Drepturile copilului

Violența în familie ne costă milioane de lei  

www.avocat-tudor.ro

 

În ultimii trei ani, 60 de persoane și-au pierdut viața în războaiele din familie, arată datele Ministerului de Interne. Zeci de copii au rămas pe drumuri, iar alte câteva zeci de femei au fost mutilate în bătăi de soți, ajungând să depindă tot restul vieții de ajutoarele sociale. Sute de copii sunt bătuți în permanență de părinții lor. Pe acest fundal sumbru, autoritățile declară că nu au bani pentru implementarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie.

Prețul pe care societatea îl plătește pentru violența în familie este unul enorm. Oameni băgați în mormânt cu zile, copii rămași pe drumuri, femei cu sănătatea distrusă în bătăi - iată doar câteva consecințe sinistre ale acestui fenomen. Costul violenței, potrivit mai multor experți, se compune din banii alocați pentru reabilitarea victimelor, întreținerea în detenție a infractorilor, plățile sociale pentru persoanele care au devenit invalide în urma bătăilor, întreținerea unui copil în internat etc. Adunate la un loc, aceste costuri constituie o sumă uriașă pe care o plătește întreaga societate. Dincolo de cheltuielile financiare, mai există și costul moral al violenței pe care nimeni nu este în stare să-l estimeze.

18 mln lei pentru întreținerea celor care-și ucid apropiații

Violența în familie atinge apogeul atunci când se ajunge la omor. Femei ajunse la disperare, care-și trimit bărbații pe lumea cealaltă, după ani la rând sunt bătute și umilite. Soți care-și ucid consoartele în bătaie. O femeie din nordul țării care a murit în chinuri groaznice la spital, după ce a fost bătută cu cruzime de cel care i-a jurat dragoste pe vecie. La interogatoriu, infractorul spunea senin că își iubea soția și că nu a vrut să o omoare ci doar “să o învețe minte” pentru că sărase prea tare răciturile. I-a dat un pumn, încă unul, a doborât-o la pământ, după care a lovit-o cu picioarele până când aceasta a rămas fără suflare. Deși nu era la prima faptă de acest fel, acum s-a speriat și a chemat vecinii. Femeia a fost transportată la spitalul raional, dar medicii nu au mia putut-o salva. Copiii au ajuns la internat, iar bărbatul – la închisoare.

Potrivit datelor Departamentulu Instituții Penitenciare, statul cheltuiește anual pentru întreținerea unui deținut în jur de 30 mii de lei. Ținând cont că în ultimii trei ani cel puțin 60 de persoane au ajuns după gratii pentru omor în familie, putem constata că statul a cheltuit anual peste 1mln 800 de mii de lei pentru întreținerea acestor infractori. În următorii zece ani,cât aceștia își vor ispăși pedeapsa, societatea va plăti pentru întreținerea lor 18 mln lei. Dacă acești bani ar fi utilizați pentru prevenirea violenței, probabil că numărul famiililor salvate ar fi de ordinul sutelor.

Un film de groază regizat de tata

„Când se îmbăta, tata mă lovea cu centura în cap. Cel mai mult o bătea pe mama. Striga la noi și nu ne lăsa să ieșim din casă. Mă tem de el. Poate l-or lua la închisoare”, spune Nicușor, un băiat de numai patru anișori, dintrun sat din raionul șoldănești. Pentru el și cei doi frați ai săi copilăria nu se asociază cu basmele lui Ion Creangă ci cu filmele de groază, regizate chiar de tatăl lor. Mama acestor copii, o femeie de numai 30 de ani, cu privirea ștearsă, zâmbește trist atunci când o întreb de ce nu a divorțat de soț și tolerat bătăile și umilințele. „Unde era să mă duc, cui îi trebuim noi?”. De câțiva ani buni nu-și amintește nici o zi senină în familia sa. Mai întâi a fost o palmă, apoi o vînătaie sub ochi. În primii ani îi era rușine să iasă din casă, mai târziu, însă, se obișnuise și nu-și mai dosea vânătăile. Deși știa tot satul de necazul ei, nimeni nu s-a implicat vreodată s-o scoate din mânile bărbatului. Ajunsă la limita puterilor, s-a adresat polițistului de sector, dar a doua zi a fost forțată de soț să-și retragă cererea. Când s-a întors acasă, a fost bătută crunt peste sâni”. „Hai, du-te și arată unde te-am lovit”, i-a strigat soțul, râzând cinic.

Acum femeia și cei trei copii se află la un centru de reablitare a victimelor violenței în familie. S-a hotărât să vină încoace după o căsnicine de aproape zece ani cu un soț care o bătea și o înjura zilnic. Cu sănătatea și morala la pământ, femeia speră să aibă puteri să înceapă a viață nouă, nu pentru ea, cât pentru cei trei copii pe care-i are. Un studiu al Băncii Mondiale apreciază că durata vieții femeilor bătute se reduce cu 5-10 la sută.

Reabilitarea durează luni în șir

Reabilitarea victimelor violenței în familie poate dura luni și chiar ani în șir. Costurile acestor intervenții se pot ridica la zeci de mii de lei. Cu victimele lucrează o echipă întreagă de specialiști – psihologi, psihiatri, asistenți medicali, medici, avocați. „De exemplu, servicile unui psiholog valorează cel puțin o sută de lei pentru o ședință și în majoritatea cazurilor sunt necesare cel puțin 10 ședinte de acest fel. Serviciile unui avocat costă cel puțin 500 lei pentru un proces de judecată. Pentru că de cele mai multe ori femeia iese din casă numai cu ce are pe ea, sunt necesare îmbrăcăminte, încălțăminte, seturi igienice, care ajung la cel puțin 2 mii de lei”, ne-a declarat Lilia Gorceag, psiholog în cadrul Centrului pentru protecția și asistența victimelor și a potențialelor victime. Anul trecut, în cadrul centrului au fost asistate 181 de victime, care aveau în total 101 copii. Actualmente în republică există șase centre specializate în susținerea victimelor violenței în familiei. Activitatea acestor structuri este finanțată de granturile străine și bugetele locale.

De la violență la trafic de persoane e doar un pas

Un alt preț pe care îl plătim pentru violența din familie este cel al reabilitării victimelor traficului de ființe umane. Potrivit Ecaterinei Berejan, specialist în cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, peste 80 la sută dintre persoanele care ajung în trafic au trecut anterior printr-o experiență de abuz sau violență, fie violență fizică, sexuală, emoțională sau economică. “Violența domestică este factorul care expulzează victima în cerc de violență, de data aceasta sexuală. Femeile care au trecut prin violență fizică sau sexuală sunt mai ușor de racolat, datorită faptului că au un nivel de autoapreciere foarte scăzut. Victimele nu ar putea fi atrase în capcană atât de simplu, dacă ar fi conciliate psihologic”, spune Lilia Gorceag.

Tot din cauza abuzurilor din partea soților multe femei aleg să plece illegal la muncă peste hotare, lăsînd-și copii acasă. Numai anul trecut, în astfel de familii au avut loc 10 cazuri de incest, potrivit datelor Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CN PAC).

Violența naște violență

Un copil crescut într-un mediu în care bătăile fac parte din rutina zilnica, va aplica acelaș tratament în propria familie. Puțini sunt cei care, odată ajunși la maturitate, evită violența. Actualmente nici o structură statală sau neguvernamentală nu cunoaște cifra exactă a copiilor abuzați în familie. Singurul studiu disponibil este cel realizat acum doi ani de UNICEF și două ministere de resort. Datele acestuia arată că fiecare al patrulea copil este bătut de părinți, în timp ce fiecare al zecilea părinte a recunoscut că este violent cu copilul său. Singurul centru de servicii specializate pentru copiii care au devenit victime ale abuzului de orice fel este “Amic”, un serviciu implementat de CN PAC în parteneriat cu direcția municipală pentru protecția copilului. Anul trecut aici au fost asistați un număr-record de cazuri– aproape 260. cei mai mulți copii ajung aici cu ajutorul unor rude, vecini, profesori, medici. Ca și alte structuri abilitate în protecția victimelor pentru victimele violenței în familie centrul funcționează grație suportului din partea donatorilor străini. Potrivit Rodicăi Corețchi,managerului centrului “reabilitarea unui copil victimă a violenței durează în cele mai grave cazuri, până la 2 ani”.

De remarcat că de reabilitare psihologică beneficiază numai o mică parte a copiilor abuzați. Ceilalți riscă să ducă această experiență în raportul cu viitorii lor copii. Astfel, consecințele violenței de azi se vor face resimțite și pe viitor. Soluția – reabilitarea agresorilor În țara noastră, toate serviciile create pentru consecințele violenței în familie se adresează victimelor. Însă, netratarea abuzatorilor duce la recidivă. Cel care și-a lovit soția o dată, îi va repeta fapta, așa spun specialiștii. Actualmente la evidența organelor de poliție se află peste 4600 de scandalagii familiali pentru care nu există în întreaga țară niciun serviciu de reabilitare. Experiența internațională arată că 80 la sută din abuzatori pot fi reabilitați.

Prima tentativă de a deschide un centru pentru tratarea celor care-și bat soțiile a fost făcută acum câteva luni la Drochia. Potrivit estimărilor autorilor proietului costurile necesare pentru funcționarea acestui serviciu ar fi de zeci de ori mai mici deât pentru funcționarea unui centru penrru reabilitarea victimelor. „Viitorul centru va oferi servicii de asistență psihologică, socială și servicii de dezalcoolizare. Cheltuielile de consiliere a unui abuzator din nu sunt atât de mari în comparație cu întreținerea unei femei și a copiilor acesteia care sunt victime ale violenței în familie. Ele ar constitui numai 5-10 la sută din costurile de întreținere a unui centru specializat pe servicii pentru femei și copii”, susține Semion Sârbu, coodonatorul proiectului „Servcii sociale pentru abuzatori”, implementat de asociația „Artemida” din Drochia. Deși centrul pentru abuzatori nu a fost deschis, o echipă formată dintr-una sistent social, psiholog, medic, polițist a vizitat mai multe familii în care există probleme. Până acum nouă abuzatori s-au adresat la asociație pentru consultare și reabilitare și speră să-și refacă viața. Oamenii au înțeles că au o problemă, vor să-și păstreze familia și speră că cineva le va întinde o mînă de ajutor.

Investigatia a fost realizata in cadrul Proiectului „Protectia si abilitarea victimelor traficului de fiinte umane si ale violentei in familie”

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii