Drepturile copilului

Rețeaua de traficanți de copii din nou decapitată

StirileTVR.ro
  • La o lună de la publicarea investigației jurnalistice „Ucigașii de îngeri. Demnitar UE printre clienții unei rețele de pedofilie”, autoritățile de la Chișinău reacționează

În seara zilei de 13 septembre, oamenii legii l-au reținut pe Mișa, un băiat de 17 ani, care conform investigației realizate de un jurnalist din Chișinău și altul din Iași, a preluat la Chișinău administrarea unei rețelei de traficanți de copii, după ce capii rețelei, un cetățean rus care deține și cetățenia Norvegie și un cetățean italian au fost arestați.

Sub pretextul că organiza călătorii turistice prin Moldova, inclusiv prin regiunea transnistrea­nă, și în Ucraina la Odessa, rețeaua oferea băieți minori pentru re­lații sexuale clienților veniți din străi­­­nătate.  După ce în noiembrie 2010, capii rețelei au fost arestați, rețeaua s-a divizat în două, fiind preluată la Chișinău de una dintre fostele victime, iar la Tiraspol de iubitul unuia dintre capii rețelei.

Jurnaliștii au reușit să ia legătura cu Mișa, care a preluat „afacerea” la Chișinău și pentru o sumă de 55 de euro au „închiriat” pentru o noapte un băiat de 15 ani. Negocierile cu Mișa au fost filmate cu camera ascunsă, iar toate probele acumulate de jurnalisti pe perioada a cinci luni de anchetă jurnalistică au fost predate autorităților de la Chișinău. „În urma informațiilor operative parvenite din partea jurnaliștilor a fost pornită urmărirea penală pe acest caz. Au fost identificate două victime”, precizează Elena Cazacov, procuror în cadrul Secției de Combatere a Traficului de Persoane.

Autoritățile s-au atosesizat și în cazul cetățeanului grec, Nick Georgiadis, pe numele lui fiind deschis un dosar penal. „Audierile în cazul dosarului cetățeanului grec au fost încheiate. În prezent dosarul se află în proces de traducere după care va fi remis autorităților din țara de origine”, precizează Iurie Podarilov, șeful secției urmărire penală, Centrul de Combatere a Traficului de Ființe Umane.

Conform investigației, Nick Georgiadis, care a deținut anul trecut funcția de consilier al ministrului Economiei, în cadrul Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice, ar fi luat legătura cu capul rețelei prin intermediul datelor de contact de pe site-ul gaymoldova.livejournal.com. Acest site se dorea a fi un minighid turistic pentru pedofilii străini de orientare gay, pentru că oferea tot setul de informații necesare pentru a ajunge în Moldova, inclusiv posibilitățile de distracție, dar și "pachete turistice", cu o listă de prețuri pentru tururi turistice pentru gay, care aveau ca destinații orașele: Chișinău, Tiraspol și Odessa, pentru 10 zile, 7 zile și respectiv 4 zile.

Pachetele turistice variau între 285 euro și 800 de euro, în funcție de durata turului. De fapt, site-ul oferea servicii escort și acces la pozele a peste 40 de băieți, care ar putea să însoțească străinii pe toată perioada așa-zisului tur turistic pentru doar 100 euro, indiferent de durata turului. Din acești bani, victima primea între 150-500 lei.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii