Economic

Dragostea de partid, răsplătită cu semințe

www.kfetele.ro

PCRM a folosit ajutoarele umanitare în campania electorală de la Rezina

Semințele urmau să fie repartizate beneficiarilor în luna octombrie, exact când era în toi campania electorală pentru alegerea Consiliului raional. Din procesul-verbal nr. 2 al Comisiei speciale raionale (creată printr-o dispoziție a președintelui raionului, din 14 august 2007), aflăm că, la 10 octombrie 2007, comisia s-a întrunit într-o ședință la care s-a decis repartizarea semințelor unui număr de 15 gospodării agricole. Potrivit documentului, la ședință au participat șapte din cei zece membri ai comisiei și toți, cică, au votat. Iar repartizarea s-a făcut, dacă e să credem procesului-verbal, „în baza analizei materialelor prezentate de către comisiile speciale din primării, care au luat ca bază suprafețele de terenuri cu destinație agricolă pe care le gestionează agenții agricoli din teritoriu, gradul de afectare a recoltei de cerealiere față de media pe ultimii trei ani, suprafața preconizată pentru a fi însămânțată cu culturi de toamnă și nivelul de pregătire a suprafețelor”.

Altfel de „criterii”

În realitate, repartizarea s-a făcut pe cu totul alte „criterii”, după cum ne-am convins în procesul investigației. De distribuție s-a ocupat direct conducerea raionului și un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în timp ce primăriile n-au fost deloc solicitate. Întâmplător sau nu, cea mai mare parte din semințe a ajuns… la agenți economici care susțin sau simpatizează partidul de guvernământ! Astfel, de aproape jumătate din cele o sută de tone de semințe au beneficiat trei cooperative (din satele Peciște, Buciușca, Cogâlniceni), create cu susținerea guvernării, dintre care două nici nu sunt înregistrate în modul prevăzut de lege. Totodată, cooperativa din Peciște nu poate face parte din categoria victimelor secetei, deoarece, la momentul repartizării seminței, abia se forma, iar pământul pe care îl lua în proprietate a stat pârloagă timp de trei ani, la fel ca și cooperativa din Buciușca, ea fiind una falimentară. Majoritatea celorlalți beneficiari de ajutor au fost, de asemenea, gospodării conduse de simpatizanți și activiști ai PCRM.

Mai mulți primari și membri ai comisiei speciale au confirmat că au aflat despre repartizarea semințelor abia după ce acestea fuseseră semănate. Indignați, consilierii raionali, reprezentanți ai formațiunilor de orientare democrată, au încercat să ceară explicații conducerii raionului, problema fiind inclusă chiar pe ordinea de zi a unei ședințe. Dar președintele raionului V. Ciorici și vicepreședintele P. Vârlan (ambii membri ai PCRM) nu s-au prezentat la ședință, pe motiv că sunt degrevați din funcții, fiind implicați în campania de alegeri a noului Consiliu raional, astfel că subiectul a fost amânat. Între timp, primăriile au fost somate să prezinte de urgență procese-verbale care „să confirme” decizia comisiei speciale raionale privind repartizarea semințelor, decizie apreciată de o parte din membrii comisiei drept falsă.

Anticorupția nu vede corupția

Văzând că se încearcă mușamalizarea cazului, consilierul raional Andrei Gârlea, reprezentant al Federației Naționale a Fermierilor în comisia raională specială pentru repartizarea ajutoarelor umanitare, a făcut un demers la Serviciul Nord al Procuraturii anticorupție. În demers au fost descrise încălcările și abuzurile comise de conducerea raionului Rezina la repartizarea seminței, drept confirmare fiind anexate copii ale mai multor documente.

Peste o săptămână, A. Gârlea a fost invitat la Bălți printr-o citație, în care se preciza: „A avea cu sine buletinul sau alt act de identitate. Prezența este obligatorie. În caz de neprezentare fără motive, persoana invitată în calitate de martor, în conformitate cu Legea, va fi supusă aducerii forțate”. Felul în care a reacționat procuratura și tonul citației l-au șocat nu numai pe A. Gârlea. Colegii lui din Consiliul raional, citind avertismentul, glumeau cu sarcasm: „Ai vrut dreptate? Acum pregătește-ți torba cu posmagi!”.

„La început, am telefonat la Bălți, declarându-le că tot ce am avut de spus am prezentat în scris și nu mai am ce adăuga și că ar fi mai bine ca procuratura să verifice semnalul meu la fața locului, nu să mă poarte pe drumuri”, ne-a spus A. Gârlea, precizând că a mers totuși la Bălți. Peste o lună și ceva, a primit un răspuns de la procurorul D. Dulgher, în care era informat că „denunțul pe faptul acțiunilor ilegale ale factorilor de decizie ai Consiliului raional Rezina… a fost examinat de către DGT Bălți a CCCEC; că „materialul în cauză a parvenit la Serviciul Nord al Procuraturii Anticorupție însoțit de propunerea ofițerului de urmărire penală al DGT Bălți a CCCEC, maior R. Bucatari, de a nu începe urmărirea penală, datorită lipsei în acțiunile factorilor de decizie a Consiliului raional Rezina a elementelor infracțiunilor prevăzute de art. 327, 328, 329, 332 CP”, și că „propunerea a fost confirmată și de procurorul D. Dulgher”.

La Chișinău, aceeași reacție

Nemulțumit de răspunsul Procuraturii Bălți, A. Gârlea s-a adresat cu un demers la Procuratura Anticorupție Chișinău, insistând asupra reluării anchetei pe cazul privind repartizarea semințelor la Rezina. Dar și Procuratura Anticorupție Chișinău a respins plângerea lui A. Gârlea ca fiind „neîntemeiată”. În ordonanța emisă de procurorul Boris Poiată, se menționează că „în Hotărârea guvernului RM nr. 9000, din 8 august 2007, nu este indicat nemijlocit modul de întrunire a ședințelor comisiilor speciale, numărul membrilor participanți pentru aprecierea caracterului deliberativ al acestora, modul de întocmire a proceselor-verbale a ședințelor comisiei”; că nu s-au confirmat argumentele petiționarului referitor la distribuirea semințelor de grâu unor persoane de încredere a președintelui raionului V. Ciorici, deoarece sămânța a fost repartizată „anume în baza proceselor-verbale și listelor parvenite de la primării”.

Aici e cazul să amintim că, în octombrie 2007, când a izbucnit scandalul cu distribuirea semințelor, cinci din cei zece membri ai comisiei speciale au declarat pentru ziarul CUVÂNTUL (Rezina) că n-au participat la ședința în care, chipurile, s-a decis cine va beneficia de ajutor. Câțiva primari, inclusiv V. Iftodi din Lalova, M. Mârzenco din Mateuți ș.a., au declarat că primăriile n-au fost implicate în repartizarea ajutorului și că de la executivul raional li s-au cerut procesele-verbale despre distribuirea semințelor abia după ce acestea fuseseră deja împărțite și semănate.

Pe „ai noștri” nu-i atingem?

În ultimul timp, pentru că așa prevăd diferite programe și strategii, populația este îndemnată să informeze instituțiile de drept - prin intermediul liniilor fierbinți, telefoanelor de încredere etc. despre orice cazuri de corupție, protecționism, fraude economice, crimă organizată. Uneori, reacția la asemenea semnale este uimitoare. Prin februarie 2008, un membru al PCUS din r-l Cimișlia s-a plâns la guvern că autoritățile raionului împart ajutorul umanitar (era vorba tot despre semințe) cu încălcări. Peste câteva zile, în teritoriu a venit o comisie guvernamentală de vreo douăzeci de funcționari, în frunte cu ministrul Agriculturii, A. Gorodenco. Conducerea raionului, considerându-se nevinovată, a invitat să participe la control și mass-media. Controlul a demonstrat că în unele primării s-au comis ceva abateri de la lege, dar conducerea raionului, care reprezintă formațiunile de orientare democrată, nu are nimic cu aceste încălcări.

Curios, dar cazul de la Rezina n-a stârnit același interes din partea autorităților centrale. Dimpotrivă, s-a făcut totul pentru a-l mușamaliza. Să fie oare din cauză că la cârma raionului sunt reprezentanți ai partidului de guvernământ și că, în perioada când aceștia „împărțeau” sămânța, mai mulți membri ai guvernului și deputați PCRM cutreierau localitățile raionului, convingându-i pe alegători că anume această conducere trebuie să rămână în fruntea raionului?

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii