Drepturile copilului

Valentina Buliga: „Nici un copil nu trebuie să rămână în afara politicilor statului

tribuna.md

Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei va crea o bază de date sistematizată privind situația copiilor, astfel încât se fie dusă evidența fiecărui copil, a fiecărei familii, inclusiv a celor aflate în dificultate și să poată fi elaborate strategii realiste privind protectia copiilor și planificate necesitățile statului în domeniul portecției sociale a populației. Declarații în acest sens a făcut în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga.  

Sistemul respectiv va avea în evidență în special copiii aflați în situații de risc: cei cu dizabilități, copii ai căruii părinți sunt plecați la munci peste hotare, copiii fără acte de identitate și alții, a declarat Valentina Buliga, precizănd că la moment nu există un sistem unic, la care ar fi racordate toate instituțiile statului responsabile de soarta copiilor, din care cauză foarte mulți copii sunt lăsați pe drumuri, nu frecventează școala, nu au acte de identitate și nu primesc asistență medicală sau alocații sociale. Referitor la numărul mare al copiilor fără acte de identitate, Valentina Buliga a recunoscut că este o problemă și că situația practic nu este studiată. În acest sens este nevoie ca împreună cu alte ministere și subdiviziuni ale statului să punem la punct un mecanism care să nu permită neînregistrarea nașterilor, a certificatelor de naștere, etc. „Nici un copil nu trebuie să rămână în afara politicilor statului, a spus ministrul, subliniind că fiecare copil trebuie să se simtă protejat, susținut și iubit”. 

Ministrul s-a pronunțat și asupra exploatării copiilor prin muncă, „fenomen care a căpătat proporții îngrijorătoare și dăunează grav sănătății copilului”.  Eliminarea acestui fenomen va constitui o prioritate în politicile ministerului, a precizat Valentina Buliga. În acest sens, trebuie să se meargă și pe responsabilizarea părinților, la fel ca și în cazul copiilor lăsați fără îngrijire din cauza exodului masiv  al cetățenilor la munci în afara țării.    
 
O altă prioritate a ministerului ține de pregătirea cadrelor de asistenți socali și ridicarea calității serviciilor sociale prestate. Potrivit ministrului, în Moldova se resimte lipsa de cadre bine pregătite în domeniul asistenței sociale și din acest  motiv a fost demarat un proces amplu de instruire a asistenților sociali, cu accent pronunțat pe pregătire în soluționarea problemelor legate de copiii defavorizați.

În cadrul discuțiilor cu jurnalitii, Valentina Buliga a făcut o trecere în revistă a priorităților în activitatea ministerului pe care îl conduce, menționînd că deficitul bugetar nu se va răsfrânge asupra achitării alocațiilor sociale pentru categoriile defavorizate ale populației. Ministerul va iniția parteneriate cu societatea civilă și cu organizațiile internaționale pentrru a dezvolta programe de susținere a diferitor categorii de populație care sunt defavorizate, aflate în situții de risc, etc.   

În altă ordine de idei, Valentina Buliga a menționat că „ratificarea Conveției ONU cu privire la persoanele cu dizablități va avea loc în condițiile în care statul va fi pregătiti să-și asume obligațiuni financiare destul de importante, lucru destul de dificil în condițiile unui buget auster”.

ședința Clubului Jurnaliștilor de Investigație a avut ca generic „Drepturile Copilului și politicile statului în domeniul protecției copilului și a familiilor aflate în dificultate” și s-a desfășurat cu susținerea UNICEF Moldova în cadrul Campaniei „Jurnaliștii – prieteni ai copiilor”, dedicată aniversării a 20-a de la adoptarea Convenției privind drepturile copilului. .

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii