Justiție

Escrocherii cu umbrelă

prolinestudio.wordpress.com

Escrocherii cu umbrelă

În fiecare zi, cel puțin o persoană depune plângere, la Procuratură,  împotriva  firmelor conduse de Olga Coronciuc:  SRL „Olvis-Stepanenco”  și „Volaris Grup”, care se ocupă cu angajarea în câmpul muncii peste hotare. După schimbarea puterii, organele de drept  au pornit câteva dosare în baza reclamațiilor parvenite de la cetățenii înșelați,  care au pierdut banii și n-au ajuns nicăieri.  În același timp, cele două firme continuă  nestingherit să ofere minciuni frumos ambalate referitor la slujnbe bine plătite peste hotare, iar oamenii ajunși la dsperare continuă să achite mii de euro sau dolari.

Sub ochii autorităților în R.Moldova activează mai multe firme care de ani buni practică migrația ilegală, estorcând de la concetățenii care, ajunși la limită, încearcă să-și găsească un loc de muncă peste hotare, sume fabuloase, cele mai mari taxe în spațiul CSI. Mai mult, o parte din clienții acestor firme  rămân și fără serviciile solicitate, și fără bani. 

Informații în valoare de 40320 de lei

Vadim G. Spune că a aflat despre SRL ”Olvis-Stepanenco” și că aceasta angajează lucrători pentru Finlanda, Polonia, Israel și alte țări dintr-un anunț publicat în ziarul „Makler”. Era în primăvara lui 2009. Vadim lucra într-o gospodărie agricolă. Câștiga bine, dar nu suficient ca să-și acopere necesitățile. La SRL „Olvis-Stepanenco” i s-au propus câteva variante. Lucrările agricole din Polonia și construcțiile din Israel nu-l atrăgeau și Vadim a ales Finlanda, unde, potrivit ofertei, s-ar fi putut angaja la o fabrică de asamblare a telefoanelor mobile, câștigând cel puțin 1500 de euro pe lună. Conform contractului semnat, SRL ”Olvis-Stepanenco” își asuma angajamentul să-i ofere lui Vadim, contra 2500 de euro, un complex de servicii „pentru obținerea unor informații despre stagierea și practica” pe care urma să le treacă peste hotare.

Punctul 3.3 din contract prevedea că acesta poate fi reziliat în cazul în care una dintre părți nu respectă prevederile lui. Vizavi de responsabilități, punctul 4.2 stipula că „executantul nu poartă răspundere pentru deciziile serviciilor de imigrare și consulare. Dar dacă aceste servicii tratează cu refuz cererea privind stagierea și practica, executantul restituie comanditarului plățile respective și taxele oficiale achitate organelor de stat din țara de destinație”.

Condițiile propuse de firmă i s-au părut potrivite și Vadim, semnând contractul, a achitat, în două tranșe, SRL „Olvis-Stepanenco” 40 320 de lei.
La 3 august 2009 au plecat la Kiev să depună actele pentru vize. Erau câțiva inși. Îi însoțea un om al Olgăi Coronciuc, directoarea firmei „Olvis-Stepanenco”. Responsabilul de la Ambasada Finlandei le-a declarat că moldovenii nu sunt acceptați „la stagiere”. Fiind informată despre problema apărută la ambasadă, directoarea le-a transmis să stea liniștiți că ea va găsi o soluție. 

Profesioniști în ale escrocheriei

Olga Coronciuc este manager la două firme: SRL „Olvis-Stepanenco” și SRL „Volaris-Grup”. Potrivit informației expuse pe site-ul www.olvis-stepanenco.com SRL „Olvis-Stepanenco”, fondată оn a.1996, este o organizație profesională, una dintre cele mai mari și mai experimentate agenții din R.Moldova în sfera selectării personalului pentru angajarea în câmpul muncii atât în țară, cât și în străinătate. Firma activează în baza certificatului de înregistrare și a licenței ANII nr. 025848 din 23.08.2007 și se mândrește cu nivelul înalt al profesionalismului și responsabilității colaboratorilor săi, printre care sunt specialiști în jurisprudență și drept, psihologie și sociologie, cu o experiență unicală în domeniul de activitate, se afirmă în informația de pe site-ul societății.

SRL „Volaris-Grup” este prezentată mai modest. Situată pe aceeași adresă cu SRL „Olvis–Stepanenco” (Chișinău, str. Academiei nr.1 ap.329-330) SRL ”Volaris-Grup” indică doar două telefoane și genurile sale de activitate: turism internațional, turism intern, bilete de avion, turism, închirierea automobilelor.

Am încercat de mai multe ori să luăm legătura cu Olga Coronciuc. În oficiu ni se spunea că dânsa va fi mai târziu, fără a se preciza o oră concretă. La telefonul mobil 069120766 O.Coronciuc nu răspunde. Managerul Elena a confirmat informația expusă pe site, precizînd că firma recrutează persoane pentru a le plasa în câmpul muncii în Polonia, Finlanda și Israel. În sediul din str. Academiei, 1 am văzut expuse certificatele de licență eliberate de Camera de Licențiere a R.Moldova pentru firmele „Volaris-Grup” și SRL”Olvis-Stepanenco”, deși al doilea din aceste certificate nu mai este valabil. Potrivit dnei Valentina Apostolov, șefa Direcției sinteză și asigurare informațională la Camera de Licențiere, în decembrie 2009 Judecătoria Economică de circumscripție Chișinău a aprobat decizia Camerei de a retrage licența SRL „Olvis-Stepanenco” de activitate în domeniul plasării în câmpul muncii. Drept temei a servit prestarea serviciilor de selectare și plasare a forței de muncă cu un alt intermediar străin neindicat în licență și încasarea plăților de la cetățeni pentru serviciile de mediere contrar prevederilor Legii nr. 180-XVI din 10.07.08 cu privire la migrația de muncă, a remarcat dna V.Apostolov.

Angajații organelor de drept protejează prestatorii de servicii ilegale

Analiza activității celor două firme denotă foarte clar că ambele se ocupă deschis cu organizarea migrației ilegale a cetățenilor republicii, dobândind prin escrocherie sume solide de bani de la doritorii de a-și găsi un loc de muncă bine plătit peste hotare.

Judecând doar după informațiile plasate pe site-ul Ministerului de Interne, ai impresia că structurile acestuia duc o luptă înverșunată contra traficului de ființe umane și a migrației ilegale. Numai că obiectul acestei lupte sunt persoanele fizice și foarte rar – agenții economici implicați în asemenea ilegalități. O dovadă a acestei versiuni ar fi și activitatea celor două firme SRL „Olvis-Stepanenco” și SRL „Volaris-Grup”. Lumea de mai mulți ani se plânge pe „serviciile” prestate de firmele în cauză, dar fără nici un rezultat, deși există destule motive de a interveni.

Un angajat al organelor de forță, care a solicitat anonimatul, ne-a povestit un caz. Acum câțiva ani, o rudă i s-a plâns că a încheiat un contract cu SRL ”Olvis-Stepanenco” prin care firma se angaja să-i găsească un loc de muncă în Portugalia, pentru ce a plătit 2500 de euro. După ce trecuse câteva luni și conducerea firmei nu se grăbea să îndeplinească condițiile contractului, fata s-a adresat după ajutor. „Atunci eu, îmi spunea sursa, i-am telefonat la un cunoscut angajat la Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane. Peste câteva zile fata a plecat în Portugalia.

L-am întrebat pe ofițerul de la Centru de ce nu pun la respect aceste firme, care practică deschis migrația ilegală? El mi-a răspuns că Olga Coronciuc și firmele ei sunt protejate de persoane foarte influente. Dânsa face parte din activul PCRM și are o acoperire trainică în organele de drept și nu numai, fiindcă plătește foarte bine, a adăugat sursa noastră, făcând trimitere la ofițerul de la Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane.

Apropo, la ședința Consiliului Suprem de Securitate al R.Moldova din 30 iunie 2008 s-a recunoscut, prezentându-se și date concrete, că cele mai răspândite filiere de transportare a cetățenilor moldoveni peste hotare sunt unele agenții de turism, care au creat o adevărată rețea de colectare a banilor, Moldova fiind țara cu cele mai mari taxe în spațiul CSI pentru organizarea plecării cetățenilor peste hotare. Conform informațiilor prezentate în ședința dată, 20 la sută din sumele estorcate de la migranții ilegali se transmit unor colaboratori ai organelor de drept, inclusiv ai Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, pentru ca aceștea să nu intenteze sau să claseze dosarele pentru organizarea de trafic și a migrației ilegale, să mușamalizeze probele. Pentru a schimba situația, atunci șeful statului V.Voronin a dispus ...reducerea numărului angajaților Centrului pentriu Combaterea Traficului de Persoane cu 50 la sută (!?). Firmele „Olvis-Stepanenco” și „Volaris-Grup” însă și-au continuat activitatea  nestingherite. Unii clienți au încercat să-și apere drepturile, dar fără succes. În maratonul judiciar dintre soții Daniliuc din Chișinău și SRL „Volaris-Grup”, care a durat mai mult de trei ani, justiția a fost de partea Olgăi Coronciuc. Soții Daniliuc cel puțin au reușit să-și scoată banii plătiți pentru un contract de muncă în Anglia, zădărnicit din vina administrației SRL „Volaris-Grup”. Mulți nu au reușit nici acest lucru. De fapt, poliția și procuratura s-au apucat de capul administrației celor două firme abia în toamna lui 2009, după ce în țară s-a schimbat puterea.

și cei care plătesc ar trebui să se mai gîndească...

Potrivit lui Eduard Bulat, șeful secției Combaterea traficului de ființe umane de la Procuratura Generală, în ultimii ani fenomenul migrației ilegale ia amploare. Aparent firmele respective activează legal, au licențe, se încheie contracte, lucruri care le oferă o anumită credibilitate. Problemele încep pe urmă, după ce clienții plătesc banii, iar firmele nu-și onorează obligațiunile, a remarcat dl Bulat, precizând că pentru contractele de angajare peste hotare se plătesc sume solide, de la 2 până la 5 mii de euro. E.Bulat a confirmat că în adresa procuraturii parvin multe adresări la această temă, o bună parte dintre care vizează anume firmele  „Olvis Stepanenco” și „Volaris-Grup”.

„În decembrie 2009 noi am trimis la judecătoria Centru un dosar penal, iar în ianuarie – altul, în care Olga Coronciuc, patroana SRL „Olvis Stepanenco” este învinuită de organizarea migrației ilegale”, a adăugat Eduard Bulat. Ulterior dumnealui concretiza că în unul din aceste dosare firma „Volaris Grup” a fost achitată și procuratura va apela cu recurs în Curtea de Apel, celălalt dosar încă se examinează. Vizavi de adresarea lui Vadim G. dumnealui a spus că aceasta își așteaptă rândul. Noi primim zilnic cel puțin o plângere în adresa celor două firme ale Olgăi Coronciuc, a mai precizat Eduard Bulat.

Rugat să concretizeze care sunt riscurile patroanei și a firmei în cazul când judecata va susține învinuirea, Eduard Bulat a răspuns: conform legii, persoana fizică poate fi supusă unei amenzi în mărime de până la 500 de unități convenționale și privată de dreptul de a activa în domeniul dat până la 5 ani, iar persoana juridică poate plăti o amendă de 1000 de unități convenționale sau poate fi supusă lichidării.

În opinia lui Eduard Bulat, majoritatea absolută a clienților acestor firme își dau seama foarte bine pentru ce plătesc și dacă totuși riscă, trebuie să fie conștienți de consecințele posibile.

„În așa caz în genere nu vei vedea banii”

Văzând că șansele de a ajunge оn Finlanda pe zi ce trece devin tot mai iluzorii, Vadim G. i-a cerut Olgăi Coronciuc să-i întoarcă banii, dânsa tot propunându-i să mai aștepte. După mai multe luni de așteptare zădarnică, Vadim a încercat s-o sperie, declarându-i că dacă nu-i оntoarce banii se va adresa la procuratură. „În așa caz în genere nu vei vedea nimic”, i-ar fi răspuns dânsa încrezută.

Solicitată să intervină în această situație, deputata Liliana Palihovici a făcut o interpelare în adresa Procuraturii Generale. În februarie 2010, procurorul Alexandru Nichita, șef interimar al Secției investigații financiar-economice și protecția drepturilor omului o informa că „ilegalitatea activității de antreprenoriat prestată de cet. Olga Coronciuc a fost anterior monitorizată de către organele operative de investigații ale procuraturii” și la 10.02.2010, „în baza mai multor adresări analogice de la diferiți cetățeni a fost pornită o urmărire penală оn baza articolului 190 alineatul 5 al Codului Penal”.

Olga Coronciuc, probabil, nu-și face mari griji оn legătură cu acest dosar. Numai cu banii оncasați pentru un contract dînsa poate acoperi 2-3 amenzi maximale prevăzute de lege pentru asemenea contravenții.

Deoarece O.Coronciuc demult nu mai răspunde la telefon, zilele trecute Vadim G. a plecat la Chișinău. Managera de la sediul SRL „Olvis Stepanenco” i-a spus că șefa nu va fi, propunându-i să plece în Norvegia. Vadim a refuzat categoric, cerând să i se întoarcă banii. Situația financiară a firmei este foarte complicată, dar dacă aduci un client nou, din banii achitați de dânsul imediat îți restituim datoria, a venit cu altă propunere reprezentanta firmei. Ea a mai adăugat că dacă nici această variantă nu-l aranjează, va trebui să mai aștepte. Cât anume, nu a concretizat.

Investigația a fost realizată în cadrul Proiectului "Protecția și abilitarea victimelor traficului de ființe umane și ale violenței în familie." 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii