Corupție

Papuc și ”FULGER”

http://www.bikeshop.ro/

Andrei Ciubov din Nimoreni, raionul Ialoveni (fostul judet Chisinau) este pasionat de motociclete. De o luna, insa, motocicletele i-au transformat viata in cosmar.

Pe la inceputul lunii noiembrie, la gospodaria lui Andrei Ciubov si-au facut aparitia patru ofiteri de politie din Batalionul cu destinatie speciala "Fulger", al carui comandant a fost actualul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, dupa care a fost succedat de actualul viceprim-ministru de Interne, Botnari. Acasa era doar sotia lui Andrei. Politistii s-au prezent si au inceput sa faca perchezitie prin gospodarie, chipurile, cautand ceva. Au dat de cele doua motociclete - Honda Trumber si Suzuki Bike - si de un scuter marca Benele, dupa care au luat-o la intrebari pe femeie: de unde sunt procurate, unde-s actele etc. Pana la urma, i-au spus ca motocicletele au fost furate si aduse in tara prin contrabanda si ca sotul sau risca sa ajunga dupa gratii. Dupa ce au speriat-o de-a binelea, ofiterii i-au lasat cuvant ca, pentru a scapa din incurcatura, sotul trebuie sa le dea 5.000 dolari - cate o mie pentru fiecare si una "pentru cel care le-a dat "navodca", adica le-a indicat unde trebuie sa vina.

5.000 dolari si Politia te lasa in pace

Mai apoi au luat legatura prin telefon cu capul familiei, continuand sa-l santajeze. Ciubov le-a spus franc de la bun inceput ca are toate actele in regula si ca n-ar avea de ce sa le dea bani, cu atat mai mult ca nici nu are o suma atat de mare. Atunci ei i-au marit taxa cu inca o mie. La scurt timp, ofiterii de politie au schimbat tactica. I-au spus ca este cautat prin Interpol si va avea mari probleme. Ei l-ar putea scoate din lista celor cautati, insa pentru aceasta trebuie sa le dea 3.000 dolari. Pana la urma, Ciubov n-a avut incotro si a convenit ca le va da banii. S-au inteles ca il vor suna peste o zi si-i vor spune unde trebuie sa vina sa le aduca banii. La intalnire urma sa vina Tudor Ciobanu, unul din cei patru, care l-a santajat cel mai tare.

Ofiter din batalionul "Fulger" - prins in flagrant

Desi speriat, pentru ca nu te pui cu cei fara de lege, chiar daca esti nevinovat, Andrei a apelat, totusi, la organele de drept. S-a adresat Directiei pentru combaterea crimei organizate din cadrul Ministerului de Interne. Reprezentantii acesteia au pus repede la cale flagrantul. In ultimul moment, insa, Ciobanu a refuzat sa vina la intalnire. Fie a simtit ceva, fie a fost informat de cineva. Ciubov insa n-a fost lasat in pace. A fost contactat imediat de un consatean de-al sau, Vitalie Rotari, si el ofiter in batalionul Fulger. Acesta i-a spus ca l-ar putea ajuta ca sa scape de probleme. Daca da 3.000 de dolari, el il va putea scapa de un eventual dosar penal care ar putea sa i se intocmeasca. Adica, daca da banii, el il scoate basma curata si mai mult, Politia n-o sa se mai lege de el, i-a spus Rotari. Dupa toate probabilitatile, Rotari ar fi cel care le-a furnizat informatia despre Ciubov ortacilor lui Papuc si trebuia intr-un fel sa-si scoata partea.

Intalnirea lui Ciubov cu Rotari a fost stabilita pentru 14 noiembrie, in apropierea parcului de taximetre din cartierul Sculeni al capitalei. La ora stabilita, Ciubov s-a prezentat la locul intalnirii, nu inainte ca banii sa fie marcati la Directia pentru combaterea crimei organizate a MAI. In momentul in care au fost transmisi banii, Politia l-a retinut in flagrant pe Vitalie Rotari. In aceeasi zi, a fost intentat un dosar penal.

Presiunile MAI

Dar povestea ofiterilor de politie nu se incheie aici. Cei cinci sunt, dupa cum am mai spus, din Batalionul Fulger, care a fost condus de actualul ministru de Interne, iar dupa el, aceasta misiune i-a revenit actualului ministru adjunct de Interne, Botnari. Deci toti cinci sunt din gasca celor doi, ajunsi in functii inalte. Imediat ce a fost retinut in flagrant Rotari, i s-a raportat viceministrului Botnari care, potrivit surselor noastre, a facut un mare tambalau. Dupa cum am aflat, Botnari s-a deplasat imediat la DCCO unde a fost dus Rotari, tunand si fulgerand asupra celor care au realizat flagrantul. Le-a reprosat ca se ocupa cu ce nu trebuie, ca strica imaginea unor ofiteri de elita dintr-o institutie prestigioasa, cum este Batalionul cu destinatie speciala "Fulger". I-a amenintat ca va initia o ancheta de serviciu sa vada cu ce se ocupa directia data etc. Organizatorilor flagrantului le-a iesit pe ochi operatiunea. Potrivit surselor noastre, Botnari le-ar fi cerut anchetatorilor sa musamalizeze cazul, astfel incat cei implicati sa nu ajunga la proces. Nu stim cum trebuiau sa decurga lucrurile, daca nu se afla despre acest caz la Procuratura Generala, care a si solicitat dosarul cu pricina. L-am contactat si pe procurorul general Vasile Rusu. El ne-a spus ca nu a fost informat despre vreun dosar in care sa fie implicati ofiteri de politie din Batalionul Fulger si ca nu cunoaste nimic despre dosarul la care ne-am referit noi. Ar fi interesant sa aflam despre ce il informeaza subalternii pe Vasile Rusu. Am aflat ca pe coridoarele PG si MAI se vorbeste destul de des despre comportamentul viceministrului de Interne si ca despre interventia lui in cazul celor cinci ofiteri de politie din Batalionul Fulger au aflat multi politisti si procurori.

Ofiterul-"crasa" al unui bordel virtual

Acesta insa nu este singurul caz de implicare a angajatilor Batalionului "Fulger" in actiuni dubioase. In aprilie 2002, angajatii Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) in colaborare cu cei ai Procuraturii Generale (PG) au depistat un bordel virtual care furniza imagini erotice si porno pe Internet. Abonatii achitau pentru serviciile celor 15 fete taxe de 100 dolari pe ora. Platoul de filmare se afla intr-o vila din sectorul Buiucani al capitalei, fiind dotat cu camere de luat vederi de ultima generatie. Anchetatorii au stabilit ca unul din administratorii bordelului este Igor Balanut, ofiter superior in cadrul Batalionului cu Destinatie Speciala "Fulger", prieten la catarama si protejat al ministrului de Interne Papuc. Detinem informatii cum ca, in cadrul anchetei, ministrul Papuc a dat mai multe telefoane la Procuratura Generala pentru a-l pune in libertate pe Balanut. Totodata, ministrul de Interne ar mai fi exercitat si presiuni asupra anchetei, incercand sa musamalizeze cazul. Drept urmare, lui Balanut nu i s-a incriminat infractiunea prevazuta in articolul 113/2 Cod Penal /vechi/ - traficul de fiinte umane - desi ancheta a obtinut probe ca una din fete a ajuns in Israel, unde practica prostitutia. Deci s-a facut in asa fel incat ofiterul de politie sa nu ajunga la o pedeapsa penala, ci la una administrativa. Dosarul a fost trimis in judecata si se afla in prezent la Judecatoria sectorului Buiucani. Potrivit surselor noastre, SIS ar detine o caseta video pe care este inregistrat ministrul Papuc si ortacul sau Balanut, in compania catorva fete de la bordelul virtual, care se relaxeaza intr-o sauna din Chisinau. Despre asta stie si presedintele Vladimir Voronin. Cu toate acestea, l-a promovat pe Papuc, acordandu-i si gradul de general.

Politistii il toarna pe Botnari lui Voronin

In iulie curent, Departamentul Investigatii API a primit copia unei scrisori trimisa presedintelui Voronin de un grup de politisti din cadrul MAI, care-i cereau sefului statului sa intervina pentru a stopa faradelegile la care se deda viceministrul de Interne Vladimir Botnari. Ofiterii descriu un sir intreg de incalcari admise de viceministrul Botnari. Nu stim daca mesajul respectiv a ajuns sa fie citit de seful statului pentru ca, desi au trecut cateva luni bune, nu s-a intervenit in nici un fel si nici nu s-a incercat verificarea informatiilor descrise de ofiterii de politie. Deci Botnari are mana libera sa faca ce vrea si cum vrea, de parca pentru el nu ar exista legi carora trebuie sa se supuna. Ne intrebam si il intrebam si pe seful statului: care-i sensul luptei cu coruptia atat de mult vehiculata in luarile de cuvant ale conducerii tarii?

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii