Economic

Firmele prietenilor continuă să câștige contracte cu Moldtelecom

Foto: zdg.md

Firme afiliate lui Vitalie Iurcu, actual viceministru al Economiei și ex-director al Moldtelecom, continuă să fie principalii parteneri de achiziții ai societății pe acțiuni deținute de stat, chiar și după plecarea acestuia din funcție. Recent, doar printr-o singură factură, în bugetul unei firme fondate de apropiații lui Iurcu au intrat 700.000 de lei.

Anterior, am demonstrat cum mai multe firme care aparțin prietenilor sau partenerilor de afaceri ai lui Vitalie Iurcu, pe atunci director al Moldelecom, obțineau contracte de milioane cu această societate pe acțiuni de stat. Informațiile sunt confirmate acum de acte recente, ajunse în posesia noastră, care demonstrează faptul că Moldtelecom continuă să achiziționeze de la aceleași firme, chiar dacă, cel puțin oficial, Iurcu nu mai conduce instituția.

Sediu comun cu firma ex-șefului din București

Achizițiile de la firma „Lobi Steel Trade”

Săptămânile anterioare, doar în temeiul unei singure facturi, reprezentanții Moldtelecom au achiziționat mai multe produse de la firma „Lobi Steel Trade”, în sumă de circa 700 mii de lei. Firma a fost înregistrată în aprilie 2009, dar, oficial, a obținut certificat de înregistrare în ianuarie 2010, având în calitate de fondatori firma „Lobi Trade” SRL din România, cu 84%, și pe cetățeanul rus, domiciliat în R. Moldova, Mukhmad Galaev, cu alte 16%. „Lobi Steel Trade” este administrat, cel puțin conform actelor, de către Alina Talavira. Firma din România, care deține SRL-ul care a câștigat și câștigă contracte cu Moldtelecom, își are adresa juridică la București, sect. 6, str. Precizei 34 B. De altfel, aici sunt înregistrate câteva firme cu fondatori din R. Moldova. Una dintre aceste firme este „Hellis&Partners Imobiliare”. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Ministerul Justiţiei din România, aceasta este înregistrată în 2013 pe str. Preciziei, 34, într-un sediu achiziţionat în acelaşi an.

Fondatorii acestei firmei sunt Vitalie Iurcu, ex-director al Moldtelecom, actualul viceministru al Economiei, care deține 92,5% din active, având un aport la capital de 9250 de lei româneşti, echivalentul a aproximativ 40 de mii de lei moldoveneşti (MDL) și Vitalie Frunze, care a contribuit cu 750 de lei româneşti, având 7,5% din active. Altfel spus, firma care câștigă contracte cu Moldtelecom este fondată de o firmă care are același sediu cu cel al firmei lui Vitalie Iurcu din București.

Istoria „Lobi” la Moldtelecom

De fapt, „Lobi Steel Trade”, așa cum anunță pe site-ul ei, www.lobi.md face parte din Lobi Group, care înglobează mai multe entități cu denumiri similare: „Lobi – GP”, „Lobi M” sau „Lobi Logistic”. Unele dintre acestea s-au înfruptat și ele din contracte cu Moldtelecom. De fapt, relaţiile dintre „Lobi-GP” şi Moldtelecom sunt dezvăluite și într-un raport al Curţii de Conturi care, în 2011, a verificat activitatea din 2009-2010 a societății pe acţiuni. Din raport aflăm că, în 2010, firma a obținut un contract de 4,88 de milioane de lei cu Moldtelecom „pentru procurarea comutatoarelor (maşini electrice care transformă curentul alternativ în continuu şi invers, n.r.) şi modulelor”.

Licitația câștigată de firma „Lobi Steel Trade”

„Lobi Steel Trade”, ca și alte firme din grupul Lobi, își are sediul pe str-la Studenților 2/4, unde sunt mai multe depozite şi clădiri privatizate în 2005, iar acum, conform datelor cadastrale, aparţinând SA „Tehnovin”, administrată de Alexandru Vâlcu. Acesta este partener de afaceri cu Vitalie Frunze, partenerul lui Iurcu din România, dar și prieten de familie cu soții Vitalie și Angela Iurcu. Alexandru Vâlcu, Vitalie Frunze și Alina Talavira (aministratoare la „Lobi Steel Trade”) sunt fondatorii firmei 

„Lobi-GP”, dar și parteneri în alte afaceri. În unele din ele, aceștia sunt parteneri cu Dmitri Mironov, nepotul actualului viceministru al Economiei. De altfel, din 2007, terenul şi clădirile din str-la Studenților 2/4 au fost puse în gaj la Victoriabank, obținând credite de zeci de milioane de lei, majoritatea dintre care nu sunt stinse nici în 2015. În 2011, „Lobi Steel Trade”, care acum vinde produse pentru Moldelecom, avea cu totul alte activități. Ea a câștigat o licitație pentru „insigne jubiliare 20 ani SIS al RM, confecționate la comanda SIS” în valoare de 40 mii de lei.

Prietenii cu trecere la Moldtelecom

Mukhmad Galaev, Alexandru Vâlcu, Vitalie Iurcu, Foto: facebook.com/Dmitro Izvekov

La Moldtelecom însă nu doar firmele din grupul „Lobi” câștigă licitații. Un alt client fidel este „Sticlămont” SA, societate pe acțiuni administrată anterior de Mukhmad Galaev, care figurează în calitate de fondator al firmei „Lobi Steel Trade”. Galaev a fost, până nu demult, președintele grupului de companii Zikkurat, care deține și SA „Sticlămont”. Zikkurat, conform documentelor intrate în posesia redacției, este un alt partener al Moldtelecom. Pe o rețea de socializare, Galaev apare într-o fotografie împreună cu Alexandru Vâlcu, Vitalie Iurcu, dar și alți prieteni comuni, stând la o masă. Amintim că, în 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control în privinţa lui Vitalie Iurcu, pe atunci director al Moldtelecom, în urma unei informaţii în care se spunea că acesta ar fi procurat acţiunile Zikkurat. Aceste fapte, însă, nu s-ar fi confirmat, în urma controlului efectuat de reprezentanții CNI, deși, după cum susțin și sursele noastre, Iurcu are o relație mai mult decât apropiată cu această companie, participând acolo și la unele ședințe de lucru.

Mukhmad Galaev, Alexandru Vâlcu, Foto: facebook.com/Codru Hotel

L-am contactat pe Victor Gherasim, secretarul Comisiei de Licitație din cadrul Moldtelecom, întrebându-l cum poate fi explicat succesul acestor firme, în special ale celor din grupul Lobi la licitațiile de la Moldelecom. Acesta ne-a spus că nu el ar fi persoana responsabilă pentru a ne oferi asemenea informații și ne-a îndemnat să formulăm întrebările în scris. Precizăm, în context, că o formulare la subiect a fost deja făcută, doar că reprezentanții Moldtelecom au refuzat să ne spună care sunt firmele câștigătoare ale licitațiilor din ultimii ani, motivând că legea cu privire la accesul la informație nu i-ar obliga să răspundă. Am discutat și cu reprezentanții serviciului de presă al instituției, cărora le-am trimis, în scris, o solicitare, insistând să ni se explice care ar fi cheia succesului firmelor din grupul Lobi, câștigătoare a licitațiilor de la Moldtelecom. Până la închiderea ediției, nu am primit vreun răspuns. Amintim că, Moldtelecom a rămas fără director general după ce, în august 2015, Vitalie Iurcu a fost numit viceministru al Economiei. În locul său, nu a fost încă numit un nou șef, nici chiar interimar.

Procurorii au ajuns, în sfârșit, și la Moldtelecom

După articolele din 2015 la subiectul licitațiilor pentru prieteni de la Moldtelecom, la solicitarea noastră, Centrul Național Anticorupție (CNA) ne anunța, în luna mai, că instituția va verifica informațiile prezentate, iar ulterior ne va informa despre rezultate. Deși ne aflăm deja în octombrie 2015, o informație de la CNA nu am primit, deocamdată. Zilele trecute, însă, în toiul războiului politic, și după ce Vlad Filat, reținut pentru fapte de corupție, acuza de la tribuna Parlamentului neregulile de la Moldtelecom, Metalferos și Moldovagaz, Procuratura Generală (PG) a anunțat că a efectuat „ridicări de acte ce se referă la activitatea economico-financiară a celor trei întreprinderi. Actele şi acţiunile administraţiei companiilor respective urmează a fi analizate şi încadrate procesual sub aspect de documentare a comiterii abuzurilor şi depăşirii atribuţiilor prevăzute de legislaţie şi actele normative în domeniu, fapte ce ar fi cauzat prejudicii intereselor publice şi ale consumatorilor de servicii”, se spune într-un comunicat al instituției.

PG anunță că de aceste cazuri, inclusiv de investigația de la Moldtelecom, se ocupă Direcția exercitare și conducere a urmăririi penale. Nicolae Chitoroagă, șef al Direcției, a refuzat să ne ofere prea multe informații, precizând că ar trebui să ne adresăm Serviciului de Presă al instituției. La întrebările noastre, Chitoroagă a spus că ancheta nu este o pură verificare și că ea, conform legii, poate avea loc doar în cadrul unui proces penal sau în cadrul urmăririi penale, refuzând însă să ne spună în care din aceste două calități au avut loc perchezițiile de la Moldtelecom.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii