Drepturile copilului

Copii cu dizabilităţi riscă să rămână fără un centru de reabilitare

foto: CIJM

Mai mulţi copii cu nevoi speciale, beneficiari ai Centrului de Reabilitare şi Integrare Socială „Cultum” din localitatea Stăuceni, ar putea să rămână fără asistenţa gratuită de care au avut parte până acum. Motivul este conflictul dintre conducerea „Cultum” şi agape e.V., o organizaţie finanţatoare din Germania, care vrea să devină coproprietar al clădirii în care activează centrul. Cazul ne-a fost sesizat pe Harta Corupţiei de un grup de părinţi, ai căror copii beneficiază de serviciile centrului.

Edificiul este pus sub sechestru încă din vara anului trecut, iar directoarea „Cultum”, Ala Fodor, riscă să fie condamnată la ani grei de puşcărie sub acuzația  de escrocherie. Fodor îl acuză pe donatorul german că ar urmări scopuri meschine și spune că nu a folosit în interes propriu nici un bănuţ de la agape e.V. La rândul său, directorul executiv al agape e.V., Rudiger Frodermann, afirmă că vrea să devină coproprietar al imobilului pentru a fi sigur că acesta nu va fi folosit în alte scopuri decât cele caritabile.

CRIS „Cultum” şi parteneriatul cu agape e.V.

Imobilul procurat initial de Cultum  Foto:Arhiva Cultum
Rudiger Frodermann. Foto: agape-kinder.de

Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect „Cultum” este o organizaţie obştească, necomercială, care activează de 15 ani. Organizația şi-a început activitatea într-un demisol oferit de către Parohia catolică din Stăuceni. Ulterior, cu susţinerea financiară a unor organizaţii de caritate din afara ţării, „Cultum” a reuşit să procure un imobil în acceași localitate.

În toamna anului 2005, Ala Fodor se întâlneşte la Chişinău cu directorul executiv al agape e.V., Rudiger Frodermann, cu care începe o colaborare. Cei doi ajung la o înţelegere verbală privind acordarea de ajutoare umanitare pentru internatele pentru persoane cu nevoi speciale din Republica Moldova. Tot atunci au stabilit reconstrucţia imobilului din Stăuceni în care îşi desfăşura activitatea CRIS „Cultum”. În aceeași perioadă, la invitaţia agape.e.V., în Republica Moldova soseşte echipa unei televiziuni din Bavaria, care realizează un reportaj despre condiţiile în care trăiesc persoanele cu dizabilităţi din internatele din Orhei şi Cocieri. În urma difuzării reportajului, agape e.V. reuşeşte să acumuleze un lot important de ajutoare financiare şi umanitare donate de către cetăţenii germani. Astfel, în perioada anilor 2009 - 2012 agape e.V. transferă pe contul organizaţiei obşteşti „Cultum” suma de 458.392 de euro, echivalentul a 7,3 milioane de lei. Din aceşti bani, peste şase milioane au fost utilizaţi pentru reconstrucţia centrului, alți aproape 900.000 de lei fiind alocați pentru plata salariilor, în timp ce 230.000 au fost cheltuiţi pentru întreţinerea casei şi plata autorizaţiilor. 140.000 de lei au fost repartizați pentru procurare de lapte şi medicamente la internatul din Orhei şi Internatul psihoneurologic din Cocieri. Totodată, agape e.V. a adus în Republica Moldova şi câteva loturi de ajutoare umanitare, în special paste făinoase, îmbrăcăminte şi aproape o tonă de gumă de mestecat, care ar fi fost împărţită prin internatele penru copii cu dizabilităţi.  

Directorul agape e.V. insistă să devină coproprietar al imobilului din Stăuceni

Reparația imobilului a fost finisată în vara anului 2011 și tot atunci Rudiger Frodermann înaintează condiţia să devină membru al CRIS „Cultum” şi coproprietar al clădirii. Frodermann și-a motivat cererea prin faptul că vrea să se asigure „că centrul din Stăuceni va fi utilizat conform scopului său”. „Atunci vei purta răspunderea de una singură! Noi vom face acest lucru clar pentru toţi, atât în Germania, cât şi în Republica Moldova (spre exemplu la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, dar şi în faţa altor ONG-uri)! Gândeşte-te, te rog, şi la locurile de muncă ale angajaţilor [organizaţiei] „Cultum” şi la locul tău de muncă şi personal la poziţia ta!”, se arată într-o somaţie care i-a fost adresată Alei Fodor de către conducerea agape e.V.

Dosar penal şi pretenţii financiare de aproape 700 de mii de euro

La 30 august 2013 Rudiger Frodermann depune o cerere la Procuratura Generală în care solicită tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile din cadrul „Cultum” şi restituirea prejudiciului material în sumă de 540 de mii de euro. Directorul executiv de la agape e.V. scrie în plângere că a fost înşelat de Ala Fodor să facă donaţii pentru copiii cu dizabilităţi, în schimbul promisiunii de a fi înregistrat în calitate de coproprietar al imobilului. „Dacă agape e.V. ar fi ştiut că ni se vor spune astfel de lucruri neruşinate (refuzul de a-i înregistra în calitate de coproprietari - n.r.) atunci ne-am fi scutit de aceste cheltuieli enorme şi nu am fi irosit cu adevărat toate acele eforturi mari pe care le-am depus. Scopul nostru de a ajuta oamenii cu dizabilităţi mentale l-am fi putut realiza în altă parte”, potrivit plângerii semnate de Frodermann.

La 6 septembrie 2013 Procuratura Generală porneşte un dosar penal pe numele Alei Fodor. Potrivit rechizitorului, aceasta este învinuită de escrocherie, adică de dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune şi abuz de încredere săvârşită cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari. Deşi facturile indică suma de 458 de mii de euro, agape e. V. a invocat în plângere prejudiciul de 540 de mii de euro. Procurorii susțin însă că suma escrocheriei este și mai mare - 693 de mii de euro, asta deoarece în prejudiciul cauzat a fost inclusă valoarea tuturor loturilor umanitare distribuite în internatele pentru copii cu dizabilităţi. Mai mult, Frodermann cere ca Fodor să îi restituie cheltuielile de cazare şi transport pentru deplasările sale în Republica Moldova.

Ala Fodor: „Cred că am nimerit într-o capcană”

Ala Fodor recunoaşte că agape e.V. i-a dat bani pentru reconstrucţia sediului, dar infirmă că administrația organizațaiei i-a înaintat condiţii atunci când a inițiat colaborarea. „Noi activam cu succes şi în căsuţa pe care am procurat-o din donaţiile oferite de alţi finanţatori. Ne-am bucurat mult când Rudiger Frodermann ne-a propus să construim un centru modern, mai încăpător. Fiind săraci, nu am putut să nu ne bucurăm atunci când ni s-au oferit donaţii. Nu am avut nici o înţelegere, nici nu mi-am închipuit că aceştia au un scop ascuns să devină proprietarii imobilului, construit de fapt pe banii cetăţenilor germani. Cei de la agape e.V. mi-au înaintat condiţiile după ce a fost reconstruit centrul”, spune Ala Fodor. Directoarea de la „Cultum” mai spune că nici nu şi-a închipuit că va fi pusă în situaţia de a întoarce ajutoarele umanitare distribuite copiilor cu dizabilităţi şi că ar putea fi condamnată pentru aceasta. „Cred că am nimerit într-o capcană bine pusă la punct. Nu am luat nimic pentru mine. Puteți verifica, n-am nici casă, n-am nici masă, locuiesc cu chirie la sora mea. Am documente pentru felul în care a fost cheltuit fiecare bănuţ, cum a fost distribuit fiecare kilogram de ajutor umanitar. Acum ce să fac, să cer banii de la internate? Cum pot să mă acuze de îmbogăţire nejustificată, când eu n-am nimic la suflet?”, se întreabă directoarea. Mai mult, Ala Fodor spune că la reconstrucţia imobilului, în afară de donaţiile primite prin intermediul agape e.V., au fost folosiți și bani donați de alte organizații de caritate - în total 26 de mii de euro.  

Directoarea „Cultum” afirmă că în pofida tuturor problemelor centrul continuă să activeze. „Cu aceşti copii este necesar de lucrat în continuare. Orice întrerupere în reabilitarea lor înseamnă să începi totul din nou. Niciodată nu ne-am întrerupt activitatea. Noi facem voluntariat aici. Trăiesc din salariul pe care îl am în calitate de logoped la o grădiniţă. Suntem recunoscători Consiliului Primăriei Stăuceni, care ne achită facturile pentru apă şi energie, precum şi Parohiei catolice din Stăuceni, care oferă prânzuri gratuite pentru beneficiarii centrului”, a adăugat Ala Fodor.

Întrebată de ce nu aceptă ca Frodermann să devină membru al organizaţiei „Cultum”, Ala Fodor a spus că nu a primit nici o cerere oficială în acest sens şi că nici statutul organizației nu îi permite să o facă. Mai mult, femeia crede că Frodermann are un singur scop - să preia organizaţia. „După ce a fost finisată construcţia, mi-au cerut să scriu imobilul pe numele lui Frodermann şi să-l fac pe el membru al organizaţiei. Am primit şi scrisori cu ameninţări. Este o tentativă de imixtiune. De fapt, pe Frodermann îl interesează mai mult imobilul”, a explicat directoarea de la Cultum.

Petru Bobu, avocatul Alei Fodor, consideră că este vorba de un dosar la comanda uno persoane, care au alte interese decât să ajute copiii cu dizabilităţi. „Închipuiţi-vă că aţi făcut donaţii pentru construcţia unei biserici, iar când e gata cereţi să vi se dea biserica”, ne-a declarat apărătorul.

Rudele beneficiarilor „Cultum”​: „Centrul este o salvare pentru noi”

Beneficiarii centrului din Stăuceni spun că nu se pot lipsi de serviciile acestuia. N.V. din Stăuceni este bunica a doi copii cu sindromul Down. „Fata a început să vorbească mult mai târziu decât alţi copii. După ce am frecventat centrul, a început să vorbească mult mai bine. Şi băiatul era la început timid, se temea să se joace cu alţi copii. Acum situaţia este mult mai bună, nu se mai teme de copii. Centrul «Cultum» este salavarea noastră, îl frecventăm de mai mulţi ani”, ne-a spus femeia. 

Victor, locuitor al unui sat din raionul Călăraşi, este tata unui copil autist, în vârstă de patru ani. Pentru ca să-şi poată duce în fiecare zi copilul la „Cultum”, a închiriat o locuinţă în Stăuceni.

Roman Czajka, parohul comunităţii catolice din Stăuceni, spune că este bine că există o organizaţie obştească care ajută gratuit copiii cu dizabilităţi de intelect şi îi pregăteşte pentru integrarea în societate.

A avut tentative de colaborare și cu alte organizații din Moldova

Elena Mereacre, directoarea organizaţiei obşteşti „Compasiune” din satul Costeşti, raionul Ialoveni, spune că Frodermann i-a propus ei iniţial să construiască un imobil pentru organizaţia sa: „Rudiger Frodermann a venit la mine la Costeşti, a spus că a aflat despre Compasiune dintr-o revistă germană. A donat şi câteva sute de euro pentru cantina socială. Nu mi-a cerut să încheiem vreun contract. Apoi mi-a propus să-mi construiască un sediu pentru organizaţie aşa cum nu are nici un ONG din Moldova. Ceva nu mi-a plăcut. După asta am aflat că s-a dus la «Cultum». N-am mai auzit ca cineva să ceară returnarea donaţiior”.

Copiii continuă să vină la „Cultum”. Foto: CIJM

Rudiger Frodermann: „Activitatea noastră este secretă”

Kathrin Grimm, responsabilă pentru gestionarea donaţilor în cadrul agape e.V., s-a abţinut să comenteze litigiul în care este implicată organizația pe motiv că Rudiger Frodermann este singura persoană responsabilă de relaţiile cu România şi Republica Moldova.

Contactat telefonic, Rudiger Fodermann a insistat să-i spunem de unde avem numărul lui de telefon. La explicaţia că legea permite jurnaliştilor să nu divulge sursele, Frodermann ne-a tăiat-o scurt: „Şi activitatea noastră este secretă”.

Vitalie Iordache, avocatul agape e.V. în litigiul cu CRIS „Cultum”, susţine că centrul nu a îndeplinit condiţiile puse de către organizaţia finanţatoare. „Nu au fost respectate condiţiile iniţiale. Dacă Cultum vinde imobilul? Din acest motiv cei de la agape e.V. vor să devină coproprietari ai clădirii. Au mers pe procedura penală pentru că nu au avut documente confirmătoare, dacă le-ar fi avut, s-ar fi adresat în instanţa civilă”.

Ce spun juriştii

Avocata Tatiana Puiu spune că donaţiile oferite în scopuri caritabile nu pot fi revocate. „Legea prevede revocarea donaţiilor doar când acestea au fost utilizate în alte scopuri. Este interesant cum a ajuns un asemenea dosar în instanţă”, susţine Tatiana Puiu. Vadim Vieru, avocat în cadrul Asociaţiei Promo - Lex, afirmă acelaşi lucru. „Donaţiile nu se restituie. Pentru donaţiile mobile, mijloace de transport, bani, produse alimentare etc, nu este necesară întocmirea contractelor de donaţie”, explică apărătorul. 

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii