Integritate

Afacerile de familie și interesele ascunse ale noilor deputați (I)

Foto: noi.md

Schemele oamenilor lui Dodon

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), al lui Igor Dodon, a ajuns pentru prima dată cu forțe proprii în Parlament, aducând în forul legislativ 25 de deputați. Unii cunoscuți, pentru că sunt în viața publică și politică de mai mulți ani, alții, mai puțin cunoscuți. Toți au însă ceva în comun - afacerile. Cei mai prosperi sunt liderii formațiunii care, prin intermediul rudelor, dețin afaceri de milioane, ascunse până acum de ochii lumii.

Igor Dodon, președintele PSRM și soția sa, Galina, nu au înscris pe numele lor vreun business, fapt ce poate fi remarcat ușor din declarația cu privire la venituri și proprietăți a liderului socialiștilor. În urmă cu două săptămâni, însă, Realitatea TV, cu referire la Capital Market, publicația Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), scria că socialistul, originar din Sadova, Călărași, ar deține nu mai puțin de 37% din acțiunile Fabricii de Conserve din Călărași prin intermediul Alinei Boțoc, care ar fi „secretara” sa, dar și prin intermediul firmei „Hunter Elit Club”, care (ar) aparține lui Ghenadie Mereanu, cumnatul său”, dar și pachetul majoritar de acțiuni la Fabrica de vinuri din  Onișcani, Călărași, deținută de SA „Proura-Vin”, prin aceleași persoane. Aceasta însă, de mai bine de 5 ani, nu mai funcționează. Publicația nota că Dodon ar fi adus Fabrica de Conserve, una funcțională, la faliment, după ce ar fi luat un credit de 10 mln. de lei, punând în gaj acțiunile întreprinderii. Contactat de presă, Dodon nega legăturile cu aceste companii. Pornind de la acest informații publice, am încercat să aflăm dacă Dodon are sau nu interese ascunse la Fabrica de Conserve din raionul său de baștină.

Vlădicescu, Boțoc și Dodon

L-am contactat pe Mihai Vlădicescu, conducătorul întreprinderii. L-am întrebat direct dacă președintele PSRM are sau nu tangență cu întreprinderea pe care o conduce. Supărat pe presă pentru faptul că ar fi scris neadevăruri în legătura cu iminentul faliment al fabricii, Vlădicescu nu a zis nici da, nici nu, răspunzând cu o întrebare: „Sunt obligat să vă răspund?”

Alina Boțoc

Am discutat ulterior cu diverse persoane de la Consiliul raional Călărași, pentru a afla, oficial, sau cel puțin neoficial, dacă Dodon are sau nu legături cu Fabrica de Conserve. Un membru important al Consiliului ne-a zis că Dodon ar avea legături cu această fabrică, precizând însă că „eu doar am auzit despre asta, dar nu am văzut niciun document”. Am încercat să aflăm și cine este Alina Boțoc, despre care presa a scris că ar fi „secretara lui Igor Dodon”, dar și ce legături are aceasta cu liderul PSRM.

O simplă navigare pe www.google.com îți spune că, în 2014, o oarecare Alina Boțoc lucra la Ministerul Economiei, la Agenția Proprietății Publice (APP), instituție care organizează licitații privind vânzarea/privatizarea bunurilor statului. Am aflat în continuare că Alina Boțoc nu este o simplă angajată a acestei instituții, ci șefă adjunctă a Direcției Privatizare a APP. Pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI), la capitolul declarații cu privire la venituri și proprietăți, aflăm că Boțoc a fost numită în această funcție la 3 decembrie 2007, prin ordinul 125-p. Amintim că, în anii 2006-2009, ministru al Economiei, instituție care are în subordine APP, a fost nimeni altul decât actualul președinte al PSRM, Igor Dodon.

Relațiile  dintre șefa de la Privatizări și familia Dodon

Alexandru Tighineanu

Legăturile Alinei Boțoc cu familia Dodon sunt mult mai active pe o rețea de socializare, acolo unde funcționara, pe lângă faptul că este prietenă cu soții Igor și Galina Dodon și cu fratele acestuia, Alexandru, este deosebit de receptivă în aprecierea diverselor postări cu iz politic ale președintelui PSRM. Nici în viața de zi cu zi familiile Dodon și Boțoc nu sunt prea îndepărtate. Astfel, la Vărăncău, Soroca, localitatea de baștină a Alinei Boțoc, la alegerile din 30 noiembrie 2014, Alexandru Boțoc, tatăl Alinei, a fost observator din partea PSRM. Soțul Alinei Boțoc este Alexandru Tighineanu, cel care, în lumea virtuală, este, la fel, prieten cu membrii familiei Dodon. Alexandru ocupă funcția de șef al Direcției Strategie și Marketing la Victoriabank. Tatăl lui Alexandru Tighineanu, respectiv, socrul Alinei Boțoc este Constantin Tighineanu, consilier raional la Orhei. La alegerile locale din 2011, Tighineanu a candidat pe listele Partidului Social Democrat (PSD), condus de Victor Șelin, doar că, în februarie 2013, a părăsit formațiunea cu care intrase în Consiliu și a aderat la PSRM-ul lui Igor Dodon. La alegerile din 30 noiembrie 2014, socrul Alinei Boțoc a candidat la funcția de deputat pe lista socialiștilor lui Dodon, fiind pe locul 62.

Am întrebat-o pe Alina Boțoc despre legăturile sale cu liderul PSRM și despre acțiunile pe care le deține la Fabrica de Conserve și la cea de Vinuri. „Eu nu-l reprezint pe Igor Dodon. Sunt acțiunile mele”, ne-a zis ea. Am întrebat-o în ce relații este cu președintele PSRM. „Nu am relații cu dlui.Sigur, îl cunosc. Mi se pare că toată lumea îl cunoaște. Nu am fost secretara sa”. „Sunteți prieteni?”, am insistat. „Dar cât de obligată sunt să vă răspund la întrebările astea? Nu vreau să vorbesc în genere la tema asta. Acțiunile pe care le am, le-am declarat. Totul e transparent”, ne-a replicat ea, după care ne-a spus că nu dorește să discute acest subiect. În declarația cu privire la venituri și proprietăți pentru 2013, depusă de Alinai Boțoc, am descoperit că aceasta deține 32,07% din acțiuni la două societăți pe acțiuni. În declarația cu privire la interese personale pentru 2012, Boțoc a fost mai explicită, indicând că deține 99 614  acțiuni la Fabrica de Conserve din Călărași, în valoare de 4,98 mln. de lei, și 125 mii de acțiuni la SA Proura-Vin, care ar valora 1,25 mln. de lei.

Litigiul de milioane din „familie”

În discuția cu noi, Mihai Vlădicescu, conducătorul Fabricii de Conserve din Călărași, menționa că fabrica nu ar avea probleme financiare. Totuși, pe site-ul Judecătoriei Călărași, a Curții de Apel (CA) Chișinău și a Curții Supreme de Justiție (CSJ) există mai multe litigii de natură financiară între companie și diverși agenți economici, care solicită încasarea unor sume de bani din conturile Fabricii. Unul din aceste procese ne-a atras atenția în mod special. Este vorba de litigiul dintre fabrică și SRL Hunter Elit Club, despre care presa scria că ar fi controlat de Ghenadie Mereanu, cumnatul lui Igor Dodon, care ar deține și 5% din acțiunile fabricii.

Conform informațiilor din hotărârile judecătorești, în iunie 2013, SRL Hunter Elit Club a acționat în judecată Fabrica de Conserve, solicitând încasarea unor datorii de peste 7 mln. de lei, plus alte 4,2 mln. - dobândă și penalități. Ulterior, în februarie 2014, SRL-ul și-a reevaluat pretențiile, solicitând, pe lângă plata datoriei, punerea sechestrului pe conturile bancare, bunurile mobile și imobile ale companiei. Inițial, Judecătoria Călărași a respins cererea SRL Hunter Elit Club de punere sub sechestru a bunurilor fabricii, doar că, ulterior, CA Chișinău a anulat acea încheiere și a dispus punerea sub sechestru a zeci de terenuri ale fabricii. Ulterior, Judecătoria Călărași, care examinează dosarul în fond, a revenit cu o altă hotărâre prin care a admis și ea punerea sub sechestru a acelor terenuri. Dosarul dintre cele două părți încă se examinează în fond, la Judecătoria Călărași, în litigiu fiind acum implicată și Victoriabank, cel mai probabil, la mijloc fiind vorba de un credit, luat de cei de la Hunter Elit Club pentru Fabrica de Conserve. Am încercat să discutăm repetat cu Mihai Vlădicescu, despre litigiul cu firma Hunter Elit Club, însă la telefoanele fabricii nu a mai răspuns nimeni, iar telefonul său mobil a fost deconectat.

Firma, partidul și satul de baștină

Veaceslav Anghel

Acest SRL, Hunter Elit Club, e o altă pistă care face legătură dintre Igor Dodon, Fabrica de Conserve din Călărași și lumea afacerilor în care este implicat discret șeful PSRM. Oficial, acum, în spatele firmei nu se află „Ghenadie Mereanu, cumnatul lui Dodon”, așa cum se spunea în presă. Cumnatul acestuia se numește Ghenadie Merineanu și nu Mereanu, dar, cel puțin în acte, acum, el nu are vreo atribuție la SRL Hunter Elit Club, firmă care și-a schimbat, în ultimii 3 ani, de cel puțin 3 ori șefii. Toți trei însă au relații apropiate cu Dodon și cu PSRM. Conform informațiilor de la CÎS, acest SRL este fondat în martie 2008 și este administrat acum de Veaceslav Anghel, membru PSRM, candidatul cu numărul 46 în lista socialiștilor la alegerile din 30 noiembrie 2014 și unul dintre finanțatorii PSRM în campania electorală, el donând 77 de mii de lei. Firma este înregistrată într-un apartament de pe str. Asachi, al soților Corneliu și Ludmila Furculiță. Corneliu este proaspăt deputat pe listele PSRM, tot el fiind persoana responsabilă în partid cu evidența contabilă.

Originar din Sadova, Călărași, localitatea de baștină a liderului PSRM, Veaceslav Anghel mai are înregistrate pe numele său și alte SRL-uri: SRL Consacces, specializată în construcții, dar și SRL Exclusiv Media, care deține ziarul de limbă rusă, Argumentî i Faktî. La acest ziar lucrează Galina, soția lui Igor Dodon, dar și Ludmila, soția lui Corneliu Furculiță, cea care a donat în electorală peste 165 de mii de lei pentru PSRM. Încă un detaliu: SRL Exclusiv Media și SRL Hunter Elit Club sunt înregistrate în același apartament din str. Asachi, al soților Furculiță. În 2013,  soții Furculiță, conform datelor de la Cadastru, deși dețin apartamentul din str. Asachi, au mai cumpărat unul, cu aproximativ 700 de mii de lei de la soții Dodon, pe Calea Orheiului. Potrivit lui Dodon, anume cu acești bani și-a cumpărat casa de milioane în care locuiește cu soția și copiii.

Procesul, cumnatul și vânătorul Dodon

Corneliu Furculiță

SRL Hunter Elit Club a reușit să arendeze, în iunie 2008, pe când Igor Dodon, un cunoscut pasionat de vânătoare, era ministru al Economiei, și la doar trei luni de la fondare, 168,7 ha de pădure în Călărași, Ocolul Silvic Bravicea, cu doar 315 lei anual pentru un hectar. De altfel,  Regulamentul privind arenda fondului forestier a fost pregătit și aprobat de Vasile Tarlev, pe atunci premier, și Igor Dodon, ministru al Economiei și Comerțului în luna februarie 2008, cu doar o lună înainte ca Hunter Elit Club să fie înregistrată. În actele de la Moldsilva, pe atunci reprezentat și administrator al Hunter Elit Club era Oleg Teterea. Astăzi, Teterea este președintele Organizației Teritoriale de Partid a PSRM în Cimișlia, acolo unde și locuiește, tot el fiind și șeful Fabricii de Păsări „Avicola Gallinula” din s. Gura Galbenei, Cimișlia, despre care s-a spus că ar avea legături și ea cu Igor Dodon. În 2013, CSJ a dispus însă, definitiv, rezilierea contractului de arendă dintre Moldsilva și firma Hunter Elit Club. În cadrul procesului, SRL-ul a fost reprezentat la un moment dat (anii 2011-2012) și de către Ghenadie Merineanu, cumnatul Igor Dodon. Merineanu este fratele Galinei Dodon, fostă Merineanu, originar din s. Molovata, r. Dubăsari. Acesta a administrat firma care solicită acum milioane de la Fabrica de Conserve din Călărași înainte ca ea să fie administrată de către Veaceslav Anghel.

L-am contactat pe Oleg Teterea. Acesta (nu) și-a amintit cu greu despre firma Hunter Elit Club. „Nu știu. Trebuie să mă uit. Nu mai țin minte. Da care-i întrebarea? Poate că a și fost, nu știu. Da ce, toate firmele care sunt în Chișinău trebuie să fie legate cu dl Dodon? Nu cred eu că are legătură și nici nu cred că a fost administrator vreo rudă de-a dlui Dodon”, ne-a replicat Teterea. Totodată, acesta a precizat că Dodon nu are vreo legătură cu Fabrica de Păsări „Avicola Gallinula”, pe care el o conduce, menționând că ea a fost creată încă în perioada în care Dodon nu era la implicat în politică.

Dodon: „Dacă demonstrați, v-o cadonez”

Fabrica de conserve

L-am contactat și pe Veaceslav Anghel pentru a-l întreba despre firma Hunter Elit Club, alte afaceri înregistrate pe numele său și relațiile cu Igor Dodon. După prima întrebare, cea despre procesul dintre SRL-ul pe care-l reprezintă și Fabrica de Conserve, Anghel s-a blocat: „Ce vă interesează pe dstră? De ce vă interesează așa întrebări? Căutați-vă de treabă. La revedere”, a zis el, întrebat fiind și despre celelalte afaceri pe care le administrează, după care a închis telefonul.

Igor Dodon, liderul PSRM a recunoscut relațiile pe care le are cu Alina Boțoc și Mihai Vlădicescu. „Da, o cunosc pe Alina Boțoc, îl cunosc și pe Mihai Vlădicescu, care-mi este cumătru. Dar, categoric nu am nicio legătură cu această fabrică. Categoric. Îi cunosc, îmi sunt persoane apropiate, dar în oraș am mulți cunoscuți. Noi cu Vlădicescu suntem cumătri. Eu sunt din Călărași, el tot este din Călărași. Dar alte legături cu fabrica nu am”, ne-a zis Dodon. „Dar cu firma Hunter Elit Club?”, l-am întrebat noi. „Nu. Nu am nimic. Evident că eu cunosc așa persoane (Merineanu, Anghel, n.r.). Eu nu am timp să mă ocup să văd cu ce se ocupă fiecare membru de partid. Dacă găsiți vreo proprietate că este a mea și nu este declarată în declarația pe venit, eu v-o cadonez la Ziarul de Gardă. Să scrieți chiar așa. Dacă găsiți ceva, eu v-o cadonez”, a precizat socialistul. „Înscrise pe numele dstră evident că nu vom găsi”, i-am replicat. „Dacă demonstrați, atunci tot v-o cadonez”, ne-a zis Igor Dodon.

Afaceriști socialiști cu off-shoruri

Lista deputaților socialiști este plină cu oameni care au interese de afaceri. Zinaida Greceanîi, care a fost cap de listă la alegerile din 30 noiembrie și care locuiește într-o casă de lux de pe str. Gherman Pântea, nu are înscrisă pe numele ei nicio afacere. Conform datelor de la CÎS însă, soțul său, Alexei, este fondator și administrator la Întreprinderea Industrial-Comercială „Alexei Greceanîi”, cu adresa juridică în fostul apartament al familiei. Și fiul deputatei, Eugeniu Greceanîi a fondat, în octombrie 2005, la câteva zile după ce mama sa era numită prim-viceprim-ministru, firma Scorpion-Trans SRL, specializată în transport de mărfuri, dar și în reparația autovehiculelor. Nici deputatul Andrei Neguță, fost ambasador al R. Moldova în Rusia nu are firme pe numele său. În schimb, unul din feciorii săi, Vadim, apare în calitate de fondator, cu 25%, la firma „Transgazexim”. Parteneri îi sunt Natalia Nicov și Vadim Ursu, care au afaceri și în alte domenii. SRL-ul deține licență în transportul de mărfuri, dar și în importul și comercializarea benzinei, motorinei și a gazului lichefiat.

Un alt deputat socialist cu interese în business este Alla Dolință. Aceasta este administratoarea firmei Vesma-Teh, cea care deține sediul central al PSRM-ului și căruia partidul îi plătește anual circa 300 de mii de lei. Compania Vesma-Teh este fondată de către un off-shore din Cipru, „HB Strenton Limited”. Acest off-shore a mai fondat în R. Moldova, în 2001, și firma Alighenix S.R.L, cea care a deținut la un moment dat o parte dintr-un imobil, (folosit acum ca garaj) înregistrat acum pe Larisa Usatîi, mama lui Renato Usatîi. Deși nu a indicat asta în declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), Alla Dolință deține, din 1997 și Întreprinderea Individuală „Alla Dolință”, specializată în comerțul cu ridicata a autovehiculelor și motocicletelor. Și soțul deputatei, Igor Dollință este implicat în afaceri, acesta fiind fondatorul și administrator la Igalirix SRL, implicată în importul și comerțul băuturilor alcoolice, a ceaiului, cafelei, lemnului și produselor din tutun. Firma, plătitoare de TVA, deci activă, este înregistrată într-un apartament înscris pe numele Allei Dolință.

Țurcan, milionar prin intermediul copiilor

Vladimir Țurcan, un alt fost ambasador al R. Moldova în Rusia a ajuns deputat de pe locul 9 în lista PSRM. Oficial, acesta, conform declarației de avere depuse la CEC, deși conduce un Lexus și locuiește într-o casă de milioane de pe str. G. Meniuc, nu are nicio afacere. Întradevăr, la CÎS, Vladimir Țurcan nu este fondator de firmă. „Interesele” sale sunt însă înscrise pe doi dintre copiii săi, care au business-uri grele în domenii importante. Astfel, Maxim Țurcan, fiul proaspătului deputat figurează în calitate de fondator la nu mai puțin de 6 SRL-uri (!), împreună cu diverse persoane. Coincidență sau nu, majoritatea firmelor au fost deschise atunci când Vladimir Țurcan era oficial de stat. Astfel, pe 7 februarie 1997 a fost înregistrată firma Opercom SRL, iar peste doar patru zile, Vladimir Țurcan este numit în funcțiile de prim-viceministru și ministru al afacerilor interne al R. Moldova. SRL-ul este specializat în comerț și transport. În aceeași perioadă, anul 2000, Maxim a fondat și firma Copiservice-X. 

În 2006, pe când tatăl era deputat în Parlamentul R. Moldova, Maxim Țurcan a intrat și pe piața asigurărilor, participând la fondarea firmei companiei de creditare și leasing Status Leasing SRL.  În 2008, Maxim Țurcan este implicat și în fondarea companiei de asigurări Global-Asig. În 2010, acesta fondează un alt SRL, Flextanc SRL, iar în iulie 2014, împreună cu trei parteneri, SRL Two Goose, firmă cu licență în diverse domenii, printre care, comerțul diferitor produse, fabricarea pâini, baruri și restaurante.

Și Anastasia Țurcan, fiica deputatului, este implicată în afaceri. În 1998 aceasta a fondat MC Dent SRL, firmă care deține clinica stomatologică Doctor White din Chișinău. Acest SRL, pe mai multe site-uri anunță că este partener cu firma Intelident SRL, care comercializează echipament pentru clinicile stomatologice. Deși Intelident SRL este fondat de Evghenii Lazarev și Raisa Gumeniuc, firma are aceeași adresă juridică ca și firma fondată de fiica lui Vladimir Țurcan, Mc Dent. Cel mai probabil, Raisa Gumeniuc este rudă cu soțul Anastasiei, Oleg Gumeniuc, care este de profesie medic stomatolog. Revista Vip Magazin anunța în ianuarie 2009 că Oleg și Anastasia s-au căsătorit, după cinci ani de relație, nunta fiind organizată într-un local de lux. Anastasia Țurcan, pe lângă afacerile din stomatologie are înregistrată pe numele ei, din 2004, și firma SRL Fusion. Printre altele, aceasta deține și cafeneaua (club de noapte) Cherry din capitală. Vladimir Țurcan nune- a răspuns la apeluri.

Interesele socialiștilor în transport

În lista deputaților socialiști sunt și alți businessmani. Oleg Lipschi este conducătorul firmei MD-Trans SRL, specializată în servicii de transport și expediții, el având mai multe interese în acest domeniu. Lipschi, cu afaceri în transport este și vicepreședintele Uniunii Transportatorilor și Drumarilor. Corneliu Furculiță, pe lângă faptul că este implicat în schemele lui Dodon, este fondator la firma Poliactiv SRL, care a primit în ultimii ani mai multe milioane de lei de la Guvernul Japoniei. Vasile Bolea deține împreună cu soția Rodica firma SRL Afaceri de Familie. Și Radu Mudreac, de profesie medic veterinar, are afaceri. Pe numele său sunt înregistrate două firme: SRL Gradioni și SRL Onor-Impex, care deține, pe un teren închiriat de la primăria Chișinău, o parcare auto pe str. Matei Basarab 1.

Ghenadie Mitriuc, practic singurul deputat socialist cu afaceri care le-a indicat în declarația depusă la CEC este fondator și el la două firme: SRL Rincor-Prim și SRL Total-Info, ambele din Ungheni, cu afaceri în domeniul automobilelor. Victor Sorocean, președintele Organizației Teritoriale (OT) Bălți, este fondatorul SRL „Nordcomplex”, cu afaceri inclusiv în domeniul construcțiilor, și directorul firmei FPC „Europromex” SRL, cu activități în mai multe domenii.  Anatolie Labuneț este, printre altele, fondator la firma SRL Autoval Sistem, și ea cu licență în domeniul transportului. Un alt deputat socialist care și-a încercat norocul în afaceri este Alexandr Nesterovschi, fondatorul firmei SRL Flama Glamosa, specializată în activități de voiaj, publicitate și transporturi cu taxiuri.

P.S. În articolul următor, vom scrie despre afacerile și interesele celorlalți deputați din Legislativ.

Investigația este realizată în cadrul Campaniei “Jurnaliștii pentru integritate în serviciul public”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundației Soros Moldova. Instituția finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul și conținutul investigațiilor publicate.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii