Economic

Căminele studențești - cuibușor de corupție

www.anosr.ro

Căminele studențești - cuibușor de corupție

Penuria de locuri în căminele studentesti și prețurile exorbitante pentru închirierea unei locuințe au generat in ultimii ani un nou soi de business, destul de profitabil. Taxele ilegale pentru un loc in camin, dupa cum spun studentii, variaza in functie de conditiile de trai – de la 50 la 200 de dolari. In acelasi timp, administratiile institutiilor universitare afirma ca distribuirea locurilor in caminele studentesti se face in mod transparent si regulamentar.

Ideea investigației a pornit de la o experiență personală. Eram anul II la Jurnalistică, USM. Mă întorsesem de peste hotare în luna septembrie și era deja târziu să aplic o cerere pentru un loc în căminele Universității de Stat. Mi-am găsit o gazdă, însă, după o lună, am renunțat pentru că prețul era prea mare pentru condițiile respective. În ajutor, mi-a venit un prieten, fost student la ASEM, care mi-a propus un loc în unul din căminele Academiei. În doar cîteva zile mi-am pregătit bagajul și contra a o mie de lei m-am făcut cu un loc în căminul nr.2 din str. Florilor. Pe etajul care locuiam cel puțin încă un student era de la altă Universitate, iar alții trei nu corespundeau cerințelor regulamentare.

Reușita academică prioritară?

Potrivit Regulamentului cadru privind funcționarea căminelor din subordinea Instituțiilor de Învățământ de Stat, studenților orfani și invalizi li se oferă in mod obligatoriu un loc în cămin. Urmeaza studenții cu media academica marie ,,Selectarea se efectuează în ordine descrescândă, de la cea mai mare la cea mai mică, după cota de repartizare pe facultăți, până la nivelul la care sunt locuri disponibile”, îmi explică Igor Popovici, pro-rector în probleme de administrare și gospodărie, ASEM. ,,Reușita academică este prioritară în distribuirea locurilor în cămin. Restanțierii nicidecum nu pot fi incluși în listele de cazare, doar in cazul studenților orfani și invalizi se mai admite câte o restanță”, relatează Dorina Burduja, Președintele Biroului Sindical, Facultatea Industria Ușoară, UTM.

Listele cu studentii care urmeaza a fi cazati in camine sunt vizate de un sir de persoane, intre care decanii facultăților, președintele Comitetului Sindical, studentul-membru al Senatului Studențesc.

Cu toate acestea, realitatea arată ca foarte multi studenti, care nu fac parte din categoriile mentionate, beneficiaza de locuri in caminele studentesti. Ion M. de la ASEM locuieste in camin, desi are cateva restante. Norocul sau sunt, dupa cum spune el, rudele sale, care l-au „ajutat” sa obtina un loc in unul din caminele Academiei. Mihai V. a absolvit anul trecut aceeasi institutie. A locuit tot timpul in camin, desi, dupa cum recunoaste, nu a avut o reusita prea buna.

Patru – cinci persoane intr-o odaie

Camin studentescStudentii care nu obtin un bon de repartie in camin sunt cazati, de regula, in camere destinate pentru două persoane, iar el fiind cea de-a treia sau, chiar mai rău, cea de-a patra persoană. Un exemplu elocvent în acest sens este cazul Verei N., studenta la ASEM. Dansa, dupa ce a revenit din SUA, a apelat la decanat pentru un loc în cămin, dar I s-a spus ca toate locurile in camine au fost distribuite. A mers la un cămin al ASEM, unde, potrivit ei, contra unei sume de 100 de dolari a obtinut un loc intr-o camera unde mai locuiau patru fete. ,,știam că îmi va fi greu într-o cameră cu multe persoane, dar am acceptat până la urmă, pentru ca chiriile sunt foarte scumpe la moment”, spune Vera N.

În Regulamentul – cadru este stipulat faptul că la cazarea studenților se va respecta în mod obligatoriu normele sanitare – minimum 6m2 pentru o persoană. Reprezentantii sindicatelor studentesti considera ca nu e o porblema daca sunt mai multi studenti intr-o camera. ,,Din cauza ca din anii 70 nu s-au mai construit camine, anual acordam un surplus de locuri – cam 15 la suta”, susține Victor Gîrlea, președintele Comitetului Sindical, USM. ,,Interesul nostru e sa acoperim cat mai multe cereri de cazare din partea studenților” este de părere Eugen Popovici, președintele Comitetului Sindical, ASEM. Întrebați dacă pentru acest surplus se plătesc taxe suplimentare sau dacă se eliberează bonuri de plată, răspunsurile reprezentanților din administrația Universităților au fost unanime: ,,Nu se percepe nici o taxă suplimentară, de la niciun student”.

Intendentul – salvarea studenților

Cei mai norocoși studenți sunt selectați de către Comisia Centrală, ceilalți, care pretind și ei la un loc în cămin, utilizează diferite modalități pentru a se pricopsi cu loc de trai intr-un camin. Ajutorul de cele mai dese ori vine de la intendent. El gaseste solutii pentru toate situatiile. ,,Prietenul meu a obținut loc în cămin regulamentar. Însă în bonul de cazare era indicată o cameră unde locuiau patru persoane. El nu a acceptat și a apelat la intendent ca să i se acorde o cameră de două persoane. Pentru acest lux el ar fi plătit intendentului 300$”, povestește Adriana N., USM.

,,Vara trecută am mers în Statele Unite ale Americii. Înainte ca să plecăm, eu și prietenul meu, am scris cerere pentru a ni se oferi loc în cămin. Cu certitudine trebuia să obținem fiecare câte un loc, pentru că aveam o medie mare: 8,5 și respectiv 9,3, dar problema era că vroiam să locuim într-o cameră, nu separat. Am întrebat intendentul ce sa facem, iar el ne-a zis că la întoarcere să-i aducem jumătate din America și problema e rezolvată. Ne-am dat seama la ce făcea aluzie și cînd am revenit i-am dat 50$ (suma a fost propusă de noi) si am obtinut fara probleme o camera ca sa locuim impreuna, îmi povestește Natalia C., Universitatea din Bălți.

,, Selectarea studentilor și repartizarea bonurilor de cazare se face exclusiv de către Comisia Centrală, intendentul nu este în drept să acționeze din proprie inițiativa” afirma Eugen Popovici, președintele Comitetului Sindical ASEM. Pentru evidența locatarilor căminelor se creează de 2-3 ori pe an câte o comisie la fiecare Universitate, însă de cele mai multe ori nu se descoperă nici o încălcare. ,,Cea mai recentă comisie a fost constituita în martie curent, încălcări nu am depistat. Totul este în ordine”, precizează Eugen Popovici, președintele Comitetului Sindical, ASEM.

Realitatea, dupa cum am vazut este alta. Intendentii care fac business cu locurile in camine nu numai ca nu anunta comisiile centrale despre locurile pe care le ofera suplimentar, nu dau bonuri pentru sumele percepute de la studenti, nu ofera legitimatii, dar au grija ca atunci cand vine un control, sa anunte studentii ilegali ca ar fi bine „să încercăm să nu fim pe acasă” in zilele respective, cum se intampla deseori in caminul ASEM, unde am locuit ilegal anul trecut.

Intendenții neagă

,,În căminele institutiei noastre nu au dreptul să fie cazați studenți de la alte universități, exceptie ar fi doar in cazul fraților, mai cu seamă a celor gemeni, care nu vor să fie despărțiți, afirmă Nelea Ursu, președintele Orășelului Studențesc, USM.

,,Colegul meu de cameră este de la USM, pe când toți ceilalți suntem de la UTM. El a venit mai târziu ca noi și ne-a povestit odată, printre altele că cu ajutorul intendentului a putut căpăta un loc în căminul nostru” spune Vasile B., student UTM.

Am insistat să știu și părerea unui intendent vis-a-vis de această problemă. Am mers la intendentul care administrează căminul în care am stat anul trecut. Nu își amintea de mine. Era și de așteptat, pentru că banii pentru locul în cămin au fost dați prin intermediul unui coleg. El a confirmat faptul că studenții de la alte Universități nu au dreptul să locuiască în căminele ASEM-ului și a negat că in caminul pe care il administreaza ar trăi vreun student de la altă Universitate-. ,,Doar studenți de la ASEM”- a tinut sa sublinieze intendentul.

Prea puține cazuri cercetate

Desi, in caminele universitare locuiesc multi studenti care au achitat taxe ilegale, in organele de drept sunt prea putine cazuri cercetate. Pe site-ul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupție (CCCEC) au gasit două cazuri cu implicarea intendenților în luare de mită. Era cazul unei studente a Universității Agrare din Moldova, în vârstă de 22 de ani, care a declarat că intendentul căminului amplasat pe str.Mircești 22/2B, a estorcat de la ea 1600 lei pentru oferirea spațiului de trai în cămin. În cel de-al doilea caz, în flagrant delict, în momentul primirii recompensei ilicite în sumă de 800 lei a fost reținut intendentul căminului Universității Agrare Ghenadie Bodarev, în vârstă de 31 de ani. În cadrul audierii, Bodarev si-a recunoscut vina.

Interesul personal mai presus de toate

Este dificil să demonstrezi un fenomen pe care mulți îl neagă, dar care, totuși, există. Mai ales atunci cand in joc sunt puse interese, fie că sunt personale sau comune. Administrațiile universităților nu pot sa nu cunoasca problema, dar nu intreprind nimic pentru a stopa ilegalitatile din camine. Organele de drept nu reactioneaza, pentru ca nu au sesizari. Cei care se fac cu locuri in camine contra unor taxe nu reclama la Politie, pentru ca in caz contrar vor trebui sa cheltuie sume mult mai mari pentru a sta in gazda, iar intendentii si intermediarii care profita de aceasta situatie si se pricopsesc cu sume frumusele fara sa muncescă – de ce si-ar crea probleme?

Acest articol a fost scris în cadrul Proiectului „Tinerii jurnaliști scriu pe teme de corupție”, realizat cu susținerea Academiei pentru Dezvoltare Educațională (AED) și cu suportul tehnic din partea IREX, în cadrul Programului Consolidarea Capacității de Monitoring a Societății Civile în Republica Moldova (CCMSCM), desfășurat în baza acordului de cooperare cu USAID. Programul CCMSCM este finanțat de Corporația Provocările Mileniului (MCC) și administrat de Agenția Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul Planului Preliminar de țară al R. Moldova (PPț). Opiniile exprimate aparțin autorului și nu reflectă în mod necesar cele ale AED, IREX, USAID sau MCC.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii