Bani publici

Cum „toacă” banii publici Primăria din Zîrnești

Foto: CIJM

Primăria Zîrnești din Cahul a compromis mai multe proiecte din bani publici cu bugete de milioane de lei. Peste un milion a plecat pe reparația drumurilor, dar în afară de gropi nu se vede nimic. Casa de Cultură a fost renovată, însă acoperișul curge ca înainte. La grădiniță, unde este mobilă veche, s-au pus peste tot camere de supraveghere video, cumpărate fără licitație. La construirea pieței agricole Primăria a angajat o rudă a primarului, iar la efectuarea unor lucrări publice s-au folosit scheme dubioase. Șirul neregulilor este completat de o decizie a Consiliului local prin care edilul a obținut un teren din proprietatea publică pentru a-și construi casă. Primarul Victor Pascal recunoaște că a comis abateri, dar spune că acestea sunt „mici” și le-a făcut „pentru că-i om, nu robot și nu intră în esența tuturor actelor pe care le semnează”.

Despre neregulile de la Primăria din Zîrnești am fost informați pe Harta Corupției de pe site-ul anticoruptie.md.

Drumurile noastre… de milioane

Din groapă în groapă, așa se circulă pe drumurile din Zîrnești și Paicu (localitate aflată în componența com. Zîrnești).

VIDEOMarin Bogonovschi (drum reabilitat la Paicu)

Potrivit autorităților locale, în luna decembrie 2013 au fost reparare și reabilitate cinci kilometri de drum: trei la Zîrnești și doi la Paicu. În total, au fost cheltuiți aproape 1 200 000 de lei. O jumătate de milion a venit din Fondul de rezervă al Guvernului, alte 684 de mii fiind alocate prin decizia Consiliului local și încă 344 de mii pentru procurarea prundișului și pietrișului. Primarul spune că s-a cheltuit mai puțin decât s-a alocat – 750 de mii de lei pentru serviciile la reparația drumului și peste 340 de mii de mii pe pietriș și prundiș. Lucrările de reparație le-a făcut firma „Rutador” selectată dintre patru participanți la licitație: IM „CRDSL Cahul”, SRL „Rutador”, SA „Constructorul  Sud” și SRL „Alex Construct”.

Fostul primar al comunei Zîrnești, Nicolae Bejiu, în prezent  președinte al Comisiei buget și finanțe a Consiliului local,  spune că nu este  clar cum „Rutador” a ajuns să repare drumurile din comună, deoarece înainte de asta - în vara anului 2013 fusese organizată o licitație la care a fost selectată o altă firmă - SA „Drumuri Cahul”. „Eu făceam parte din comisie, apoi am fost exclus și s-a organizat altă licitație la care a fost aleasă  Rutador. S-a spus că prima firmă nu reușea să facă lucrările, deja trecuseră două luni și nimic nu s-a făcut. Rutador lucra la podul de la ieșirea din sat și am aflat că aceasta a câștigat tenderul. Licitația s-a făcut prin octombrie-noiembrie. Poate că au fost și alte interese, că de la Guvern s-au alocat, chiar înainte de Anul Nou, 500 de mii. De unde calitate dacă toate lucrările s-au făcut înainte de Revelion, dacă ningea, iar ei puneau pietriș!? Nisip nici nu au pus, deși în caietul de sarcini era scris că trebuie să pună. Au făcut învârteli de bani”, susține Bejiu.

Tot în 2013 a fost organizată o licitație pentru cumpărarea prundișului și pietrișului, la care a fost selectat SRL „Total-Auto”, singurul ofertant înregistrat. Culmea e că prundișul se afla chiar pe teritoriul localității, iar aproape o jumătate din cantitate a fost obținută după demolarea unor platforme ce aparțineau Primăriei. Edilul spune însă că s-au dat bani numai pe pietrișul scos din platformele aflate în proprietate privată, iar o bună parte a fost cumpărată din altă parte, la mâna a doua.

„Eu recunosc că sunt porțiuni de drum unde întotdeauna a fost mlaștină și pământul se lasă. La așa lucrări mari se angajează responsabil tehnic, pe care l-am angajat – SRL Rutador. Primarul nu-i specialist în construcția drumurilor. De asta nici nu am așa mare responsabilitate cât are responsabilul tehnic. Dumnealui semnează pe toate actele de dare în folosință. Așa că dacă aveți întrebări despre calitatea drumurilor, poftim, la responsabilul tehnic!”, a fost răspunsul lui Victor Pascal.

Rutador: Nu a fost nicio licitație, ne-au dat materiale și noi am făcut

Drumuri reparate la Cahul Foto: gazetadesud.md

Directorul firmei „Rutador” Nicolae Maliu nu își amintește să fi fost organizată o licitație pentru drumurile din Zîrnești. El afirmă că echipa de muncitori lucra la podul de la ieșirea din sat și a fost rugată să dea o mână de ajutor la reparația drumurilor după ce firma aleasă la tender, SA „Drumuri Cahul”, nu a putut efectua lucrările. „Ei nu au înaintat pretenții că drumurile sunt necalitative. Nici nu puteau să aibă obiecții pentru că nu a avut loc o licitație, ca noi să venim cu o propunere de materiale, de prețuri. Absolut nimic! Noi am reparat drumurile cu materialele pe care ni le-au dat cei de la Primărie. Nu a fost acolo niciun caiet de sarcini! Noi nu am dat niciun preț. Au cerut numai servicii de mecanisme. Nu știu ce au făcut primarii ceia pe loc. Noi am folosit niște pietriș pe care l-am scos din locul unde am construit podul. S-a scos niște material de acolo, nu  prea calitativ, și primarul a insistat să îl folosim la drumuri”, susține Nicolae Maliu.

El mai afirmă că Primăria a insistat ca lucrările să se facă imediat, adică în luna decembrie 2013, chiar dacă reparațiile drumurilor nu se fac pe timp de iarnă.  „Așa lucrări nu se fac în decembrie, când ninge! Așa lucrări se fac cel târziu în luna octombrie. Condițiile climaterice nu permit, dar am făcut pentru că au insistat să îi ajutăm”, precizează Maliu.

Primarul: A fost licitație și am insistat să se facă mai repede lucrările

În timp ce șeful de la Rudator spune că nu își amintește să fi avut loc o licitație, primarul Victor Pascal spune că totul s-a făcut conform legii, iar tenderul a fost organizat a doua oară pentru că SA „Drumuri Cahul”, cu care încheiase contractul, întârzia să vină și apoi a cerut ca termenul de prestare a serviciilor să fie întins cu trei luni. A doua licitație, potrivit edilului, a fost organizată pentru reparația drumurilor. El susține că pentru aceste lucrări firmei „Rutador”, cu care a încheiat un contract după licitație,  i s-au achitat 750 de mii de lei: 250 de mii din bugetul Primăriei, iar jumătate de milion de la Guvern. Pascal spune că într-adevăr a insistat ca lucrările să se facă mai repede pentru că mai era o lună și se termina anul. Edilul susține căa reziliat, pe cale amiabilă,  contractul cu SA „Drumuri Cahul”, care a fost obligată să restituie Primăriei peste 68 de mii de lei - banii dați în avans, fără aplicarea penalităților și a despăgubirilor. „Nu am vrut să facem rău, firma putea să ajungă în lista neagră, am decis pe cale amiabilă să desfacem contractul, ei să ne întoarcă banii și noi să alegem o altă firmă care putea să se apuce de lucrări cât mai repede. SA Drumuri Cahul trebuia să termine lucrările la 31 decembrie 2013, dar a spus că le poate face abia în aprilie și nu am fost de acord. M-am dus la șeful de la Rutador care lucra la pod, am vorbit și a fost de acord să participle la licitație. Nu avea cum să facem fără tender, pentru că așa lucrări se fac numai cu licitație”, precizează Victor Pascal. Chiar și așa,  licitația a fost organizată pentru lucrări de fundație și de reparație a drumului, fapt confirmat în Hotărârea comisiei de tender,  în timp ce în realitate au fost oferite doar servicii, iar drumurile s-au făcut de mântuială.

Încă o schema dubioasă

Primăria din com. Zîrnești, Cahul

Alte câteva mii de lei din bugetul Primăriei din Zîrnești au fost scoase printr-o schemă „inventată” de primarul Victor Pascal, pentru a curăța gunoiștea satului. Firma „Rutador” reconstruia podul din sat, așa că edilul s-a gândit să o folosească și la gunoiște pentru că aceasta avea tehnica necesară. Numai că angajații firmei au refuzat să primească direct banii ca să „nu aibă probleme cu șefii”. Drept urmare, contractul a fost semnat  cu un locuitor din sat, angajat pentru 20 de ore cu 350 de lei/ora. În total persoanei i-au fost  transferați 7265 de lei din bugetul local, bani care au ajuns, de fapt, la un angajat al firmei „Rutador”, cea care a făcut toate lucrările.

Primarul recunoaște că el este autorul schemei: „Am adunat gunoiul pe o suprafață de două hectare și ceva. Clar că au trecut aproape trei ani și totul s-a pus la loc, dar eu îmi pot dovedi nevinovăția. Întrucât SRL Rutador se afla la noi în localitate și avea tehnică, m-am apropiat de muncitori să facă niște lucrări – să îngrămădim gunoiul. Dumnealor ne-au spus că nu vor să ajungă pe la șefi, să se facă la nivel de firmă, să facem un contract între mine și un lucrător de la ei. După care lucrătorul a spus că nu vrea pentru că dacă o să afle șeful o să aibă probleme. Și mi-a prezentat persoana la care stăteau ei la gazdă. Am semnat cu acesta un contract. Eu înțeleg că asta e încălcare, recunosc 100%, dar nu am avut niciun avantaj. Am făcut contract cu Zorilă Nicolae, după care el a primit banii pe cont și s-a răsplătit cu persoana”.

Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, directorul firmei „Rutador” Nicolae Maliu spune că nu știe nimic despre acest caz. Totusi, cazul a ajuns în vizorul poliției. Anchetatorul Ghenadie Furdui de la Direcția urmărire penală a MAI ne-a spus că pe numele primarului a fost pornit un dosar penal. Edilul este acuzat pentru fals în acte publice, iar dosarul a fost trimis în judecată. Victor Pascal nu respinge acuzația. „Este vina mea, dar eu lucrul l-am făcut. Înțeleg că partea legală nu e chiar normală, dar asta e țara noastră, acesta e sistemul. Altfel băieții nu făceau lucrarea. Înțelegeți? Mi-aș fi pus satul în cap!”, spune primarul.

Și-a angajat rude la construirea pieței

Un alt proiect în care s-au comis abateri ține de construirea unei piețe agricole în centrul satului. În 2013, din soldul disponibil al Primăriei în acest scop au fost alocate 85 de mii de lei, sumă suplimentată ulterior cu alte cinci mii de lei.  

Piața agricolă construită la Zîrnești 

Pentru valorificarea banilor, a fost încheiat un contract de prestare a serviciilor cu o persoană fizică care urma să paveze  100 m.p. la prețul de 23 509 lei. Ulterior a mai fost încheiat un contract – în valoare de 22 833 lei, cu Andrei Pascal, despre care primarul spune că îi este  rudă îndepărtată.  Surse din poliție ne-au spus că la lucrări a fost implicat și tatăl primarului. Edilul neagă acuzația, chiar dacă unii locuitori confirmă că l-au văzut pe tatăl acestuia sudând  tarabele și chiar dacă Andrei Pascal le-a spus inspectorilor financiari că a împărțit banii cu Valeriu Pascal (numele tatălui primarului), cu care a efectuat lucrările. „Oamenii pot spune multe”, declară primarul.  El susține că Valeriu Pascal ar fi fratele lui Andrei și nu tatăl său.

De partea cealaltă, fostul primar al comunei Zîrnești, Nicolae Bejiu, în prezent  președinte al Comisiei buget și finanțe a Consiliului local, declară că l-a văzut pe tatăl primarului efectuând lucrări la piața satului. „Este conflict de interes pentru că nu avea dreptul să facă lucrări cu neamurile, mai ales că a fost și fără licitație. Noi, consilierii, am făcut gălăgie la început, dar pe urmă am închis ochii. În fundul grădinii lui taică-său au fost sudate tarabele și apoi au fost instalate la piață. După ce a făcut lucrările a fost semnat un contract. El la început ne-a spus că se va face degeaba, dar după vreo două luni a zis că deja trebuie să se dea bani”, afirmă Bejiu.

Pentru asamblarea tarabelor și pavarea pieței, Primăria a cheltuit în total 90 de mii de lei.Legea obligă organizarea licitației pentru lucrările publice ce depășesc suma de 50 de mii de lei, ceea ce nu s-a făcut. „Devizul de cheltuieli a fost făcut de Direcția construcții a raionului Cahul și era de 120 de mii și când am văzut suma ne-am gândit  de ce să angajăm o  firmă dacă noi putem să cumpărăm metalul și lucrările să le facă cineva și iese mult mai ieftin”, explică edilul. La câteva săptămâni după realizarea interviului, primarul ne-a anunțat că în sat a pornit un val de furturi și tot pavajul de la piață a dispărut.

Mașina primăriei, la gunoiștea satului

În urmă cu patru ani, Primăria a rămas fără mașină – un Moskvici din anul 1980, care valora 35 de mii de lei. Automobilul a fost trecut la pierderi pentru că din el nu mai rămăsese nimic, decât carcasa, spune Victor Pascal. A existat o comisie formată din patru persoane care a luat o decizie, însă actul nu are semnăturile acestora. „Mașina a fost aruncată la gunoiștea satului, ea nu era bună la nimic. Mașina era dezasamblată când am venit în funcția de primar”, explică edilul, în timp ce unii localnici afirmă că acesta ar fi vândut mașina la fier vechi. Fostul primar Nicolae Bejiu recunoaște că mașina era dezasamblată când mandatul său a fost preluat de Pascal, dar afirmă că succesorul său ar fi vândut-o cu aproape o mie de lei unui locuitor din sat care strângea metal uzat.

Nu are carnet, dar își folosește mașina la serviciu

Și cum Primăria a rămas fără transport, edilul a decis să folosească mașina personală în interes de serviciu, ce-i drept pe banii statului, chiar dacă niciodată nu a avut carnet de șofer. În anul 2015, Inspecția Financiară din Cahul a făcut verificări la Primăria din Zîrnești și a descoperit că Pascal a fost compensat lunar pentru 60 de litri de motorină, de multe ori fără să aibă acordul consilierilor. În anul 2013, acesta a primit peste 12 mii de lei fără votul consilierilor, iar anul trecut a mai primit 4 mii de lei, la fel fără permisiunea aleșilor locali. Drept urmare, bugetul local a suportat ilegal cheltuieli totale în sumă de 16.800 de lei.

„De un an nu mai iau bani pe motorină sau benzină, deși ar trebui să iau, pentru că un primar nu poate activa fără mijloc de transport”, susține Pascal.

Nu-i clar cum primarul conduce mașina fără carnet. Persoane din anturajul acestuia susțin că edilul scapă de amenzi pentru că nașul său ar lucra în poliția din raion, iar fostul șef al Inspectoratului de poliție din Cahul, Ștefan Nucă, i-ar fi cumetru. Edilul nu neagă faptul că Nucă îi este cumetru, iar despre nașul său afirmă că „demult nu mai lucrează în poliție”. Totodată, Pascal susține că în urmă cu doi ani a început cursurile de șoferie, urmând ca în timpul apropiat să susțină și examenele ca să-și ia permisul.

Mobilă veche, dar camere video la grădiniță

Oamenii de la Zârnești sunt nemulțumiți și de faptul că la grădinița din sat, care  nu a fost dotată  cu mobilă de ani buni, s-au instalat camere de supraveghere video.

Mobilierul de la grădinița din Zîrnești, Foto: ok.ru

„Vom găsi bani și pentru mobilă”, a fost reacția primarului. El spune că decizia nu-i aparține: „Așa au decis consilierii locali, iar banii s-au alocat din bugetul local”. În total, s-au alocat din soldul disponibil peste 72 de mii de lei, fără a fi organizată o licitație. Unii părinți s-au arătat indignați, motivând că imaginile ar putea ajunge pe mâini străine și folosite în scopiri meschine. Nemulțumirile au fost expuse și pe o rețea de socializare, unde a fost creată pagina „Zîrnești zi de zi” pentru a monitoriza deciziile aleșilor locali. Primarul susține că s-a decis instalarea unor camere video, după ce mai mulți s-au plâns pe comportamentul neadecvat al unor educatori. Potrivit lui, lucrările finale au costat în jur de 45 de mii de lei, adică mai puțin decât au alocat consilierii. El spune că mobila va fi cumpărată mai târziu, întrucât prioritară este sistema de încălzire, care costă peste 650 000 de lei, bani pe care Primăria nu-i are.

Acoperiș spart după reparație capitală

Nereguli s-au înregistrat și la reparația acoperișului Casei de Cultură din Zîrnești (contractul), terminată în anul 2015. Acoperișul curge în continuare deși pentru reparația acestuia au fost alocați 386 de mii de lei. Ulterior firma câștigătoare a mărit cu peste 13 mii de lei costul materialelor.  În urma verificărilor, inspectorii financiari au stabilit că majorarea a fost nejustificată, iar Primăria a ratat venituri de 212 386 de lei, pentru că firma nu a efectuat lucrările la timp, iar autoritatea contractantă nu a aplicat nicio penalitate. Cifra a fost calculată pentru perioada 3 august 2013 - 31 iulie 2015 (ziua în care s-a efectuat controlul). „În afară de primar, acolo este responsabil tehnic. Am scris de mai multe ori scrisori la firma dată ca să vină să facă lucrările de calitate. Dumnealor au venit și, pe o suprafață de 200 metri, au mai pus un strat și parcă nu curgea, parcă era totul normal, apoi iar a început să curgă. Dumnealor au spus că de vină nu e acoperișul, ci pereții și apa se scurge”, explică primarul.

Casa de Cultură din Zîrnești

Nicolae Bejiu susține însă că firma a produs mai multe pagube și nu a fost sancționată: „Când a fost selectată, firma făcea deja lucrări în sat – un veceu ecologic la școală. Noi am vrut să schimbăm acoperișul pentru că era din ruberoid. Firma l-a scos și a lăsat așa vreo două luni, a plouat și tot parchetul s-a umflat, în bibliotecă o mulțime de cărți au fost distruse. A revenit firma, a făcut nu știu ce, dar oricum acoperișul curge. Toate lucrările care s-au făcut la Zîrnești și Paicu au fost făcute pe bani mulți. Nu costau lucrările așa sume.”

Și-a făcut casă fără acte, pe terenul primit de la Primărie

Casa primarului V.Pascal, construită neautorizat pe un teren primit de la Primărie

În pofida problemelor pe care le are localitatea, primarul se pregătește să se mute în casă nouă. El și-a construit locuința pe un teren pe care l-a obținut de la Primărie, în timp ce era în funcție. Și-a ales un teren chiar lângă școală și grădiniță, și… nu departe de locul de muncă, și și-a înălțat casa fără autorizație. A fost sancționat abia după ce un locuitor l-a denunțat la poliție, dar a plătit o amendă simbolică – 600 de lei, stabilită într-un proces de judecată, și a scăpat de problemă. „Casa este făcută din banii mei personali, din banii soției, din banii mamei-soacre, care de patru ani și ceva îi „la Italia”, are o fiică și un fiu, au casa lor construită și acum ne ajută pe noi. Vreți credeți, vreți nu”, se apără acesta.

La rândul său, Nicolae Bejiu spune că peste 40 de familii tinere, printre care și Pascal, au primit loturi de teren pentru case: „A fost o mică încălcare, pentru că toți trebuiau să tragă la sorți, dar el și-a ales terenul pe care l-a vrut. Consilierii l-au lăsat să aleagă ce vrea motivând că acesta a alergat mult ca să facă planul pentru cartierul acesta și că merită măcar atât. Pascal de la bun început a vrut terenul acela și și-a făcut interesul”. 

„De la Primărie nu poți să cari cu sacul…”

Primarul, aflat la al doilea mandat, recunoaște că a comis abateri în activitatea sa, dar le califică „mici” și spune că le-a făcut din necunoaștere. „Eu mă socot destul de corect în ceea ce am făcut. Poate că au fost mici abateri, pe care le-am făcut din necunoaștere. Dar ceva intenționat nu am făcut. Nu poți face alți bani la Primărie, nu poți în Primărie să furi, să iei, să cari cu sacul, pentru că majoritatea lucrărilor se fac prin transfer”, se apără primarul din Zîrnești.

După ce am realizat interviul l-am telefont pe primar pentru câteva precizări. „Numai să nu mă apuce inima”, a fost replica primarului. „Tocmai a plecat poliția economică”, a adăugat el. „Credeți că numai dumneavoastră? Vin tot felul de… Noi nu suntem roboți, noi suntem oameni, timp de  vreo două luni au fost vreo 20 de controale. Unul vine, altul pleacă…Eu sunt om!  Și vin nu ca să găsească ceva, dar „daviti na psihiku”, „daviti, daviti” până ori să te spânzuri, ori să lepezi lucrul”, se arată nemulțumit primarul. El crede că toate necazurile i se trag de la un polițist care locuiește în Zîrnești și ar avea o supărare personală din cauza soției sale căreia edilul i-a tăiat jumătate din salariul pe care aceasta îl primea în plus.

„Am jumătate de an de când peste mine vin controale peste controale. Sunt tânăr, am doi copii.  Zilele aceste colac peste pupăză, am luat credit de 80 de mii de lei din bancă și mi-au furat toate caloriferele din casă. Soția deja îmi zice să las Primăria și să mă duc la „zarabotkă”. Parcă toți stau asupra mea. Nu am ucis oameni, nu s-a dovedit că am furat. Am dosare multe prin instanțe, dar nu sunt pentru luare de mită! Este o greșeală, cu atât mai mult că în lege scrie că e de vină cel care introduce datele, eu multe documente iscălesc în Primărie, nu sunt robot și nu intru în esența lor, dacă le-a făcut contabilul înseamnă că-i totul normal, eu semnez, dacă face secretara, la fel”, a spus în concluzie primarul din Zîrnești.

Ce spun experții

Olesea Stamate, președinta Asociaţiei pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă, spune că acest caz „este un exemplu perfect despre cum NU trebuie utilizați banii publici”. Potrivit ei, încălcările sunt dintre cele mai frecvente în cadrul achizițiilor publice: divizarea achizițiilor pentru evitarea procedurilor mai transparente, executarea lucrărilor făra vreun contract sau încheierea contractului post-factum, precum și clasicul conflict de interese, care este foarte specific societății noastre. „În cazul primarului de la Zîrnești însă toate aceste încălcări s-au adunat laolaltă creând impresia că acesta, de fapt, utilizează orice posibilitate de achiziții în comunitate în interesul propriu. Este interesant și comentariul pe care îl face chiar primarul: «Nu poți face alți bani la Primărie, nu poți în Primărie să furi, să iei, să cari cu sacul, pentru că majoritatea lucrărilor se fac prin transfer». Să înțelegem că dumnealui ar dori să «care cu sacul», dar nu poate..... E trist că funcționarii publici/aleșii locali privesc banul public drept unul personal, iar comunitățile noastre cum au fost sărăce și subdezvoltate așa și rămân", mai afirmă Olesea Stamate.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii