Economic

Oamenii lui Dodon și „buzunarul” electoral

Igor Dodon, la Congresul Partidului Socialiștilor din 18 noiembrie. Foto: dodon.md

Alegerile prezidențiale din 2016 au fost marcate de restricționarea accesului jurnaliștilor la informații cu caracter public. Făcând trimitere la Legea cu privire la datele cu caracter personal, Comisia Electorală Centrală (CEC) a îngrădit accesul jurnaliștilor la mai multe informații referitoare la sponsorii candidaților la funcția de șef al statului. Publice anterior, datele despre locul de muncă, localitatea domiciliului și anul nașterii donatorilor electorali au fost hașurate de această dată. În pofida acestor impedimente, Centrul de Investigații Jurnalistice a descoperit mai multe cazuri curioase în listele de finanțatori electorali. Unii funcționari de stat au făcut donații mai mari decât veniturile obținute, alții se numără printre beneficiarii unor licitații publice. Printre sponsorii acestei electorale se regăsesc preoți, prosperi oameni de afaceri și persoane cu trecut penal.

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de șef al statului, Igor Dodon, a adunat în șase săptămâni de campanie electorală peste 8,4 milioane de lei, de la circa 360 de susținători. Numărul de finanțatori s-a dublat față de electoralele pentru parlamentarele din 2014 și alegerile locale din 2015. Aproape toți sponsorii candidatului socialist au avut însă grijă să nu depășească suma de 75.000 de lei, prag peste care, conform unei noi prevederi legale, sursa de proveniență a donațiilor făcute urmează a fi verificată de Inspectoratul Fiscal. Mai mulți deputați socialiști, consilieri raionali și locali ai PSRM au făcut donații aproape de limita sumei de 75.000 de lei.   

Deputații socialiști, generoși cu șeful de partid

Pentru promovarea electorală a șefului de partid, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale au contribuit financiar 18 din cei 24 de deputați socialiști. Au făcut excepție Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, aleasă recent președinte interimar al formațiunii, Fiodor Gagauz, Vladimir Odnostalco, Vasile Bolea și Corneliu Furculița. Ultimii doi se regăseau anterior printre cei mai darnici sponsori ai partidului. 

La celălalt pol, deputata socialistă Alla Dolință împreună cu soțul Igor au fost cei mai generoși finanțatori ai campaniei din această toamnă. Aceștia au transferat pe contul electoral al candidatului PSRM 118.600 de lei (Alla Dolință – 59.200 de lei, Igor Dolința – 59.400 de lei). Contribuția lor este totuși de peste cinci ori mai mică față de cea din electorala pentru alegerile parlamentare din 2014, când cuplul a făcut donații de 518.000 de lei, deși veniturile declarate pentru anii 2012-2013 erau de circa 93 de mii de lei, potrivit declarației de avere depuse la CEC.

Alla Dolință este directoarea fundației de caritate „Soluția”, afiliată PSRM. „Numirea acesteia la conducerea fundației s-a lăsat cu mare scandal și supărări în Partidul Socialiștilor. Or, pentru a-i face loc lui Dolință, a fost demis fostul director al fundației, Eugenia Ceban, mama deputatului socialist Ion Ceban, „rupt” de la comuniști”, scria în octombrie 2013 Ziarul Național. Anterior, Alla Dolința a fost administratoarea firmei Vesma-Teh, fondată de un off-shore din Cipru. Firma este proprietara imobilului în care își are sediul central PSRM. Pentru închirierea spațiului, formațiunea plătește anual 300.000 de lei. Astăzi, asociat unic al companiei Vesma-Tehn este Irina Dolință, fiica deputatei. Alla Dolință deține ÎI Alla Dolință, specializată în comerțul autovehiculelor și motocicletelor, iar soțul său este fondator și administrator al firmei Igalirix SRL, ce se ocupă cu importul și comerțul băuturilor alcoolice, al ceaiului, cafelei, lemnului și produselor din tutun.

Igor Dodon alături de Vlad Bătrâncea. Foto: moldova.org

Parlamentarul Vlad Bătrâncea a donat pentru promovarea lui Igor Dodon 74.600 de lei. În electorala din 2014, acesta a fost și mai darnic, transferând 90 de mii de lei în contul electoral pentru alegerile parlamentare, chiar dacă declara, cu un an mai devreme, venituri de două ori mai mici. Declarațiile de avere ale alesului poporului pentru 2014 și 2015 lipsesc de pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate și de pe site-ul Parlamentului. Și deputatul Eduard Smirnov, de 76 de ani, a contribuit la fondul electoral al liderului socialiștilor cu 74.800 de lei. Parlamentarul Andrei Neguța, implicat în scandalul maşinilor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice, folosite la Moscova de Ilan Shor, a donat cu o sută de lei mai puțin.

Deputatul Radu Mudreac a contribuit cu 74.600 de lei, ceea ce reprezintă mai bine de o treime din veniturile lunare ale familiei sale pentru 2015, de 195 de mii de lei. La parlamentarele din 2014, acesta a vărsat în bugetul PSRM de două ori mai mult – 168.700 de lei. Radu Mudreac a fost anterior director general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală (2008–2010). Familia Mudreac deține o cotă de 50 % în compania Gradioni, care, potrivit portalului mold-street.com, a ridicat un centru comercial chiar în inima Capitalei, pe strada Tighina 46, în imediata apropiere a Pieței Centrale.

Parlamentara Marina Radvan a făcut donații în mărime de aproape 30 de mii de lei, de patru ori mai puțin decât la parlamentarele din 2014, când nu indica niciun leu la venituri. Și deputatul Victor Sorocean a fost generos cu Igor Dodon, chiar dacă o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice arăta că familia parlamentarului riscă să ajungă în stradă deoarece nu mai are cu ce să-și achite creditul la bancă.

Vladimir Țurcan a contribuit la campania de promovare a lui Dodon cu 74.300 de lei. Într-o investigație recentă a CIJM, realizată în comun cu Ziarul de Gardă, jurnaliștii scoteau la iveală că deputatul socialist avea afaceri cu statul, printr-una din firmele sale. „Deputatul socialist Vladimir Țurcan indică în declarațiile sale de avere că deține acțiuni în valoare de 910.000 de lei la ÎS Sabos, cu drept de activitate în îndeplinirea funcțiilor de supraveghere tehnică pentru beneficiari, prin conducerea proiectelor de investiții capitale. Aceasta a obținut anul trecut două contracte noi cu instituții ale statului în valoare de peste 200 de mii de lei. Anul trecut, întreprinderea a semnat alte 11 contracte privind majorarea prețurilor la servicii pentru contracte semnate anterior, în sumă totală de 210 mii de lei”, se arată în investigație.

Cei 18 deputați socialiști care se regăsesc printre sponsorii electoralei au făcut donații de la 30.000 de lei – până la 74.850 de lei. Deși au fost sponsori generoși ai partidului în campaniile electorale anterioare, nu a făcut nicio donație în campania de promovare a lui Igor Dodon niciunul din deputații vizați în investigația „Banii lui Dodon din Bahamas”, în care reporterii de la RISE arătau cum mai mulți demnitari socialiști s-au împrumutat cu sume între 300 și 500 de mii de lei de la compania Exclusiv Media SRL, care deține postul de televiziune NTV. La rândul său, această companie a primit un împrumut de 30 de milioane de lei de la firma Westerby Limited, un off-shore din Bahamas cu legături în Federația Rusă.

 

Ponderea donațiilor făcute de deputații socialiști în fondul electoral al lui Igor Dodon din veniturile acestora pentru 2015. Infografic CIJM

Primarii și consilierii socialiști cu donații în campania lui Dodon

Bani în „pușculița” electorală a lui Igor Dodon au intrat și de la consilierii locali și raionali ai partidului. Tonul l-au dat consilierii socialiști din Consiliul Municipal Chișinău. Din 19 consilieri municipali socialiști au făcut donații zece persoane. Șeful fracțiunii, Ion Ceban, și-a susținut șeful de partid cu 50 de mii de lei. Mama acestuia, Eugenia Ceban, care de asemenea face parte din fracțiunea PSRM din CMC, a mai donat 58.110 lei, aproape jumătate din veniturile sale declarate pentu 2015. Consilierul Vitalie Mucan a donat 73.500 de lei, Alexandr Comarov - 74.200 de lei, Gaik Vartanian - 73.820 de lei, Anton Leadschii – 74.500 de lei, iar Iuri Vitneanski – 74.600. Colegul de fracțiune al acestora, Alexandr Odințov, a donat 75 de mii de lei. În 2014, acesta a făcut donații de 87.000 de lei, chiar dacă a câștigat, în doi ani anteriori, cumulativ, doar 72 de mii de lei. În raportul financiar din 2014, Odințov era trecut ca angajat la munci sezoniere.

Roman Tiutin, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, a contribuit cu 57.400 de lei la campania de promovare a lui Igor Dodon. Alexandr Minizianov, consilier local la Primăria Glodeni, a fost unul dintre cei mai darnici în campania electorală a lui Igor Dodon. Acesta a vărsat în „buzunarul electoral” 107.400 de lei. Cu doi ani mai devreme, Minizianov a donat în bugetul electoral al PSRM 178.200 de lei, asta în condițiile în care veniturile cumulate ale acestuia pentru ultimii doi ani înainte de alegerile parlamentare erau de 163 de mii de lei. Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, Minizianov este fondatorul ÎI Minizianov Plus, specializată în comerț.

Printre sponsorii electorali ai lui Igor Dodon se regăsesc și toți cei trei președinți de raioane socialiști. Vasili Romaniuc, președintele raionului Ocnița, a donat 63 de mii de lei, asta chiar dacă venitul declarat de demnitar pentru anul 2015 este de 82 de mii de lei. „Am soție și doi fii. Noi toți muncim în sudoarea frunții. În afară de asta, am vândut imobile din cadrul firmei pe care o conduc. Am și un salariu decent. Sunt un om bine asigurat”, ne-a declarat Vasili Romaniuc. Președintele raionului Taraclia, Chiril Tatîrlî, a făcut o donație ce reprezintă trei sferturi din volumul veniturilor sale pentru anul trecut – 52.800 de lei. Piotr Pușcari, președintele raionului Basarabeasca, care a absolvit doar 11 clase și este cel mai tânăr președinte de raion din republică, a donat pentru Dodon aproape 70 de mii de lei, ceea ce reprezintă aproape tot venitul acestuia pentru anul 2015. Doi ani mai devreme, la parlamentarele din 2014, când raporta un salariu de 69 de mii de lei pentru doi ani, Pușcari a donat partidului 89 de mii de lei. Acesta nu a răspuns la telefon pentru a explica de unde are banii pe care i-a donat lui Igor Dodon.

 

Ponderea donațiilor făcute de președinții de raioane socialiști în fondul electoral al lui Igor Dodon din veniturile acestora pentru 2015. Infografic CIJM

Vicepreşedintele raionului Căuşeni, Oleg Cuciuc, care a migrat la socialiști de la PCRM, a donat pentru Dodon 69.000 de lei. Consilierul local din Cricova, Oleg Scripnic, a vărsat în bugetul electoral al liderului socialiștilor 50.100 de lei, în timp ce consilierul raional socialist din Călărași, Pavel Gadjîm, care este și directorul ASITO din localitate, a făcut o donație de 65.000 de lei. Mai darnic a fost consilierul raional de la Orhei, Mihail Catraniuc, care a suplinit fondul electoral al lui Dodon cu 73.870 de lei.

Vasili Romaniuc, președintele raionului Ocnița, alături de Igor Dodon. Foto: dodon.md

Pantelei Mîța, primarul satului Alexeevca din raionul Floreşti, a donat pentru Dodon 14.500 de lei în această campanie. Anterior, acesta a fost vizat într-un articol al portalului Moldova Curată, după ce nu a soluționat un conflict de interese în care a fost implicat. „Pantelei Mîţa şi-a concediat soţia care deţinea funcţia de contabil-şef în cadrul primăriei pentru a soluţiona un eventual conflict de interese, însă a reangajat-o în funcţiile de paznic şi arhivar. Alesul local declară însă că nu avea altă soluţie, deoarece soţia sa rămânea fără serviciu şi ar fi fost păcat de experienţa ei de treizeci de ani de muncă în calitate de contabil-şef în colhoz”, scriau reporterii.

Iurie Plopa, consilier socialist din raionul Ocnița, a vărsat în pușculița candidatului PSRM la funcția supremă în stat 57.000 de lei. În afară de activitatea politică, Plopa este directorul firmei „NordExpoFruct” și președintele Asociației de Fermieri „Nord-Sud”. Firma sa se găsește în lista companiilor acceptate pentru export de produse pe piața rusă. Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, Plopa recunoștea că a fost ajutat de șeful său de partid pentru a-și putea exporta produsele în Federația Rusă. „Sincer, nu știu de ce am fost selectat să export. Înainte de a expedia o scrisoare către Rospotrebnadzor, noi, fermierii de la nord, am avut o întâlnire cu președintele PSRM, Igor Dodon. Am discutat cu el și a promis că ne va ajuta. Ulterior, am decis să expediem o scrisoare organului de resort din Rusia, au venit, au verificat condițiile în care ținem roada, frigiderele, livada, după care ne-au anunțat că avem dreptul să exportăm fructele noastre”, le-a spus Iurie Plopa jurnaliștilor. „La întâlnirea cu Igor Dodon, nu s-a pus problema că ne ajută în schimbul donațiilor. Dar eu personal am donat și voi dona bani acestui partid, chiar dacă nu sunt membru, doar simpatizant. Cred că la fel vor face și alți directori de firme din Asociație”, a mai subliniat consilierul PSRM.

Alla Pilipețcaia, consilier din partea PSRM în Consiliul orășenesc Soroca, a donat 57.000 de lei în campanie. Pilipețcaia este fondatoarea și administratoarea companiei SRL Debut-Sor, specializată în agricultură. În ultimii trei ani, inclusiv de când Pilipețcaia este consilier, firma a câștigat cinci licitații în raionul Soroca în valoare totală de aproape 400.000 de lei.

Preoți și asistenți parlamentari

Victor Poleacov, asistent de deputat, în declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2015, a declarat un salariu de 62.000 de lei, dar și datorii de 26.000 de lei. Aceasta însă nu l-a împiedicat să suplinească fondul electoral al lui Igor Dodon cu 74.800 de lei. Politologul Evghenii Petrov a donat pentru Dodon 59.200 de lei, iar membra Gărzii Tinere a PSRM, Irina Cucereavaia, a făcut o donație de 47.800 de lei. Rita Manole, membră PSRM și asistent de deputat, a donat pentru Dodon 62.800 de lei, asta chiar dacă, potrivit declarației pe avere din 2015, a adunat, împreună cu soțul, venituri de până la 90.000 de lei. Soțul acesteia, Dorin Manole, la parlamentarele din 2014 a vărsat în pușculița Partidului Socialiștilor 60.000 de lei.

Ghenadie Valuță, alături de Igor Dodon. Foto: captură Youtube.com

Printre susținătorii lui Dodon în campania electorală se numără și Ghenadie Valuța, preot și președinte al organizației obștești „Pro Ortodoxia”. El a sponsorizat campania liderului socialiștilor cu aproape 50.000 de lei. Contactat telefonic, preotul a subliniat că donațiile făcute de el personal și de organizația pe care o conduce sunt și mai mari. „Sunt bani personali, de la trei cumătrii, nuntă, am apartament pe care îl dau în chirie în Chișinău. Eu locuiesc în Anenii Noi, în curtea bisericii, mai am niște activități, fac literatură religioasă, nu mor de foame. În cadrul activității electorale, am distribuit cărți de învățătură duhovnicească în numele PSRM-ului, transport, ziare. În campania electorală am distribuit peste o mie de broșuri, cărți de rugăciuni la zece lei bucata. Cărțile astea erau un fel de cadou la întâlnirile lui în teritoriu. Am dat și iconițe chiar de la noi de la biserică. Toate aceste donații pot să depășească suma de 49.800 de lei”, a subliniat Valuță. Acesta spune că are aceleași scopuri ca și obiectivele declarate ale liderului PSRM, de a apăra valorile și morala creștină. Preotul mai susține că a avut de suferit de pe urma unor decizii ale Maiei Sandu în calitate de ministru al Educației. „Eu personal, după 15 ani de predare într-un liceu din Anenii Noi, după decizia ei că-n faza liceală se exclude Religia, nu mai predau”, s-a arătat nemulțumit Ghenadie Valuță.

Donațiile „oamenilor lui Dodon”

Artur Bodrug, angajat la „Edit Tipar Grup” SRL, firma care tipărește ziarul „Socialiștii”, al cărei fondator este PSRM, a donat o sumă simbolică pentru Igor Dodon – 4.800 de lei. În 2015 însă, acesta a contribuit la campania electorală pentru alegerile locale cu 45.000 de lei.

Printre susținătorii lui Igor Dodon se numără și Oleg Teterea, care a sponsorizat campania electorală a președintelui nou ales cu 55.800 de lei. Acesta a donat și în campania pentru alegerile locale din 2015 – 45 de mii de lei și în cea pentru alegerile parlamentare din 2014 de patru ori mai mult – 189.900 de lei. Oleg Teterea este administrator la fabri­ca „Avi­co­la Gal­li­nu­la”. Reporterii de la Ziarul de Gardă scriau într-o investigație că oame­nii din Gura Gal­be­nei susţin chiar că Dodon ar avea mai mul­te legături cu aceas­tă fabri­că. „Ante­rior, se spu­nea că fabri­ca ar fi a lui Mişin (Vadim), pe urmă, a lui Dodon. Cert e că, pe 1 mai 2014, când soci­a­li­ş­tii au orga­ni­zat acel marş în Chi­şi­nău, de la fabri­că, patru auto­bu­ze cu anga­ja­ţi au ple­cat la marş. Oame­ni­lor li se spu­nea că, dacă nu vor mer­ge, vor fi daţi afa­ră de la fabri­că”, susţine un ofi­ci­al din cadrul Pri­mă­ri­ei Gura Gal­be­nei.

Într-o altă investigație semnată de ZdG, reporterii scriau că Oleg Teterea ar fi fost și administratorul SRL Hun­ter Elit Club. „În 2008, pe când Igor Dodon (pasionat de vânătore) era ministru al Economiei, compania a reu­şit să aren­de­ze 168,7 ha de pădu­re în Călă­ra­şi, Oco­lul Sil­vic Bra­vi­cea, cu doar 315 lei anu­al pen­tru un hectar. Regu­la­men­tul pri­vind aren­da fon­du­lui fores­ti­er a fost pre­gă­tit şi apro­bat de Vasi­le Tar­lev, pe atun­ci pre­mi­er, şi Igor Dodon, minis­tru al Eco­no­mi­ei şi Come­rţu­lui, în febru­a­rie 2008, cu doar o lună îna­in­te ca firma Hun­ter Elit Club să fie înre­gis­tra­tă”, subliniau reporterii.

Oleg Teterea figurează și într-o investigație RISE Moldova, împreună cu Ecaterina Dodon, sora lui Igor Dodon, ca fondator (din 2010 până în 2014) și administrator al SRL Chemix Grupp, care în perioada anilor 2011-2014 a vândut detergenți și dezinfectanți mai multor instituții medicale și guvernamentale din țară, în valoare totală de peste un milion și jumătate de lei.

Citiți în următoarea anchetă cine sunt sponsorii electorali ai lui Marian Lupu, dar și ai altor candidați electorali la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Shining a light on electoral transparency in Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul Freedom House.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii