Drepturile omului

Izolarea în spitale a bolnavilor de tuberculoză – creşte numărul cazurilor rezistente la antibiotice şi costurile tratamentului

Foto: adevarul.ro

Tuberculoza, care pune la încercare managementul sanitar al unui stat, mai testează şi capacitatea autorităţilor de a concepe tratarea acestei maladii drept o problemă din domeniul drepturilor omului, fiind vorba în egală măsură de persoanele infectate şi de cele supuse pericolului de a se infecta.  

Cei mai mulţi experţi pornesc de la premise că persoanele infectate cu tuberculoză ar putea să se vindece mai lesne dacă ar beneficia de tratament ambulatoriu şi nu ar fi izolate în spitale. O cercetare realizată de Central de Politici şi Analize în Sănătate (PAS) arată că în spitale pacienţii preiau forme mai grave ale tuberculozei, rezistente la antibiotice, care ulterior comportă costuri mult mai mari pentru tratament. Directorul Centrului PAS, Viorel Soltan, până nu demult ministru adjunct al  Sănătăţii, spune că Republica Moldova, deşi, din anul 2003 este asigurată cu tot necesarul de medicamente pentru tratamentul tuberculozei, rămâne a fi una din ţările cu cea mai mare  rată a pacienţilor cu forme grave de tuberculoză rezistentă la tratament, tocmai pentru că politicile de sănătate sunt orientate spre spitalizarea îndelungată a bolnavilor: 

Cea mai mare problemă la noi este spitalizarea, cât nu ar suna de straniu. În spital se pune omul pe jumatate de an ca minimum, dacă e vorba de multidrog rezistenţă sau pe două luni când e vorba de tuberculoză simplă. Timp de două luni de zile stau doi oameni întrun salon, unul e rezistent la izoniazidă, altul la refampicină, ei manancă împreună, joacă cărţi împreună  şi, timp de două luni, ei fac schimb, cel cu rezitenţă la izoniazidă ia de la vecin rezistenţa la refampicină şi viceversa. Si atunci noi din doi care nu au multidrogrezistenţă, am facut doi cu multidrogrezistenţă, care vor fi trataţi mult mai greu şi mult mai scump. În spital trebuie să meargă cazurile grave, care întradevăr sunt pentru spital, dar spitalul nu trebuie utilizat ca izolare. Foarte multe argumente sunt ca ei sunt infecţioşi, se teme tot satul şi ei trebuiesc izolaţi. La momentul în care iniţiezi tratamentul, virulenţa scade brusc, practic, după trei săptămâni de tratament este imposibil să te îmbolnăveşti de la el”.

Persoanele afectate de tuberculoză prezintă pericol pentru cei din jur în primele luni de la infectare, deaceea este importantă adresarea la medic la primele simptome ale bolii, cum ar fi tusea îndelungată, febra şi durerile musculare, precizeată Viorel Soltan.  “Noi când descoperim tuberculoza, când îi pui dignosticul de tuberculoză, el minimul două luni s-a aflat în sat. Şi faptul că noi îl izolăm nu câştigăm nimic , deoarece el pe cine a avut de infectat a infectat, familia, copiii, soţia, parinţii, vecinii sau colegii de lucru....”

Medicii argumentează necesitatea internării bolnavilor prin faptul că în cele mai multe cazuri pacienţii se adresează tardiv la doctor, când boala este întro fază avansată şi necesită internarea pe o durată foarte lungă – până la doi ani - sau abandonează tratamentul, iar boala peste un timp recidivează, întro fază mai gravă. Un regulament aprobat recent de Guvern, la cererea Ministerului Sănătăţii, prevede internarea forţată a bolnavilor de tuberculoză cu forme contagioase ale bolii, care refuză tratamentul. Internarea forţată se va face prin deciza instanţei de judecată, după ce vor fi epuizate alte măsuri mai puţin restrictive faţă de pacienţi.

Ştirile despre mai multe focare de tuberculoză atestate în diferite localităţi în ultimul timp au generat o stare de spaimă în societate şi discuţii despre o eventuală epidemie de tuberculoză. Ministerul Sănătăţii, însă, ne dă asigurări că nu este vorba despre o epidemie de tuberculoză, ci de o stare de urgenţă. Iată ce spune ministrul Sănătăţii Andrei Usatâii:  

“Starea de lucruri nu este bună, avem mult de lucru în vederea prevenirii şi a tratamentului. Prevenirea tuberculozei este eficientă numai atunci când pacientul  depistat se tratează. Tuberculoza este singura maladie pentru care este asigurat totalmente, 100 de procente, tratamentul gratuit. Este necesar doar să se depisteze, să dorească cei care sunt bolnavi, să conştientizeze că sunt periculoşi pentru familia proprie…”

Totuşi, R.Moldova este asigurată cu necesarul de medicamente pentru tratamentul tuberculozei doar până în anul 2014, graţie unui grant  de la Fondul Global pentru prevenirea HIV-SIDA şi a tuberculozei. Autorităţile medicale spun că deocamdată nu ar trebui să existe motive de îngrijorare, deoarece la moment se discută privitor la prelungirea programului de asistenţă, iar în anii următori o parte din serviciile pentru pacienţii cu tuberculoză vor fi asigurate de Casa Naţională de Asigurări în Medicină.

Medicii avertizează că tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care, în cazul nedepistării la timp şi tratării inadecvate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces. Fiecare al doilea bolnav de tuberculoză are vârsta între 16 şi 34 de ani.

Ministerul Sănătăţii, care dă publicităţii aceste date, precizează că, începând cu anul 2006, se constată o tendinţă de reducere a numărului de cazuri noi depistate. Cel mai înalt nivel de tuberculoză a fost înregistrat în anul 2005 – 133,9 cazuri la 100.000 de locuitori sau 5.632 de pacienţi. Către sfârşitul anului 2011, în Republica Moldova, inclusiv în localităţile din stânga Nistrului, erau înregistraţi 4.672 de pacienţi cu tuberculoză, incidenţa acestei boli fiind de 113,8 cazuri la fiecare 100.000 de locuitori.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii