ei devin proprietari din momentul primei rate. Asta ar fi circa 6.000 de euro, inclusiv TVA. Nu e mult ca preț, pentru că noi le vindem în minus, în detrimentul nostru, doar ca locatarii să aibă confort. Dar oamenii nu vor să le ia, nimeni nu vrea să plătească pentru că există alternativă gratuită - să urce pe borduri, în detrimentul copiilor, pietonilor etc”, a explicat Roman Dragomir, administratorul Dansicons SRL. Locatari ai complexului rezidenţial susţin că nici aceste locuri de parcare nu sunt suficiente şi nu rezolvă problema. Potrivit Regulamentului local de urbanism al orașului Chișinău, într-un complex rezidențial de felul celui din stada Nicolae Testemițanu trebuie să fie asigurat parcaj obligatoriu în proporţie de 70% din numărul locuințelor, ceea ce ar însemna 1.330 de locuri de parcare la cele 1.900 de apartamente. Parcarea trebuie gestionată de Asociația de Coproprietari în Condominiu.

Lucrările de aici s-au desfăşurat în pofida unei hotărâri a Judecătoriei sectorului Centru din 30 mai 2016, prin care construcția a fost practic declarată ilegală, fapt relatat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Magistrații, sesizați de Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, au examinat o decizie a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 17 martie 2015 prin care CMC a schimbat destinația terenului oferit în chirie firmei de construcții. Inițial, terenul de opt ari pe care este ridicat centrul comercial a fost transmis în locațiune, pe un termen de cinci ani, firmei D&D Companie pentru „amenajarea complexă și deservirea obiectivului preconizat”. „Obiectivul” la care s-au referit aleșii locali este o mega-parcare supraetajată, cu 836 de locuri și spații comerciale, pe care aceeași firmă a construit-o, tot acolo, pe un teren alăturat. Acest teren a fost cumpărat la un concurs public organizat de Primărie încă în 2014. Pentru 48 de ari de pământ în unul dintre cele mai aglomerate locuri din Capitală, compania a plătit 1,350 de milioane de lei, sau circa 28.000 de lei pentru un ar. Prețul, cu mult sub cel de piața în această regiune, a fost justificat prin faptul că firma își propune să ridice o construcție cu menire socială. 

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii