Drepturile omului

Tarlev a amânat hramul satului

http://www.ms.gov.md/

Vineri, de Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, la Başcalia, satul de baştină al premierului Vasile Tarlev, ca şi în alte localităţi ale Moldovei, a fost hramul.

 

O tradiţie pe care başcalienii o respectă din moşi-strămoşi. Anul acesta, însă, hramul a fost amânat cu o zi, pentru că Tarlev nu putea să vină la hram în ziua de vineri. Sâmbătă, prim-ministrul era aşteptat să participe la sfinţirea unui izvor la marginea satului, care a fost amenajat şi construit, conform plăcuţei comemorative, din iniţiativa dânsului.

 

Sfinţirea fără Tarlev

 

De la săteni am aflat că sfinţirea izvorului era programată la ora 10.00. La acea oră, se adunaseră câteva zeci de oameni. Cu toate că era ceaţă şi bătea vântul, consătenii premierului erau curioşi să-l vadă. Ni se spunea că, din zece în zece minute, va sosi Vasile Tarlev şi va deschide ceremonia dedicată hramului satului. Sătenii ne-au confirmat că hramul a fost amânat cu o zi, pentru că vineri n-a putut să vină şi premierul. Nu şi-au amintit să mai fi fost asemenea cazuri. De regulă, toate manifestările se făceau în ziua hramului. Nu este nimic rău, vom sărbători două zile, ne-au spus sătenii. S-a făcut slujbă la biserică de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, dar, special pentru premier, s-a mai făcut o dată, sâmbătă. 

Consătenii lui Tarlev s-au dovedit a fi înţelegători şi îngăduitori. Nu s-au supărat că din cauza lui s-a amânat hramul, nici că au aşteptat în bătaia vântului câteva ore. Cei cu care am discutat, i-au vorbit de bine atât pe primarul satului, Petru Tarlev, cât şi pe fratele său, premierul Vasile Tarlev.    

 

Alaiul premierului

 

E adevărat că majoritatea celor cu care am discutat s-au dovedit a fi tot Tarlevi, dar ne-au spus că nu sunt rude cu prim-ministrul. În Başcalia, jumătate de sat poartă numele Tarlev.

După vreo două ore, Vasile Tarlev a trimis cuvânt că întârzie şi primarul a decis să înceapă ceremonia de sfinţire a izvorului fără oaspetele de onoare.

Printre cei care aşteptau în faţa primăriei l-am zărit şi pe Gheorghe Duca, ministrul Ecologiei şi Dezvoltării Teritoriului şi alţi câţiva funcţionari din minister şi din Cancelaria de Stat. Or fi fost probabil trimişi de premier în misiune, să arate mai solid alaiul guvernamental, pentru că erau cu două maşini guvernamentale, una din ele având numărul RM G 018. La ora 10.00, la faţa locului au mai sosit cameramanul premierului şi doi consilieri.

 

Raliul Poliţiei Rutiere

 

De la săteni, dar şi din sursele noastre am aflat că apa de la izvorul sfinţit sâmbătă vine printr-o ţeavă de la o fântână aflată la o depărtare de un  kilometru. Iniţiativa premierului de a aduce la drum apa, care în sudul republicii are preţul aurului, merită a fi lăudată, dacă contribuţia ar fi fost din banii săi. După cum am reuşit să aflăm, toate acestea s-au făcut din banii statului, responsabil de amenajarea şi construcţia izvorului fiind Ministerul Ecologiei şi Amenajării Teritoriului, care a şi găsit resursele necesare pentru lucrările necesare. Peste un timp, organele de drept vor căuta aceste resurse şi, probabil, se va găsi şi un ţap ispăşitor. Aşa cum a fost în cazul lui Becciev, fostul director al SA „Apă-Canal Chişinău”, acuzat, printre altele, de utilizarea frauduloasă, în octombrie 2001, a resurselor financiare, materiale şi ale personalului întreprinderii la construcţia conductei de gaz în satul Başcalia, sectorul Basarabeasca. Să fi participat directorul Apă-Canal Chişinău la gazificarea satului primului ministru din proprie iniţiativă?              

După vreo două ore de aşteptare, nu am mai rezistat să-l aşteptăm pe Vasile Tarlev şi am pornit-o spre Chişinău. Pe drum, în apropierea satului Fundul Galbenei din raionul Hânceşti, acolo unde drumul şerpuieşte într-o serpentină, aproape că am fost aruncaţi de pe carosabil de maşinile cu girofaruri, care-l duceau ca vântul pe Vasile Tarlev spre baştina sa, unde de trei ore îl aşteptau sătenii să înceapă hramul. Maşina Poliţiei Rutiere mergea cu o viteză de peste 100 km chiar prin mijlocul drumului, dezechilibrând mersul maşinilor care veneau în întâmpinare.  Era ceaţă şi drumul era umed, deci era cazul să se meargă cu viteză mai redusă. 

 

…Premierul a ajuns la “hramul amânat” pe la ora 15.00 şi a participat doar la concertul de la Casa de Cultură, unde au cântat artişti notorii de la Chişinău.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii