Discriminare

Mafioţii de la Drochia

Citynews.ro

Oleg Ţurcanu, un tânăr de 25 de ani, a găsit 200.000 dolari cu care a dorit să-şi împlinească visul de-o viaţă – să trăiască împărăteşte. Chiar aşa putea fi, dacă nu s-ar fi implicat câţiva poliţişti gata să facă propriul joc mafiot.

 

Salvarea – la Moscova

 

Originar din Pârliţa, Oleg s-a căsătorit şi s-a stabilit în satul Jeloboc. Ca orice cap de familie, s-a gândit să facă un ban pentru a-şi ridica o casă şi a-şi întemeia o gospodărie. La 20 aprilie curent, a plecat la Moscova împreună cu un consătean, Ion. Ajuns în suburbia Voronoe (Federaţia Rusă), nu a reuşit însă să se angajeze, deoarece localnicii nu mai aveau nevoie de braţe de muncă.

După câteva zile, Oleg a făcut cunoştinţă cu Alexandru, un moldovean în jur de 30 ani din Basarabeasca. În scurt timp, aceştia au găsit de lucru la un moscovit care-şi construia o vilă în localitate. Ei trebuiau să paveze un trotuar de 90 m. Astfel au bătut palma cu stăpânul pentru 550 dolari de căciulă. În prima zi, au descărcat cimentul, iar ziua următoare, nisipul. Au convenit să-l care pe rând, câte 10 roabe fiecare.

 

200.000 dolari în nisip 

 

La 27 aprilie, în jurul orelor 20.00, i-a venit rândul lui Oleg să care nisip. Astfel, în timp ce încărca roaba, a dat peste o cutie medicinală din oţel, cu capacul pus şi legat cu aţă de bumbac. Înăuntru se afla o sacoşă în care erau aşezate, una lângă alta, mai multe legături cu dolari. Nu a numărat câte erau, dar pe cele de deasupra scria “10.000”. După ce şi-a revenit din şocul produs de comoara găsită, Oleg a luat banii şi i-a vârât în sân. Cutia goală a aruncat-o, după care a mers la colegul său, Alexandru, căruia i-a spus că trebuie să plece urgent. L-a convins de-abia după ce i-a arătat minunea. 

Au mers în pădurea din preajmă, unde au împărţit banii. Fără să-i numere, Oleg i-a făcut jumate-jumate, fiecăruia revenindu-i câte şase pachete. La urmă a rămas un singur pachet, cu bancnote de 500 dolari. Pe acesta era scris “fifti-fifti”, deci erau 50.000 dolari. Alexandru a zis că aceşti bani i se cuvin lui Oleg, deoarece el i-a găsit. Astfel, al 13-lea pachet i-a rămas găsitorului.

După ce au împărţit averea, Alexandru a dat să caute un taxi, care să-l ducă în Moldova. Peste puţin timp, a găsit un moldovean pe nume Mişa, care era taximetrist. Acesta a acceptat să-l aducă pe Alexandru în ţară, în schimbul a 10.000 dolari. Preţul era piperat deoarece Alexandru îşi pierduse paşaportul. Spre dimineaţă, urma să pornească. Noaptea, s-a oprit împreună cu Oleg la naşul său, care închiria un apartament în Moscova. Dimineaţa, când şi-a schimbat hainele, Oleg a mai descoperit trei pachete de bani, rămase sub cămaşă. Cu aceşti bani, el a adunat 140.000 dolari.

În dimineaţa zilei, cei doi s-au despărţit. Despre Alexandru nu se ştie nimic nici până în prezent.

 

Comoara din gunoi

 

Oleg a ascuns banii într-o groapă de gunoi, nu departe de casa unde a rămas pe noapte, lăsându-şi de cheltuială doar 10.000 dolari. După aceasta a mers la sora sa, Galina, care locuia împreună cu soţul său la Moscova. I-a povestit toată întâmplarea. La început, ea nu l-a crezut, dar când i-a arătat banii, nu i-a mai pus întrebări. După aceea, a mers împreună cu sora sa la locul unde a ascuns banii. I-au luat şi i-au îngropat în pământ, tot în zona respectivă.

Păreau în siguranţă. Au împărţit banii în pachete de polietilenă, pe care le-au aşezat într-un pachet şi mai mare. A convenit cu sora să nu umble la bani şi să nu spună nimănui nimic. O noapte a dormit la soră acasă, după care trei zile la hotelul Vostok. La data de 2 mai, Oleg şi sora sa au plecat în Moldova. Au cumpărat bilete la trenul de la 23.00, Moscova-Chişinău. S-au înţeles cu însoţitorul de vagon, pe nume Serghei, să-i ascundă banii, ca să nu aibă probleme la vamă. Pentru că i-a dosit 9.000 dolari, i-a plătit acestuia 500 dolari. În jur de 500 dolari i-a dat şi Galinei, ca să aibă de buzunar.

Ajuns acasă, Oleg i-a povestit soţiei şi socrilor cum a găsit comoara de bani şi şi-a zis că o să-şi facă o casă mare şi frumoasă. Pentru început, şi-a cumpărat o maşină Lada de 2.000 dolari şi şi-a îmbrăcat nevasta. Apoi a luat materiale de construcţie. La numai o lună de la revenirea de la Moscova, din suma adusă i-au rămăs doar 1.700 dolari.

 

Poliţiştii - mafioţi

 

La 13 iulie, Oleg şi soţia se aflau la rude, în satul Holercani. Dimineaţa, pe la 7.30, cumnata Dusea l-a trezit din somn, spunându-i că îl cheamă la poartă doi bărbaţi. Cei doi s-au prezentat drept cadre de la Comisariatul de poliţie Drochia. După cum avea să afle mai târziu, ei se numeau Valeriu Bardari şi Ruslan Cotoneţ. Sub pretextul că îi interesează maşina sa, l-au chemat să iasă în drum. Imediat după poartă, unul dintre cei doi i-a pus pistolul la tâmplă, cerându-i să-i urmeze fără să facă gălăgie. L-au somat să urce într-o maşină marca Lada de culoare albă, cu numere de Chişinău. Când au pornit, Oleg a observat că-i urma o altă Ladă, de culoare verde, cu numere nemţeşti. În automobilul în care se afla Oleg, pe bancheta din spate mai era o persoană, de origine georgiană.

Au oprit în pădurea de lângă sat. Din maşina cu numere nemţeşti au coborât alţi doi bărbaţi. Cei doi se numeau, după cum a aflat, Aurel Marcu şi Vitalie Ţănti, ambii poliţişti la acelaşi Comisariat de poliţie.

În pădure, cei cinci au început să-l tortureze pe Oleg, cerându-i să le spună unde sunt banii. L-au legat de un copac. După ce i-au pus o mască de gaze, i-au legat degetele cu un cablu conectat la o sursă de curent electric. Îl electrocutau pe rând, întrebându-l de fiecare dată unde a ascuns comoara. Vitalie Ţănti îl lovea cu podul palmei peste urechi, potrivit lui Oleg, iar apoi cu pumnul în rinichiul stâng. L-au torturat aşa timp de jumătate de oră, după care au început să-l ameninţe cu moartea. La un moment dat, Ţănti i-a scos masca de gaze, a adus din maşină o grenadă, i-a scos inelul şi i-a aruncat-o în pantaloni, spunându-le celorlalţi să se îndepărteze. Oleg mărturiseşte că în acel moment s-a speriat. Şi-a dat seama că vrea să trăiască şi a mărturisit unde a ascuns banii. Aceştia, însă, nu l-au crezut şi au continuat să-şi bată joc de el.

Când au obosit să-l tortureze, poliţiştii au mers la Oleg acasă, adică la socrii din satul Jelaboc. În prezenţa acestora, Oleg le-a dat “oaspeţilor” cei 1.700 de dolari care i-au mai rămas. Poliţiştii nu i-au dat nici o hârtie care să ateste că i-ar fi luat banii. Mai mult, i-au confiscat şi maşina, declarând, tot în prezenţa socrilor, că vehiculul era dat în urmărire. După aceea, i-au ordonat lui Oleg să meargă cu ei la Drochia.

 

Dosar “fabricat” 

 

Acolo, poliţiştii i-au “fabricat” un dosar cum că “a făcut pipi pe gardul gării din Drochia”, unde, până atunci, Oleg Ţurcanu nu călcase niciodată. Până la proces, a stat închis două zile în arest preventiv. Acesta a avut loc la 15 iulie. Pentru încălcarea incriminată de poliţişti, judecătorul i-a dat 10 zile de detenţie.

În cele două zile până la judecată, Bardari l-a scos din cameră, spunându-i că va trebui să meargă la Moscova cu un om de-al său, ca să aducă banii, deşi, după ce Oleg le făcuse schema, aceştia stabiliseră că se vor duce singuri după comoară.

Sâmbătă 13 iulie, când l-au închis, Oleg a văzut prin geamul celulei cum unul dintre poliţiştii care l-au torturat schimba numerele germane ale maşinii Lada de culoare verde cu altele – “DR Pol 002”.

La două zile de la pronunţarea sentinţei, pe 17 iulie dimineaţa, Bardari l-a scos din cameră pe Oleg, spunându-i că merge la Moscova. Înainte de plecare, i s-a spus că ar fi bine dacă va aduce măcar 60.000 dolari.

 

Dolarii “evaporaţi”

 

Ajunşi la Moscova, nu au mai găsit banii. Dar Oleg s-a gândit că ar putea fi la sora lui, pentru că doar ei ştiau unde au fost ascunşi. La Galina au mers a doua zi, după ce poliţistul care-l însoţea a chemat în ajutor nişte caucazieni,  pentru a-l băga în speriaţi pe cumnatul lui Oleg. Aceasta împreună cu soţul s-au făcut că nu ştiu nimic, cu toate că Oleg le mărturisise despre situaţia în care nimerise. După un schimb de replici ameninţătoare, oaspeţii nepoftiţi l-au luat la bătaie pe bărbatul Galinei, cerându-i banii. La un moment dat, acesta a căzut lat, iar Ruslan Cotoneţ a început să-l lovească nemilos cu picioarele în cap. Speriată că-l vor ucide, Galina le-a spus, printre lacrimi, că banii sunt în garaj.

La 25 iulie, Oleg şi Cotoneţ au plecat înapoi spre Moldova. Pe drum, cel din urmă i-a zis lui Oleg să-i spună lui Bardari că au găsit doar 18.000 dolari, dintre care 3.000 i-au plătit unui gruzin care i-au ajutat, iar alţi 5.000 unor poliţişti din Moscova.

La 6 dimineaţa, au ajuns la Bardari acasă. Pe drum, Cotoneţ i-a amintit lui Oleg să nu uite ce sumă a găsit şi ce, unde şi cui au mai dat. După ce Cotoneţ şi Bardari au schimbat câteva vorbe afară, l-au chemat în curte şi pe Oleg. Toţi trei s-au aşezat pe o canapea în faţa casei. Oleg i-a spus că a luat numai 18.000, aşa cum s-a înţeles cu Cotoneţ. După aceasta, Bardari  i-a spus că a venit controlul de la Chişinău şi că sunt probleme cu maşina lui Oleg, care se află pe teritoriul Comisariatului de poliţie din Drochia. Bardari, ca şi Cotoneţ, s-a dovedit a fi destul de ingenios şi i-a spus lui Oleg să declare la poliţie că i-a vândut maşina unui oarecare Bardari din satul Bulbuceni şi că, din camera unde se afla închis, a văzut maşina pe teritoriul Comisariatului. Întrucât şi-a văzut maşina, s-ar fi lăudat celor cu care stătea închis. După asta, ar fi venit Valeriu Bardari şi l-a scos din detenţie, permiţându-i să se ducă acasă.

La Comisariat au ajuns pe la ora 8. Acolo erau reprezentanţi de la Ministerul de Interne şi de la Direcţia pentru Combaterea Crimei Organizate. La interogatoriu, au cerut explicaţii privind maşina. Dezorientat, Oleg a început să înşire povestea cu Bardari, însă cei de la minister i-au arătat actele care atestau faptul că maşina era pe numele lui. Atunci a fost nevoit să povestească totul de la capăt, în felul în care sunt înşiruite faptele în acest material.

 

Patru ofiţeri cercetaţi penal

 

Surse din cadrul Comisariatului de Poliţie Drochia au declarat că cei patru ofiţeri de poliţie – Valeriu Bardari, şeful Biroului Poliţiei Judiciare din Drochia, Ruslan Cotoneţ, inspector superior, Valeriu Ţănti, inspector superior în cadrul Biroului Poliţie Judiciară din Drochia şi  Aurel Marcu, inspector (în 1985, condamnat pentru huliganism) – au fost destituiţi din funcţie. În urma acestui caz, dar şi a altor nereguli admise în activitatea Comisariatului de Poliţie Drochia, a fost destituit din funcţie şi comisarul de sector, Ion Boico.

În timpul anchetei, cei patru ofiţeri au fost ţinuţi în arest preventiv, iar în prezent se află în libertate.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, anchetatorul Secţiei Anticorupţie, Andrei Balan, a declarat că ancheta continuă. Potrivit acestuia, sunt formulate cinci capete de acuzare, cei patru fiind învinuiţi de exces de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, dobândirea prin şantaj a avutului proprietarului, violarea de domiciliu ş.a.

În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, cei patru ofiţeri riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 25 de ani. 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii