Drepturile omului

Fostul prim-secretar al CC al PC al RSSM trimis pe banca acuzaţilor

Fostul prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din RSSM, Simion Cuzmici Grosu, în vârstă de 71 de ani, a fost trimis pe banca acuzaţiilor pentru inginerii financiare şi imobiliare.

Surse din cadrul organelor judiciare a precizat pentru Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIN) că dosarul în care este cercetat fostul prim-secretar al CC al PCRM a parvenit în instanţa de judecată la sfârşitul săptămânii trecute. Simion Cuzmici Grosu, în calitatea sa de patron al SRL „Product Impex”, este acuzat că a înstrăinat gajul depus pentru contractarea unui credit  de la „Unibanc”. Firma moldo-rusă „Product Impex” a luat un credit în valoare de 4 mln de lei de la „Unibanc”, punând în gaj un depozit cu o cantitate importantă de vinuri, ce aparţineau firmei respective, cu toate că imobilul şi producţia de vin fuseseră gajate anterior pentru un alt credit, luat de la „Energbanc”. Pentru că nu a returnat primul credit, „Energbanc” a confiscat de la SRL „Product Impex” atât imobilul cât şi vinurile. Firma condusă de ex-prim-secretarul CC al PCRM nu şi-a onorat obligaţiunile nici în cazul celui de al doilea credit. Imobilul şi producţia de vinuri gajate la contractarea creditului însă nu au putut fi preluate în contul datoriei, deoarece fuseseră luate deja de "Energbanc"

Surse, care au solicitat anonimatul, ne-au spus că deşi Simion Grosu a fost unul dintre cei mai suspuşi nomenclaturişti în perioada sovietică, iar mulţi dintre actualii conducători ai ţării i-au fost subalterni, în cazul respectiv nu s-au dat telefoane şi nici nu s-a încercat a influenţa ancheta, pentru a-l scăpa de pedeapsă penală, cum se face atunci când în vizorul organelor de urmărire penală intră persoane apropiate demnitarilor.

Simion Cuzmici Grosu a îndeplinit, în perioada 1970-1976, funcţia de secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RRS Moldovenească, din 1976 – este preşedintele Sovietului de Miniştri al RSSM, iar în perioada 1980-1989 – a deţinut funcţia de prim-secretar al Comitetului Central al PC al RSSM. Din 1991 se ocupă de afaceri în domeniul comerţului cu vinuri şi produse cerealiere. În martie 2004, când Guvernul Tarlev provocase aşa-numita criză a pâinii, firma moldo-rusă „Product Impex”, înregistrată în Taraclia, a făcut cea mai avantajoasă ofertă în cadrul tenderului, organizat de Guvern pentru completarea cu grâu a rezervei de stat.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii