Integritate

Pe cine alegem? (II)

Agora.md

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Victor Stepaniuc, candidatul nr.4, preşedinte al fracţiunii parlamentare PCRM
În cei peste zece ani de deputăţie V. Stepaniuc a promovat ideea acordării limbii ruse statutului de limbă de stat şi a “contribuit” la subminarea acţiunilor de renaştere naţională. S-a pronunţat în favoarea scoaterii “Istoriei Românilor” din programul de studii. 
S-a răzbunat pe consătenii săi, persecutându-i pentru că au participat activ la Mişcarea de Renaştere Naţională. Pentru aceste acţiuni, precum şi pentru convingerile sale antinaţionale, locuitorii satului Coşteşti, raionul Ialoveni, în câteva rânduri, i-au acordat vot de neîncredere. Stepaniuc a fost acuzat de favorizarea rudelor sale în vederea obţinerii unor funcţii în instituţiile de stat. A fost învinuit că ar fi obţinut abuziv spaţiu locativ în Chişinău. S-a implicat în politica editorială a Companiei Teleradio-Moldova”. A fost implicat în cele mai multe procese contra jurnaliştilor, care cică “i-au lezat onoarea şi demnitatea”.
L-a promovat în funcţia de ministru al Transporturilor pe Vasile Zgardan, iar, drept răsplată, a obţinut controlul asupra mai multor rute interurbane pe care circulă microbuzele firmelor pe care le patronează. Este mentorul ziarului “Accente  libere”, al cărui patron din umbră este Vasile Zgardan. Potrivit unor surse, beneficiază de profituri din industria lemnului. A fost acuzat că ar fi implicat în afaceri dubioase cu lemn şi tutun.

Maria Postoico, candidatul nr.5, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru numiri şi imunităţi
Controlează, prin fiica sa, o parte din afacerile din magazinul “Gemenii” din Chişinău. Potrivit unor surse, pentru arendarea unui butic în acest centrul comercial se percepe o taxă de 600 de euro, deşi preţul real e de 200 de euro. O parte din diferenţa de la arendarea buticurilor ar ajunge şi  în buzunarul preşedintei Comisiei parlamentare pentru numiri şi imunităţi. A făcut presiuni asupra procurorilor pentru a muşamaliza un şir de dosare penale. Este cunoscut faptul că a intervenit de mai multe ori cu telefoane de protecţie către fostul procuror general Vasile Rusu pentru a lua apărarea unor agenţi economici aflaţi în vizorul organelor de drept. La insistenţele clanurilor care finanţează partidul de guvernământ a făcut lobby pentru promovarea unor legi. Se vorbeşte că ar fi perceput taxe pentru favorizarea unor persoane în vederea obţinerii unor funcţii în sistemul judecătoresc şi vamal.

Valerian Cristea, candidatul cu nr.6, viceprim-ministru
Fost  şef de şantier la Trustul “Moldenergostroi” şi  activist în cadrul Sindicatelor, în Guvernul Tarlev, vicepremierul Cristea s-a manifestat ca un aprig luptător împotriva cursului “Istoriei Românilor” şi a tot ce reprezintă valori naţionale. A cerut, în cadrul unei şedinţe de guvern, închiderea postului de radio “Antena C”, pe motiv că în cadrul emisiunilor acestui post “cetăţenii critică guvernarea”.  Abuzează de statutul său pentru aşi satisface moftul de a se vedea în fiecare buletin de ştiri la “Moldova 1”, persecutându-i pe redactorii de la televiziunea publică, care nu trimit echipe de filmare la evenimentele la care el participă. În 2003 a devenit doctor în ştiinţe datorită consilierilor săi, care i-au scris teza de doctor. Este despotic cu subalternii, destituindu-i din funcţie pe cei care se încumetă să-l contrazică. Mai mulţi funcţionari, destituiţi la cererea lui Cristea, au obţinut câştig de cauză în instanţă, statul fiind silit să achite, din banii publici, cheltuieli de judecată, daune morale şi materiale. Este cel mai fecund membru al Guvernului, întrucât face parte din peste 50 de comisii create în cadrul diferitor structuri de stat, de-a lungul celor patru ani de guvernare.  “Patronează” ajutoarele umanitare care vin în RM şi le distribuie în scopuri propagandistice. 

Vadim Mişin, candidatul nr.8, vicepreşedinte al Parlamentului
A venit în Moldova din  Kazahstan, angajându-se în calitate de sudor electric la o fabrica din Chişinău. A absolvit şcoala superioară de partid din Kiev şi a deţinut funcţii eligibile în organele comsomoliste şi de partid. Din 1983 până în 1998 a activat în Ministerul de Interne. În cadrul MAI a creat un fond de susţinerea a poliţiştilor pensionaţi, prin care, potrivit unor surse, se spălau banii proveniţi din afaceri murdare. A fost bănuit că a avut afaceri şi cu hoţul în lege Grigori Karamalak, pe care l-ar fi ajutat să dispară din Moldova cu tot cu dosar. A fost învinuit în repetate rânduri de protecţionism şi imixtiune în justiţie. Numele lui este legat de dispariţia fostului director al Departamentului Tehnologii Informaţionale, Piotr Dimitrov, cu care avea afaceri în domeniul tutunului şi alcoolului. Cazul dispariţiei lui Dimitrov a fost muşamalizat, imediat ce procurorii care desfăşurau ancheta penală au fost destituiţi la cererea vicepreşedintelui Parlamentului, deoarece, în cadrul acesteia, s-a ajuns la afaceri de proporţii protejate de el. Este naşul Departamentului Tehnologii Informaţionale şi, graţie statutului pe care-l are în Parlament şi în Partidului Comuniştilor, menţine artificial costurile, nepermis de mari, la perfectarea actelor de identitate.     
Este omul de legătură a controversatului om de afaceri de origine rusă, Boris Birştein, cu guvernarea comunistă. La cererea unor deputaţi din Opoziţie de a-l da pe mâna justiţiei pe Mişin, preşedintele Voronin le-a arătat un dosar cu date compromiţătoare împotriva lui Mişin, asigurându-i că-i va da curs “la timpul potrivit”.    
Are oameni săi, practic, în toate organele de drept, ceea ce îi permite să controleze activitatea acestora. Practică, destul de des, protecţionismul, prin intimidarea reprezentanţilor organelor de drept. Nu vorbeşte limba română.

Blocul electoral “Moldova Democrată”

Vladimir Filat, candidatul nr. 7, ex-ministru
În 1998 a fost şef al Departamentului Privatizării, iar în 1999 - ministru de stat în Guvernul Sturza. În această perioadă a fost subiectul mai multor scandaluri legate de vânzarea avioanelor civile, privatizarea unor fabrici de vinuri din Rusia, trafic de ţigări în România etc. A fost acuzat că ar fi favorizat contra unor sume de bani considerabile mai multe persoane şi agenţi economici la privatizarea patrimoniului statului. A fost implicat într-un scandal de proporţii cu contrabanda de ţigări din RM în România. Se vorbeşte că a muşamalizat acest scandal cu bani grei În campania electorală din 2001 a fost şeful staff-ului electoral al Partidului Democrat şi unul din sponsorii principali. Conform datelor oficiale, a contribuit cu 37 mii de lei la campania electorală a PD. Deşi figurează ca director al firmei „Dosoftei SA” din România, se ştie că, împreună cu fratele său, controlează şi societatea de asigurări „Artas” din Chişinău. Este proprietarul unui imobil, renovat cu spaţii moderne pentru oficii, situat la intersecţia bd. Ştefan cel Mare şi Izmail.

Valeriu Guma, candidatul nr.11
Este preşedinte al Consiliului de Administraţie a Companiei de asigurări „Galas”, dar şi consul onorific al Ciprului în Republica Moldova. Până a ajunge, în 1998, deputat în Parlament pe listele Mişcării „Pentru o Moldovă Democrată şi Prosperă”, a fost preşedinte al Companiei de asigurări moldo-ruse „Afes-M” şi director al firmei „Finex”. În acea perioadă, „Afes-M”, deşi era o societate de asigurări, i-a acordat firmei „Finex” un ajutor financiar de 3 milioane de lei fără dobândă, ceea ce constituie o încălcare flagrantă a legislaţiei privind asigurările, fapt semnalat şi într-un raport al Curţii de Conturi. În  2001, Valeriu Guma a fost sponsorul principal al campaniei electorale a Partidului Democrat, contribuind (oficial) cu 50 mii lei.

Partidul Social-Democrat din Moldova

Ghenadie Tătaru, candidatul nr.4
Patronează restauratul cu specific spaniol “El Paso” din Chişinău. Profesând avocatura de mai mulţi ani, s-a “specializat” în scoaterea din încurcătură a oamenilor cu buzunare grele. Nu vorbeşte limba română. 

Eduard Muşuc, candidatul nr.7
Împreună cu tatăl şi cu unchiul său controlează o parte din piaţa serviciilor IT corporative şi telecomunicaţii. Patronează agenţia de presă electronică “Reporter.md”.

 

Vitalie Cazanir, candidatul nr.10
Ex-procuror. Colegii săi din procuratură îl cunosc ca un şovin inveterat, cu viziuni antinaţionale. Pe timpul când era procuror avea o atitudine dispreţuitoare faţă   moldoveni. Pe valul renaşterii naţionale a plecat din Procuratură pentru că nu suporta gândul că ar putea avea printre şefi procurori moldoveni. Nu vorbeşte limba română.&;

 

Blocul electoral “Patria-Rodina”

 

Veronica Abramciuc, candidatul nr.2, preşedinte al Partidului Socialiştilor
De la proclamarea independenţei RM luptă împotriva suveranităţii statului. Potrivit unor surse, face jocul regimului separatist de la Tiraspol, care finanţează formaţiunea politică pe care o conduce. Se întâlneşte destul de des cu liderii administraţiei de Tiraspol.  

 

Victor Morev, candidatul nr.3, preşedinte al Partidului Socialist, deputat în Parlament
A intrat în actualul Parlament pe listele Alianţei Braghiş”, apoi a abandonat fracţiunea parlamentară, susţinând deputaţii comunişti. Numele său a fost vehiculat în scandaluri legate de împărţirea sferelor de influenţă în zona de nord a republicii, inclusiv cel legat de asasinarea mai multor oameni de afaceri din Bălţi, printre care preşedintele Asociaţiei Pieţelor din Bălţi, Gheorghe Grumaţchi. Pe când era primar de Bălţi, Consiliul municipal l-a acuzat de abuz în funcţie şi comiterea mai multor ilegalităţi, inclusiv semnarea ilegală a 57 de dispoziţii privind arendarea, concesiunea şi vânzarea proprietăţii publice. A fost cercetat penal. În 2001 a candidat pentru un mandat de parlamentar numai pentru a obţine imunitate şi a scăpa de pedeapsă. S-a manifestat în permanenţă drept un şovin înrăit. Nu vorbeşte limba română. 

 

Piotr Şornicov, candidatul nr. 6
Fost deputat în Parlamentul RM. A promovat o politică antistatală şi de deznaţionalizare. Se pronunţă pentru menţinerea Moldovei în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. Actualmente este profesor de istorie la Universitatea din Tiraspol şi consilier al liderului regimului separatist Igor Smirnov. Desconsideră intelectualii moldoveni. Nu vorbeşte limba română.

 

(Despre alţi aspiranţi la fotoliile de deputat veţi citi în numărul următor)  

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii