Drepturile copilului

VIDEO// Fugarii - copiii nimănui

Foto/colaj: CIJM

Sute de copii fug de acasă sau de la cămin și ajung în stradă, unde își creează propria viață. Totul se întâmplă sub privirile autorităților, care se arată neputincioase în fața acestui fenomen - al copiilor fugari. Au pierdut deja numărătoarea. Unii copii au fost întorși de zeci de ori acolo de unde au plecat, dar peste câteva ore au revenit în cuibul lor,  în care o zdreanță îi ține loc de pat, pe o podea de ciment, într-o clădire părăsită. Sunt copii care de 2-3 ani trăiesc ca niște hoinari, cei mai mulți în Hotelul Național, abandonat de ani buni, și care se află la numai câteva cartiere distanță de guvern și parlament.  Autoritățile încă nu au o soluție, dar cred că un centru specializat ar rezolva problema. La rândul lor, experții în drepturile copilului afirmă că în nicio țară crearea unor centre, în care să fie plasați copiii găsiți pe străzi, nu a dat rezultate. 

VIDEO: Fugarii - copiii nimănui

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Advocacy for Child Rights” desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate pe acest site aparţin autorilor şi editorilor şi nu reflectă neapărat politicile sau viziunile UNICEF.

Galerie foto: Fugarii - copiii nimănui

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii