Economic

MILIOANELE SINDICATELOR II

Căderea “Cosmos”-ului

Complexul hotelier “Cosmos”

Unul dintre coloșii Sindicatelor care a căzut printre primii a fost Complexul hotelier “Cosmos”. Construit în perioada sovietică, acesta se înalță chiar în inima capitalei, pe Bulevardul Negruzzi, pe o suprafață de 2, 3 hectare. Dat în exploatare în 1983, hotelul, cu 706 locuri, activează până în prezent. În 1992, când au fost finalizate toate lucrările de construcție, la Cadastru este înregistrată Întreprinderea de stat “Complexul hotelier-turistic “Cosmos”, care făcea parte din Asociația turismului sindical “Concediu”. Această asociație va sta ulterior la baza formării Concernului “Moldsindtur”, redenumit mai târziu Holdingul “Moldsindbalneotur”. În noiembrie 1997, la Cadastru este înregistrat SRL “Complexul hotelier-turistic “Cosmos”, fondatorii căruia erau Concernul “Moldsindtur” și colectivul de muncă, cu cota de participare de 75% și, respectiv, 25%, capitalul statutar fiind de 5400 lei. În anul 2000, potrivit datelor cadastrale, complexul hotelier a fost înregistrat în proprietatea Concernului “Moldsindtur” SRL, fondatorul căruia la acel moment era Federația Generală a Sindicatelor din Moldova.

Vândut fără licitație

Discuții privind vânzarea hotelului “Cosmos” au început în 2006. Nu mai aducea venituri, spun Sindicatele, iar pentru a-l revigora era nevoie de câteva milioane de lei. Ca și în cazul altor proprietăți, nu s-a anunțat public despre scoaterea la vânzare a hotelului. Totuși, cel puțin 3 investitori au manifestat interes. Compania turcă “Dedeman Hotels and Resorts International”, de exemplu, vroia să demoleze hotelul și să construiască unul nou. SRL “Moldbilding” IM propunea suma de 70 mln lei. Victor Vașciaev, directorul de atunci al Holdingului “Moldsindbalneotur”, care a semnat contractul de vânzare, spune că au existat investitori care propuneau un preț dublu, față de cel cu care s-a vândut hotelul. Cu toate acestea, în iunie 2007, hotelul este vândut cu 60 mln 30 mii lei (60030000 MDL) echivalentul a 5 mln dolari (Document contract). Investitorul – SRL “Delmos Grup”, cu adresa de atunci mun. Chișunău, str. pe Tighina, 12. Ca să îndreptățească alegerea cumpărătorului, Sindicatele au încheiat în luna aprilie 2007, cu SRL “Delmos Grup” un contract de arendă a hotelului pe un termen de 3 ani, pentru suma de 4 mln de lei pe an. Acest contract îl avantaja pe arendator în cazul în care hotelul ar fi fost scos la vânzare. (Document contract arenda) La nici două luni de la încheierea contractului de arendă, investitorul solicită, printro scrisoare, Holdingului “Moldsindbalneotur” să procure hotelul, motivând că acesta este neretabil și necesită investitiții mari. (Document). și … peste o lună “Delmos-Grup”, prin semnătura directorului de atunci, Valeri Romanov, intră în posesia complexului hotelier. Schema respectivă a funcționat și în cazul înstrăinării altor hoteluri pe care le gestiona Confederația Sindicatelor.

Valoarea reală - de 10 ori mai mare

Oleg Budza

Interesant este un alt aspect, la care fac referire liderii sindicali, atunci când justifică înstrăinarea hotelului. Evaluarea. Hotelul cu tot ce era în interior a fost evaluat de Întreprinderea de Stat “Audit și evaluare” la 35,2 mln lei (!). Totuși a fost vândut cu o sumă de două ori mai mare. Cine dă dublu decât arată evaluarea? Ceea ce nu se leagă este și faptul că noul proprietar a pus hotelul în gaj ulterior cu 29,9 mln dolari, ceea ce sugerează că valoarea reală a hotelului este de cel puțin 40-50 mln dolari, adică de zece ori mai mare decât prețul cu care a fost vândut (!). (doc cadastru)Practica bancară în R.Moldova, spun experții, arată că valoarea creditului nu poate fi mai mare decât 50 la sută din valoarea proprietății gajate. Victor Vasceaev, la scurt timp de la vânzarea hotelului, și-a dat demisia. El spune că nu a fost de acord cu modul în care s-a făcut tranzacția, dar că a semnat actele, întrucât decizia a fost luată de fondatorii Holdingului “Moldsindbalneotur”: Confederația Sindicatelor Libere “Solidaritatea”, condusă de Leonid Manea, și Confederația Sindicatelor, condusă de Petru Chiriac. Cele două confederații s-au reunificat la numai câteva zile de la vinderea “Cosmos”-ului.

 

Mihai Hâncu

Oleg Budza, președintele CNSM, care l-a succedat pe Leonid Manea în această funcție, spune că “hotelul aducea pierderi și trebuia înstrăinat”. “S-a luat ca bază cine plătea mai mulți bani, mai operativ, în condiții mai bune, acela era preferat de Confederație. Ce folos că se făceau licitații la structurile de stat. De exemplu, hotelul “Național”, s-a vândut, împreună cu baza auto și de construcții și motelul de la “Inturist” cu 2 mln 300 mii de dolari, și un hotel simplu, ca al nostru, din beton, care trebuia demolat, cum e “Cosmos”-ul, cu 5 milioane. Aici trebuiau licitații?”, ne-a replicat Mihai Hâncu, vicepreședintele CNSM, când l-am întrebat cum a fost vândut hotelul.

 

Televizoare cu 2 lei, aclimatizoare – cu 4 lei

O anexa la contractul de vânzare-cumpărare a hotelului “Cosmos” conține lista bunurilor din hotel: mobilă, aparataj electrocasnic, covoare și altele și prețul cu care au fost vândute noului proprietar. Cel puțin 18 televizoare Supra Akay au fost apreciate cu câte 2 lei, televizoarele Alfa – cu 1 leu, peste 40 de aclimatizatoare, care funcționează și astăzi, cu 4-7 lei, covoare 3x5 metri – 4 lei, mese cu câte 3 lei, frigidere, inclusiv camere frigorifice la preț de la 1 la 34 lei. Un pian Retroff, de exemplu, a fost vândut cu 9 lei. Toate bunurile hotelului din cele 350 de camere, baruri, săli de festivități etc. au fost vândute noului proprietar la suma derizorie de 30 mii de lei. (Document mobilier

Una se votează, alta se scrie în procesul verbal

Vânzarea Complexului hotelier "Cosmos", îndoielnică cel puțin la prima vedere, a trezit nemulțumirea unor lideri ai sindicatelor de ramură. Ei au acuzat conducerea Confederației Sindicatelor Libere “Solidaritatea” de falsificare a procesului verbal prin care s-a luat decizia de a înstrăina hotelul. Unii membri ai sindicatelor de ramură s-au abținut, iar alții spun că ar fi votat împotrivă. Prin urmare, Hotelul “Cosmos” nu putea fi înstrăinat, deoarece nu a existat o decizie unanimă în ce privește vânzarea lui. Victor Vașciaev, directorul de atunci al Holdingului “Moldsindbalneotur”, spune că de multe ori la ședințele Confederației se votează una, dar în procesul verbal se scrie cu totul alta. “Deciziile se iau în mod democratic. Aici se respectă democrația. Dar ce se întâmplă până la votare, cum se pregătește totul, e altceva. Unii votează mecanic, iar alții sunt pregătiți și motivați ca să voteze așa cum li se cere. E deja un mod de a lua decizii”, spune Vașciaev. Cel puțin 5 astfel de cazuri ar fi ajuns și pe masa procurorilor, precizează el.

Procuratura găsește încălcările, nu și vinovații

În cazul “Cosmos”, procuratura a pornit, la 2 octombrie 2008, o cauză penală pentru “falsificarea proceselor verbale din 8 mai 2007 ale ședințelor comitetului executiv al Confederației Sindicatelor Libere “Solidaritate” prin care s-a decis înstrăinarea Complexului hotelier “Cosmos” către un agent economic și pentru folosirea intenționată de către o persoană care gestionează o organizație obștească a situației de serviciu în interes material ori personal, soldate cu urmări grave”. Întrun răspuns oferit de CCCEC se spune: “s-a stabilit că prețul de înstrăinare a Complexului Hotelier “Cosmos” evaluat de către ÎS “Audit și evaluare” este diferit de cel constatat de către expertiza judiciară”. CCCEC a precizat că deocamdată nu există o decizie difinitivă în acest dosar. Cu toate că vânzarea hotelului face obiectul unei anchete penale, proprietatea a fost revândută în iunie 2011 SRL-ului “Infoton-com”, fondată în proporție de 100% de SRL “Ghermival”. Ultima este fondată de Valeriu Romanov, unul dintre pilonii afacerilor lui Ilan șor. La numai o lună de la cumpărare, noul proprietar îl pune în gaj pentru un credit de 3,5 mln de euro, luat de la o bancă din Ucraina. (Document răspuns CCCEC)

Scandalul în jurul acestei tranzacții, se pare, a dus, de rând cu altele, la debarcarea, doi ani mai târziu, a liderului Confederației Generale a Sindicatelor Leonid Manea. Unele voci afirmă că diferența dintre costul real al hotelului și suma cu care a fost procurat ar fi ajuns în buzunarele unor lideri sindicali.

Pensiunea “Flora”

Situată pe str. Zimbrului 1 din Chișinău, într-un parc, pensiunea "Flora" are o istorie și mai interesantă. CNSM a vândut-o în 2009 cu 17 milioane de lei firmei ”Asigromex”, în numele căreia actele au fost semnate de același Valeri Romanov. “Asigromex” are aceeași adresă juridică, potrivit informației de la Camera Înregistrării de Stat – str. Tighina 12, ca și alte firme ale căror fondatori sunt Ilan șor și Valeri Romanov. A fost vândută pentru că avea datorii și lucra în pierdere, explică cei de la sindicate. Fostul director al Holdingului ”Moldsindbalneotur”, Victor Vașceaev, susține însă că pensiunea întotdeauna a adus venituri, chiar dacă în unii ani nu foarte mari.

După ce a fost vândută, pensiunea „Flora” a fost gajata, potrivit actelor cadastrale, cu aproape 35 de milioane de lei, sumă de peste două ori mai mare decât prețul cu care a fot vândută. Oleg Budza spune din nou că nu poate răspunde la această întrebare, sugerându-ne să căutăm un răspuns la bancă.

Institutul Muncii, pus în gaj cu 39 milioane de lei 

Atunci când Centrul de Investigații Jurnalistice a solicitat de la Agenția de Stat Cadastru istoria cadastrală a pensiunii „Flora”, indicând adresa veche a pensiunii, str. Zimbrului 10, din întâmplare am primit și o altă informație prețioasă – istoria cadastrală a Institutului Muncii, situat pe aceeași adresă, în parcul din sectorul Râșcani. Aici, surpriză! Clădirea Institutul Muncii a rămas în proprietatea sindicatelor, dar este și ea pusă în gaj! Contra sumei de 39 de milioane de lei. Contractul de gajare la Banca Socială a fost perfectat la 1 martie 2011, iar a doua zi a fost înregistrat la autoritatea cadastrală. Cine, cum și de ce a pus în gaj Institutul Muncii? Ce șanse sunt ca acesta să nu fie cedat băncii în caz de nerambursare a creditului? Din păcate, președintele CNSM, Oleg Budza, a spus din nou că nu știe despre acest caz și că trebuie să se documenteze. Ce fac Sindicatele cu creditele de milioane pentru care gajează proprietatea tot a rămas o întrebare fără răspuns.

Condrița: două obiecte vândute

În suburbia capitalei Condrița, aflată la 25 de kilometri de Chișinău, în pădurea în care se află și reședința prezidențială, sindicatele au avut cândva două obiecte mari. Una dintre acestea este Complexul pentru pregătirea sportivilor, cunoscut cu denumirea „Baza de odihnă "Nistru", și un centru de reabilitare pentru copii, "Constructorul". Ambele au fost vândute, iar terenurile din jur – fie date în arendă noilor proprietari, fie comercializate și ele.

 

Condrița

 


Încă în perioada sovietică, la Condrița au fost puse bazele unui complex de odihnă și antrenament pentru sportivi, „Nistru”. Lucrările de construcție, efectuate în proporție de aproximativ 50 la sută, însă așa și nu au ajuns la bun sfârșit. În februarie 2006, complexul a fost vândut cu 270 mii de dolari sau cu 2,5 milioane de lei firmei „Aniconix-Grup”, condusă de antreprenorul Vitali Cebanu. La scurt timp acesta a cumpărat și aproape 15 hectare de teren din preajma complexului, cu 2,7 milioane de lei. Ulterior, proprietar al terenului si complexului a devenit o altă firmă, „Vitran-Exped”, care făcea parte din Holdingul „ADAF-Grup”, condus de același Vitali Cebanu. Holdingul planifica să construiască pe locul bazei de odihnă „Nistru” un complex de vile de lux, numit “Villagio”, cu infrastructură proprie, pentru clienți bogați. Primarul satului Condrița, Alexei Boșneaga, scoate de prin arhivele primăriei proiectul orășelului de lux, care a rămas doar pe hârtie. Și dacă anterior cel puțin puteau fi folosite cele trei stadioane ale complexului, astăzi nici acestea nu mai sunt disponibile, întrucât noul proprietar a încercat să le reconstruiască, le-a distrus, iar terenul stă acum în paragină. Complexul arată mai rău decât atunci când a fost vândut. Terenul este din nou scos la vânzare de către o bancă.

Abuz colectiv, rămas nesancționat! 

Potrivit unor surse din cadrul Sindicatelor, prin 2007 președintele de atunci, Vladimir Voronin, în timp ce se afla la reședința de stat din această localitate, s-a interesat de soarta Complexului de reabilitare pentru sportivi “Nistru”, văzându-l părăsit. Urmare a acestui interes sau nu, Procuratura Generală a constatat că la 
"Solidaritate" la înstrăinarea Centrului de Reabilitare și întremare din satul Condrița” – am fost informați de către Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC). Însă aceștia nu au mai ajuns să fie trași la răspundere, deoarece dosarul a fost clasat, la 14 mai 2010. Motivul – „decizia care a produs efectul juridic (privind înstrăinarea Complexului) a fost adoptată de către un organ colegial, iar atragerea la răspundere penală a tuturor membrilor este imposibilă”. (Document CCCEC)

Centrul de reabilitare “Constructorul”

Baza de odihnă pentru copii 
„Constructorul”

La intrarea în Condrița, chiar lângă mănăstirea din localitate, printre copaci, se întrevede o tabără părăsită, fără niciun semn de viață. Aceasta a fost cândva baza de odihnă pentru copii „Constructorul”. În ultimii ani tabăra însă nu mai funcționa, iar în 2007 a fost vândutâ SC „Sansindcom”. Fondatorul acesteia este, în proporție de 75%, SRL „Casa Vinului”, condusă de liderul Partidului Social Democrat, Victor șelin. Potrivit Primăriei Condrița, acesta intenționa să construiască în baza căsuțelor cu două nivele, din coteleț, destul de bine păstrate, un centru de reabilitare și agrement. La scurt timp firma a luat în arendă și terenul aferent, în jur de 8 hectare, pe un termen de 50 de ani, angajându-se să achite primăriei o taxă de 143 de mii de lei anual. În ultimul an firma a uitat să plătească arenda, așa că primarul s-a dus personal să-i ceară banii lui Victor șelin. Abia după aceasta arenda terenului a fost achitată. Firma „Sansindcom” însă așa și nu a construit nimic pe teritoriul bazei de odihnă. La unele căsuțe s-a încercat construirea încă a unui etaj, însă lucrările au fost oprite.

Actualul președinte al Confederației, Oleg Budza, care s-a aflat în cadrul organelor de conducere ale Confederației mai mulți ani, spune că nu poartă nicio vină pentru faptul că cele două obiecte au fost vândute. Ele nu mai erau rentabile, susține Oleg Budza.

Sanatoriul ”Nufărul Alb”

Sanatoriul “Nufărul alb”

Un obiect pe care Confederația era cât pe ce să-l piardă este Sanatoriul “Nufărul alb” din Cahul. Ani de-a rândul, Confederația s-a judecat cu colectivul de muncă, condus de medicul-șef Vasile Scutelnic. După crearea, în 2001, a unui SRL în baza sanatoriului, în care sindicatele aveau 20 la sută, iar colectivul de muncă, condus de Scutelnic - 80 la sută, lucrurile par să fi scăpat de sub controlul Confederației. Veniturile sanatoriului au început să nu mai ajungă la CNSM. Așa că aceasta a cerut prin judecată anularea constituirii SRL-ului. După ani buni de procese, Oleg Budza ne informează că recent CNSM a câștigat procesul la Curtea Supremă, așa că sanatoriul urmează să fie reînregistrat ca proprietate a sindicatelor.

Ordinul Republicii cu dosar penal

Vasile Scutelnic

Pe durata litigiilor judiciare, pe numele medicului-șef al Sanatoriului „Nufărul Alb”, Vasile Scutelnic, au fost deschise două dosare penale, unul pentru că ar fi falsificat acte la constituirea SRL-ului, iar altul pentru că ar fi delapidat fonduri și ar fi favorizat firmele feciorilor săi la achizițiile pentru sanatoriu. Cele două dosare, unul deschis în 2008, iar altul în 2010, au fost comasate, iar urmărirea penală nu s-a încheiat, informează Procuratura Anticorupție. Vasile Scutelnic a negat anterior că ar fi comis delapidări și falsificare de acte. El afirmă că unele greșeli din procesele-verbale ar fi fost comise din cauză că medicii de la sanatoriu nu au avut experiență în întocmirea actelor. Cât privește acuzațiile de fraudă, el susține că cineva a interpretat greșit achizițiile făcute de el pentru sanatoriu. În pofida urmăririi penale, Vasile Scutelnic, care este și consilier raional din partea PD la Cahul, a fost decorat recent, de ziua medicului, cu Ordinul Republicii, de către șeful său de partid, Marian Lupu.

Continuare pe 7 octombrie: citiți despre cum s-a format averea sindicală, răspunsul Guvernului și al organelor de drept privintor la cum se administrează proprietățile sindicale ș ice legături au liderii CNSM cu omul de afaceri Ilan șor..

 

 

Investigația a fost realizată cu suportul financiar al Asociației Jurnaliștilor de Investigație din Danemarca FUJ/SCOOP.

Documente:

  1. Exctras privind istoricul cadastral al Hotelului “Cosmos” Imagine I Imagine II
  2. Contract de arendă a Hoteluuli “Cosmos” de către SRL “Delmos-Grup” Imagine I Imagine II
  3. Contract de vânzare-cumpărarea a Hotelului “Cosmos” de către SRL “Delmos-Grup” Imagine I Imagine II Imagine III
  4. Anexa la contractual de vânzare-cumpărare Imagine I Imagine II Imagine III Imagine IV Imagine V
  5. Răspuns CCCEC privind controalele efectuate pe marginea înstrăinării proprietăților sindicale Imagine I Imagine II
  6. Răspuns Procuratura Generală privind dosarele penale în care este cercetat medicul-șef al Sanatoriului “Nufărul Alb” de la Cahul Imagine I
  7. Decretul Președintelui Marian Lupu privind decorarea cu Ordinul Republicii a lui Vasile Scutelnic

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii