Drepturile omului

Arestat în plină zi, trecut fără documente peste Nistru şi închis

Foto: moldova.org

La 28 noiembrie 2011, Ion Macari, în vârstă de 20 de ani a fost răpit, în plină zi, din satul său natal Lipceni, raionul Rezina, de nişte persoane necunoscute, care s-a recomandat drept reprezentanţi ai miliţiei de la Camenca, regiunea transnistreană. Soţia acestuia, Elena Macari, dar şi Victor Leşan, fermier din partea locului, au afirmat pentru CUVÂNTUL că „operaţia" a fost realizată cu participarea activă a şefului de post din Lipceni, Vasile Băcilă. De atunci, potrivit Elenei, bărbatul stă închis la comisariatul de miliţie din Camenca.

Din spusele Elenei, în acea zi Ion era la deal. Cineva i-a transmis că îl caută şeful de post. Dânsul s-a urcat în Niva tatălui său şi a venit la primărie, unde, în prezenţa şefului de post, a fost băgat într-o maşină şi dus la Camenca. Ion nu avea la dânsul nici măcar buletinul de identitate.

Elena Macari a menţionat că, în perioada de când stă închis, a avut câteva întrevederi cu soţul, care i-a spus că-i bănuit de complicitate la un furt care s-a produs în raionul Camenca cu un an şi jumătate în urmă. Ion susţine că nu are nici o atribuţie la furtul care i se incriminează. Cercetările au loc în limba rusă, pe care dânsul aproape că nu o cunoaşte. Ion afirmă că, fiind forţat, ar fi semnat nişte procese-verbale, în baza cărora cei de la Camenca îi tot prelungesc mandatul de arest. Pentru a-l face să recunoască crima, miliţienii aplică forţa, povesteşte Ion.

Elena a mai adăugat că, după ce soţul a fost închis, sfătuită de cineva, s-a adresat după ajutor la Curtea de Apel Chişinău, unde i-au răspuns că problema nu ţine de competenţa instanţei. Atunci Elena a scris o plângere la Procuratura Rezina.

Miliţienii s-au legitimat

Solicitat vizavi de cazul dat, Vasile Băcilă, şef de post la Lipceni, ne-a relatat că miliţienii de la Camenca i-au arătat legitimaţiile şi au spus că vor să vorbească cu Ion Macari, care este bănuit că ar fi implicat în vre-o zece furturi comise în partea stângă a Nistrului. „Eu l-am chemat pe Ion şi i-am lăsat să vorbească, căutându-mi de treburile mele. Iar când m-am întors la primărie nici ei, nici Ion nu mai erau". Întrebat cum cei din Camenca au putut să treacă peste Nistru un om arestat, fără nici un document, şeful de post a spus: „Ei aveau legitimaţii".

Igor Negrean, procuror la Procuratura Rezina, ne-a relatat că, în baza petiţiei primite de la Elena Macari la 27 decembrie 2011, la 23 ianuarie c. Procuratura Rezina a pornit o urmărire penală conform art. 164 alin.(2) lit. e) (răpirea unei persoane săvârşită de către mai multe persoane) şi art. 328 alin. (1) Cod penal (excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu). „În cadrul anchetei s-a stabilit cu certitudine că, pe data de 28.11.2011, Macari Ion Grigore a fost luat din s. Lipceni, unde se afla, de către un grup de persoane necunoscute, presupuşi colaboratori ai miliţiei r.m.n. (or. Camenca), care l-au transportat peste punctul vamal Sănătăuca, privându-l de libertate sub pretextul tragerii la răspundere penală.

S-a mai stabilit că acţiunile miliţienilor din or. Camenca au fost coordonate şi întreprinse în comun cu persoane ce deţin funcţii în cadrul CPR Rezina.

Şeful de post cercetat penal pentru complicitate la răpire 

La momentul de faţă se efectuiază un şir de acţiuni de urmărire penală şi operativ-investigative în vederea aprecierii acţiunilor persoanelor vinovate şi tragerii acestora la răspundere penală. Din cauza lipsei de colaborare cu organele de drept din stânga Nistrului, urmărirea penală se desfăşoară cu mari dificultăţi", menţionează procurorul Negrean, precizând că, reieşind din specificul faptei, persoanele implicate, precum şi normele procesual-penale, mai multe detalii nu poate da.

Solicitat să comenteze cazul şi acţiunile şefului de post din Lipceni, Valeriu Prodan, comisarul CRP Rezina a fost foarte succint: "Pe faptul complicităţii în cazul dat a ofiţerului operativ de sector a postului de poliţie Lipceni la moment este iniţiată o anchetă, în cadrul căreia se vor stabili toate circumstanţele".

Peste aproape două luni de la primirea acestui răspuns am revenit la temă, cu speranţa să aflăm deja despre careva rezultate. Soţia lui Ion Macari ne-a spus că dânsul aşa şi stă închis fără să i se fi prezentat o invinuire concretă. Dânsa a mai spus că, din câte a înţeles, persoana cu adevărat vinovată de furturile atribuite lui Ion se află la libertate şi nimeni nu-l caută, Ion riscând să fie în rol de ţap ispăşitor.

La începutul acestei săptămâni Ion Macari aşa şi sta închis la Camenca. Nimeni dintre cei care sunt obligaţi să apere dreptrurile cetăţenilor nu ne-au putut spune cu certitudine pentru care păcate a fost reţinut Ion Macari, cum fără nici un document a fost trecut peste frontiera de la Nistru şi care va fi soarta lui de mai departe.

Persoanele care au fost supuse torturii, pedepselor sau tratamentelor  inumane, crude sau degradante, se pot adresa la:

  • Toate procuraturile rationale şi la telefonul de încredere antitortură instituitîn toate raioanele R.Moldova printrun ordin al Procurorului General  0 22 27-94-57 sau 022 27-30-27.
  • Centrul pentru Drepturile Omului (avocaţii parlamentari) şi membrii Mecanismului Antitortură - tel. 022 23 48 00.
  • Organizaţiile neguvernamentale specializate în apărarea drepturilor omului:
  •  Asociatia Promo-Lex - tel. 022 45 00 24;
  • Institutul pentru Drepturile Omului - tel: 022 83 84 08.

Această investigaţie a fost realizata în cadrul campaniei media „Jurnaliştii pentru eliminarea torturii şi protecţia victimelor torturii şi relelor tratamente”, desfăşurată de Centrul de Investigatii Jurnalistice cu suportul Programului de Granturi Mici 2011, realizat de proiectul „Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Opiniile exprimate în investigatie aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii