Bani publici

Neurochirurgia - un SRL al clanului Voronin?

Deschide.md

Dorinţa de a se căpătui pe seama altcuiva cu venituri fabuloase pare să fi intrat adânc în sângele membrilor familiei Voronin, mai cu seamă după ce capul familiei a preluat cârma republicii.

În ultimii ani, aflat sub aripa tatălui-preşedinte, Oleg Voronin a devenit unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Moldova, monopolizând domeniu după domeniu, sub privirea înduioşată a tatălui, care s-a proclamat aprig luptător cu corupţia. Mai puţin cunoscute opiniei publice sunt afacerile fiicei şefului statului - Valentina Rusu - care, în ultimii ani, şi-a pus pe roate o afacere de milioane. Nimic rău în asta, am zice, numai dacă firmuliţa nu ar parazita una dintre cele mai importante instituţii medicale, iar banii care trebuie să ajungă în bugetul statului nu s-ar scurge în buzunarele membrilor familiei prezidenţiale.

Afaceri private pe bani publici

Valentina Rusu, medic de specialitate, s-a lansat în business iniţiind o afacere de toată frumuseţea la propriu şi la figurat. Ea este patroana Centrului de Medicină Laser „Medazur” SRL, din strada Vasile Alecsandri 81. SRL-ul a fost fondat în 2002, având ca domeniu de activitate operaţiile cosmetologice cu laser, servicii noi pentru medicina estetică din Moldova. Şi enorm de costisitoare.

Operaţiile cosmetologice cu laser de întinerire, înlăturarea ridurilor, a cicatricelor şi a celulitei costă, la această clinică, între 500 şi 2.000 de dolari. Deşi sumele, exorbitante pentru buzunarul unui om de rând, sunt percepute de „Medazur”, operaţiile cosmetologice se fac la una dintre cele mai moderne instituţii medicale din republică – Centrul Ştiinţifico-Practic de Neurologie şi Neurochirurgie (CŞPNN). La prima vedere s-ar părea că o instituţie de medicină estetică şi una de neurochirurgie nu ar avea nimic în comun, mai ales dacă una e privată şi alta de stat. În cazul dat, o asemenea simbioză a devenit chiar prolifică.

Cuscrul lui Voronin                                 

Graţie medicului-şef Ozea Rusu, care este şi cuscrul şefului statului, Centrul de neurochirurgie a reuşit, după spusele medicilor, surprinzător de uşor, să obţină autonomie faţă de Spitalul Republican şi, în ultimii ani, a absorbit cele mai mari investiţii făcute în domeniul sănătăţii. S-a reuşit modernizarea câtorva săli de operaţie şi de recuperare postoperatorie, precum şi dotarea spitalului cu echipament medical performant, inclusiv aparate cu laser. Despre toate aceste realizări ne-a povestit chiar medicul-şef, Ozea Rusu. Potrivit lui, în anul 2004, spitalul a obţinut de la Ministerul Sănătăţii finanţare pentru o reparaţie capitală, cum nu a mai fost făcută în ultimii 20 de ani. Întâmplător sau nu, dar în perioada când la spital reparaţia era în toi, în şantier se afla şi casa medicului-şef. Mai mulţi angajaţi ai spitalului ne-au spus că o parte din materialele procurate pentru renovarea spitalului ajungea la construcţia casei medicului-şef. Mai mult, muncitorii care efectuau lucrările de renovare la spital erau antrenaţi şi la şantierul de la casa lui Rusu. Pentru a verifica bănuielile medicilor, am discutat cu unii dintre muncitorii care lucrau la spital, de la care am aflat că la lucrările de reconstrucţie a spitalului şi a casei medicului au fost antrenaţi şi soldaţii din unitatea militară, aflată peste drum de CŞPNN. Ei ne-au mai spus că, ori de câte ori avea nevoie de ajutor din partea soldaţilor, fie la spital, fie la casa sa, Ozea Rusu apela la unul dintre comandanţii acestei unităţi, care mobiliza soldaţii la lucru.

Firma-căpuşă a fetei preşedintelui

Întâmplător sau nu, în perioada în care Centrul de neurochirurgie şi-a modernizat sălile de operaţie, s-a echipat, tot cu aparatură laser ultramodernă, şi Firma „Medazur”, a cărei patroană, Valentina Rusu, este nora medicului-şef al Centrului de neurochirurgie Ozea Rusu şi fiica preşedintelui Vladimir Voronin.

Preţuri ca în Occident, servicii ca în Moldova

Ca să vedem cu ce se ocupă centrul „Medazur”, promovat insistent de câteva posturi de televiziune, am sunat să ne programăm la o consultaţie. Spre uimirea noastră, femeia de la celălalt capăt al firului nu s-a arătat interesată de a mai atrage încă un client. Aceeaşi atitudine indiferentă a fost afişată de reprezentanţii firmei şi atunci când un reporter al Centrului de Investigaţii s-a prezentat la ora stabilită pentru consultaţie. Probabil, clienţii acestei clinici vin aici doar la recomandarea cuiva şi provin dintr-un anumit cerc, evident, din cel cu foarte mulţi bani. Întrucât nu aveam nevoie de înlăturarea ridurilor, aşa cum solicitasem la telefon, am inventat un pretext precum că o prietenă aflată de mulţi ani la muncă în Italia doreşte să facă un „peeling” cu laser. În discuţia cu specialistul în înlăturarea ridurilor am aflat că, deoarece Medazur nu dispune de spaţiul necesar, operaţiile cosmetologice se efectuează la Centrul de neurochirurgie şi neurologie, unde pacientul rămâne, timp de două zile, pentru recuperare. Între altele, am aflat că, deşi peeling-ul costă între 1.000 şi 1.500 dolari, firma nu semnează cu clienţii contract de garanţie şi nu-şi asumă responsabilitatea în cazul unei nereuşite. Medicii oferă doar o listă cu recomandări ce trebuie urmate după procedura cosmetologică. De menţionat că intervenţiile cu laser pe pielea feţei comportă un risc sporit şi în clinicile europene acestea sunt foarte costisitoare – între 10.000 şi 20.000 de euro.

Când ne-am interesat în calitate de jurnalişti despre activitatea firmei „Medazur”, reprezentanţii acesteia au negat orice legătură cu CŞPNN şi mai ales faptul că operaţiile cosmetice s-ar face la această instituţie medicală. Nu s-a soldat cu succes nici insistenţa noastră de a vorbi la această temă cu patroana firmei, Valentina Rusu.

Parazitare

Ca să vă convingem cum parazitează firma fiicei şefului statului pe seama unei instituţii publice, am documentat un singur caz.

O domnişoară stabilită în Germania a apelat, în noiembrie trecut, la SRL „Medazur” pentru a-şi face un peeling facial. O astfel de operaţie, la „Medazur”, costă în jur de 1.500 de dolari (circa 20.000 lei). Potrivit fişei de supraveghere, înregistrată la CŞPNN cu nr. 4581, tânăra a fost internată la Centrul de neurochirurgie la 20 noiembrie, având recomandarea medicului-şef Ozea Rusu. Operaţia a fost efectuată într-o sală modernă a CŞPNN, dotată cu aparatură laser, de către o echipă formată din trei medici, dintre care nici unul nu era de la „Medazur”. După cum am reuşit să aflăm, medicii care au efectuat operaţia erau de la CŞPNN şi de la Clinica Estetică „Sancos” de pe bulevardul Moscova din capitală. „Medazur” afişează însă pe site-ul său că operaţiile cosmetologice sunt efectuate de specialiştii săi, pregătiţi în cele mai prestigioase centre de medicină estetică din Europa.

După operaţie, timp de două zile, pacienta s-a aflat într-un salon modern de recuperare, fiind externată, potrivit fişei medicale, la 22 noiembrie. Din câte am reuşit să aflăm, pacienta a plătit clinicii „Medazur” în jur de 1.000 de dolari, restul urmând a fi plătit în primăvară, când va veni pentru a doua parte a tratamentului.

Pentru operaţia cosmetologică făcută la Centrul de neurochirurgie, cu aparatura spitalului public, recuperarea pacientei şi asistenţa personalului centrului, „Medazur” a achitat, prin transfer, la 30 noiembrie, suma de doar 410 lei. Cu câţi lei a fost păgubit statul în cazul acesta, dacă „Medazur” a perceput în jur de 12.000 lei, iar Centrului i-au revenit 410 lei?

O operaţie pe creier - 5.000 de lei

O intervenţie chirurgicală foarte complicată şi tratamentul total al pacientului operat la CŞPNN, potrivit chirurgului neurolog, Grigori Zapuhlâi, costă în jur de 5.000 lei (400 dolari). Aceasta în timp ce o intervenţie chirurgicală de acest gen în Germania, susţine el, se ridică la 35.000 de euro.

Cu cât a fost prejudiciat statul?

Nu am putut afla numărul operaţiilor făcute în ultimele luni de către „Medazur” la Centrul de neurochirurgie şi sumele de bani care au fost virate în contul Centrului sau dacă s-a plătit ceva în general.

Medicul-şef Ozea Rusu a recunoscut că „Medazur” a efectuat operaţii la Centru şi că nu există nici un contract de prestare a serviciilor încheiat între cele două instituţii. El a motivat necesitatea efectuării operaţiilor cosmetologice cu laser la CŞPNN prin faptul că acestea comportă un risc enorm şi în cazul unor complicaţii doar specialiştii centrului sunt capabili să facă faţă situaţiei. În acelaşi timp, medicul-şef nu a putut să ne spună ce sumă trebuia să încaseze Centrul pentru o astfel de operaţie, adică pentru un peeling cu laser, efectuată de specialiştii centrului, fără intermediari.

Noi am calculat singuri. Dacă o zi de staţionar în CŞPNN costă 108 lei pentru un pacient fără asigurare medicală, iar o intervenţie cu laser în neurologie costă 3.000 lei, şi recuperarea – cam 500 de lei, plus medicamentele, pansamentul, lucrul asistentelor medicale – înseamnă că, pentru o operaţie de peeling, Centrului trebuia să i se transfere cel puţin 4.000 de lei, iar dacă luăm în calcul că pacienta a plătit pentru această operaţie o sumă de câteva ori mai mare, atunci comisionul care trebuia să-i revină statului se dublează. Cu ce s-a ales Centrul, am văzut. Ne întrebăm acum cu cât a fost prejudiciat statul în urma operaţiilor cosmetice efectuate de „Medazur” la Centrul de neurochirurgie şi cine va plăti despăgubirile respective. O altă întrebare este dacă faimosul Centru pentru Combaterea Crimei economice şi Corupţiei va descinde, la fel de spectaculos cum a mai făcut-o, şi la CŞPNN. Nu putem să nu ne întrebăm de ce CŞPNN, dacă dispune de specialişti calificaţi, nu organizează prestarea acestor servicii fără intermediari. Pe de o parte, ar avea de câştigat statul, iar pe de alta le-ar fi dat posibilitatea medicilor să câştige suplimentar.

Nuntă la neurochirurgie

Un alt detaliu interesant este că, la 28 ianuarie curent, în cantina Centrului s-a jucat o nuntă de toată frumuseţea, cu muzică şi chiote. Alaiul de nuntă a intrat pe teritoriul Centrului în pofida unui ordin al medicului-şef, prin care este interzis accesul pe teritoriul instituţiei a vehiculelor, cu excepţia ambulanţelor, pentru a asigura liniştea atât de necesară bolnavilor. Medicul ne-a spus că a aflat şi el despre această nuntă peste câteva zile. A evitat, bineînţeles, să ne spună dacă au curs ceva bănişori în haznaua centrului în urma acestui ospăţ.

Medicii se plâng şefului statului

Dar aceasta nu e totul. Un grup de medici a semnat o scrisoare trimisă ministrului Sănătăţii, Andrei Gherman, şi preşedintelui Vladimir Voronin, în care atrage atenţia asupra unor nereguli financiare şi abuzuri grave admise de medicul-şef al centrului şi asupra prigonirilor iniţiate de Ozea Rusu. Medicii cu care am discutat ne-au spus că, în ultimii ani, mulţi specialişti foarte buni sunt prigoniţi, şantajaţi, punându-li-se condiţii să lase lunar pe masa medicului-şef o anumită sumă de bani. Celor care se opun şi refuză să se conformeze indicaţiilor deloc ortodoxe ale şefului spitalului li se creează tot felul de probleme. Sunt demişi din funcţie, trecuţi dintr-o secţie în alta, mutaţi dintr-un cabinet în altul. Stresul la care sunt supuşi permanent, spun medicii, nu le permite să se concentreze asupra lucrului.

Solicitat să explice această stare de lucruri, Ozea Rusu a negat că ar fi perceput taxe de la medici, însă în ce priveşte mutările de cadre, potrivit lui, face parte din politica sa managerială, el încercând să ne convingă anume că este cel mai bun manager din domeniul sănătăţii din Moldova. Rusu a recunoscut că, în ultimii ani, au plecat specialişti foarte buni de la Centru, pentru că nu au fost de acord cu metodele impuse, dar aceasta nu a periclitat activitatea instituţiei. El s-a arătat sigur că reforma pe care a iniţiat-o la CŞPNN va fi încununată de succes în cel mai scurt timp. Medicii cu experienţă sunt de altă părere, şi anume că şeful spitalului duce o politică de înlăturare a cadrelor cu experienţă pentru a se înconjura de specialişti tineri, care să nu-i ceară socoteală pentru ilegalităţile pe care le admite.

Dacă medicul-şef acceptă ca un SRL să exploateze echipamentul şi personalul instituţiei pe care o conduce, dacă nu are ştiinţă despre ospăţurile care au loc aici, atunci cine este stăpânul adevărat al uneia dintre cele mai importante instituţii medicale din republică?

Să fi intrat şi neurochirurgia pe mâna clanului Voronin?

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii