Justiție

Judecători cu lipici la donații

Din numărul total de 426 de judecători, 85 declară că au obținut cel puțin un bun din donații. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri, apartamente și case. Este și cazul președintei Judecătoriei Șoldănești, Elvira Lavciuc. La puțin timp după ce a fost numită în funcție, în 2010, aceasta a primit sub formă de donație o cotă-parte dintr-un apartament. Judecătoarea ne-a declarat că rudele i-au făcut acest cadou (care însă nu figurează ca moștenire, ci ca donație, în declarația de avere). Ea a refuzat să precizeze de cât timp dețineau părinții ei imobilul.

Printre magistrații cu cele mai valoroase bunuri obținute cadou se numără Ion Corolevschi de la Curtea Supremă de Justiţie și Olga Cojocaru, de la Judecătoria Buiucani din Chișinău. Primul a declarat că deține un apartament în valoare de 550.000 de lei, obținut ca donație în 2007. Iar judecătoarea Cojocaru are un apartament cu suprafața de 79,4 metri pătrați, în valoare de 589.515 lei, obținut gratuit în 2013. Solicitat în repetate rânduri să ne ofere detalii despre modul de obținere a acestor bunuri, Ion Corolevschi a refuzat categoric să comunice cu presa. La rândul ei, Olga Cojocaru ne-a declarat doar că apartamentul nu i-a fost donat de vreun justițiabil, fără a oferi detalii.

Și judecătoarea de la Judecătoria sectorului Râșcani din Chișinău Steliana Iorgov afirmă că a primit cadou de la rude 11 terenuri, o casă de locuit cu garaj, cote-părți în două apartamente și încă un imobil. Magistrata a declarat că rudele sale aveau în proprietatea aceste bunuri de mai mulți ani, fapt ce n-a fost, însă, verificat vreodată de Comisia Națională de Integritate.

Bani cadou

Pe lângă bunuri, unii magistrați declară că au primit și bani sub formă de donație. Bunăoară, în declarațiile de avere ale Stelianei Lazări, de la Judecătoria Orhei, figurează două sume importante pe care cineva i le-ar fi dăruit: 644.952 de lei și 116.180 de lei. O donație de 12.000 de euro a declarat Oleg Cojocari, de la Judecătoria Criuleni, iar Mariana Stratan, de la Judecătoria Ungheni, a declarat un cadou bănesc de 11.000 de euro.

Donații mai modeste găsim în declarația de avere a judecătoarei Stela Bleșceaga, de la Judecătoria Râșcani din Capitală. În 2014 ea a declarat că a obținut din donații și moșteniri venituri în valoare de 1.800 de euro, iar în 2013 - 1.100 de euro. Solicitată de noi, judecătoarea a refuzat cu vehemență să spună cine i-a făcut un asemenea cadou. „Dacă aveți întrebări privind veridicitatea celor declarate, adresați-vă la CNI. Vă rog să ieșiți din birou”, ne-a arătat ușa Stela Bleșceaga.

Fără comentarii pentru presă

Practica de a nu oferi comentarii s-a dovedit a fi una răspândită printre magistrații care au indicat cadouri de sute de mii de lei în declarațiile de avere. Contactat de mai multe ori pentru o reacție, judecătorul Petru Cocitov, de la Judecătoria Soroca, a declarat că este ocupat. Într-un final, a spus că nu vrea să răspundă la întrebările referitoare la cele două terenuri și un apartament, în valoare totală de peste 380.000 de lei, obținute ca donații în anii 2007 și 2008.

Nici Nicolae Craiu, judecător la Curtea de Apel Chișinău, nu a dorit să discute cu jurnaliștii și să explice cum, având un venit anual oficial de puțin peste 200.000 de lei, și-a cumpărat o mașină în valoare de 285.000 de lei, dar și cine i-a dăruit în 2009 un apartament de peste o sută de metri pătrați, în valoare de 836.013 lei. Inițial, secretara magistratului a confirmat disponibilitatea acestuia de a comenta proveniența donației, pentru ca la ora stabilită pentru discuții să nu mai ridice receptorul.

Nici Dorel Musteață, fost judecător la Judecătoria Anenii Noi și actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu a fost de găsit pentru a explica cine a fost atât de generos încât le-a donat lui și soției sale opt terenuri agricole, două grădini și o ½ dintr-o construcție cu teren aferent. Totodată, șefa Serviciului resurse umane din cadrul CSM, Maia Laur, susține că, în conformitate cu legislația în vigoare, CSM nu este împuternicit să verifice declarațiile depuse de judecători.

„Noi doar le colectăm, le plasăm pe site-ul instituției și le remitem Comisiei Naționale de Integritate. Deja ei le verifică. Nu putem verifica averea judecătorilor și proveniența donațiilor, pentru că nu avem mecanismele pe care le are CNI, cu acces la bazele de date ale băncilor, ale Cadastrului și persoanelor. (...) Nu există magistrați care să nu fi depus declarații de avere și interese”, a declarat Maia Laur.

Totodată, reprezentanta instituţiei a spus că niciun judecător n-a fost sancționat vreodată pentru acceptarea de donații, camuflarea sau nedeclararea veniturilor și a proprietăților.

„Legea e bună, implementarea lasă de dorit”

Avocatul Roman Zadoinov consideră că autoritățile au suficiente instrumente pentru a scoate la iveală eventualele cazuri de corupție camuflată. „Legea este bună, dar implementarea lasă de dorit. Inspectoratul Fiscal deține toată informația cu privire la proprietățile tuturor persoanelor. Sunt multe structuri, cetățeni, ONG-uri care pot verifica aceste informații. Ele sunt publice și de interes public”, subliniază avocatul. Potrivit lui, donațiile declarate de magistrați trezesc suspiciuni. „Judecătorul nu are dreptul să primească niciun cadou. El este obligat să refuze orice donație, mită și orice alt venit decât cel prevăzut în sistemul de salarizare a judecătorilor”, explică Zadoinov.

Niciun judecător în vizorul Procuraturii Anticorupție și al CNIO opinie similară are și judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România. Potrivit lui, simpla publicare a declarațiilor de avere, fără să existe un mecanism eficient de verificare a celor declarate nu e suficientă. „Aceste declarații nu se publică doar pentru a îndeplini o formalitate a legii. Magistrații își publică declarațiile de avere pentru a putea fi urmărită, pe parcursul evoluției carierei lor, și evoluția sau involuția averii. Cercetând aceste declarații de avere, publicul are posibilitatea să sesizeze o comisie specială de cercetare a averilor respective”, a menționat Cristi Danileț. Magistratul român s-a arătat surprins de faptul că zeci de judecători din Republica Moldova declară venituri și averi importante primite cadou. „Normele de etică reclamă ca judecătorul să fie extrem de atent și să evite chiar și sub aspectul aparenței să fie implicat într-un scandal sau într-o discuție de acest gen. În România nu există această practică a donațiilor, precum nu există ca judecătorii să conducă autoturisme de lux împrumutate de la diverse persoane”, ne-a declarat Cristi Danileț.

Faptul că fiecare al cincilea magistrat a declarat că deține bunuri din donații, în lipsa altor explicații, lasă loc pentru diverse interpretări, e de părere Galina Bostan, directoarea Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC). „Donațiile pe care le declară judecătorii în realitate par să fie contracte de vânzare-cumpărare deghizate, cu scopul de a ascunde cheltuielile și veniturile reale. De fapt, ar putea fi și cazuri de legalizare a unor venituri obținute pe căi ilegale”, crede Galina Bostan.

Potrivit unei analize realizate se CAPC, de la înființarea sa și până în prezent CNI a inițiat 64 de proceduri de control în privința judecătorilor, fiind finalizate doar 55 de dosare. Dintre acestea, 46 au clasate și doar în opt cazuri au fost constatate încălcări, fiind sesizată Procuratura Generală. La rândul ei, Procuratura Anticorupţie a examinat 9 sesizări, dintre care, în 8 cazuri a fost dispusă neînceperea urmăririi penale și doar pe numele unui fost judecător a fost pornită urmărirea penală. Totodată, niciun dosar nu a vizat donațiile ce figurează în declarațiile de avere ale magistraților.

Vicepreședintele CNI, Victor Strătilă, recunoaște că instituția pe care o reprezintă a acordat prea puțină importanță acestui subiect, dar are și o explicație. „La CNI nu au fost așa dosare. Noi nu am găsit în privința judecătorilor astfel de încălcări. O problemă este că noi nu putem verifica operativ în baza de date a notarilor de la cine este donația, deoarece nu avem acces la ea. Legea prevede ca toate persoanele care dețin baze de date să ne permită accesul, dar încă nu au fost perfectate toate contractele cu furnizorii de date. Dacă facem solicitări, noi primim informația, dar asta durează”, se justifică Victor Strătilă.

„Dacă o persoană oferă bani sau bunuri judecătorului printr-un mediator, este foarte greu de demonstrat că este o ilegalitate. Este vădit o încălcare, cel puțin a Codului deontologic, atunci când un judecător acceptă donații de la o persoană care figurează într-un dosar de-al său. Noi nu putem însă dovedi că magistratul a luat o decizie în favoarea unei persoane după ce a primit astfel de cadouri”, adaugă Victor Strătilă.

  Instituție Construcții Terenuri Bani
Steliana  Iorgov Jud. Rîșcani (Chișinău) 1 apartament 1 casă 3 imobile 1/4 apartament 11 terenuri  
Corina Ursachi Jud. Buiucani 2 apartamente 3 spații comerciale    
Dorel Musteață Jud. Anenii Noi 1/2 casă 8 terenuri agricole 2 grădini  
Nelea Podlisnic Jud. Drochia 1 apartament 5 terenuri  
Vitalie-Silviu Midrigan Jud. Botanica (Chișinău) 1 apartament 1 spațiu comercial    
Iurie Iordan Curtea de Apel Chișinău 1 apartament (soția)    
Elena Carpenco Jud. Centru (Chișinău) 1 apartament    
Svetlana Melnic Curtea de Apel Bălți 1 apartament    
Maria Ghervas CSJ 1 apartament    
Maria Muruianu Jud. Buiucani 1 apartament    
Xenofon Ulianovschi Curtea de Apel Chișinău 1 apartament    
Violeta Gîrleanu Jud. Râșcani 1 apartament    
Nicolae Șova Jud. Botanica (Chișinău) 1 apartament    
Elena Cobzac Curtea de Apel Chișinău 1 apartament (cote părți)    
Vitalie Movilă Curtea de Apel Bălți 1 apartament    
Ion Corolevschi CSJ 1 apartament    
Ion Busuioc Jud. Centru (Chișinău) 1 apartament (fiica)    
Vitalie Stratan Jud. Botanica (Chișinău) 1 apartament (soție)    
Diana Stănilă Jud. Bălți 1 apartament    
Valentina Stratulat Jud. Ungheni 1 apartament    
Nicolae Craiu Curtea de Apel Chișinău 1 apartament    
Olga Cojocaru Jud. Buiucani (Chișinău) 1  apartament    
Elvira Lavciuc Jud. Șoldănești 1 apartament (cote părți)    
Elena Carpenco Jud. Centru (Chișinău) 1 apartament    
Grigori Colev Jud. Comrat 1 casă 5 terenuri  
Deomid Gherman Jud. Soroca 1 casă (soția) 5 terenuri (soția)  
Ludmila Ursu Jud. Rîșcani (Chișinău) 2 case 2 terenuri  
Iulia Cimpoi Curtea de Apel Chișinău 1 casă 3 construcții acesorii 5 terenuri  
Iurie Bejenaru CSJ 1 casă construcții accesorii 4 terenuri    
Petru Moraru CSJ 1 oficiu 4 terenuri  
Igor Bațalai Jud. Militară 1 casă 3 construcții    
Ghenadie Bîrsan Jud. Edineț 1 apartament 1 garaj    
Aliona Miron Jud. Rîșcani (Chișinău) 1 casă 5 terenuri  
Tatiana Molcianova Jud. Anenii Noi 2 apartamente (cote părți)    
Ala Malîi Jud. Ciocana (Chișinău) 1/2 teren 2 case (cote părți) 1 garaj (cotă parte) 1 imobil (cotă parte)  
Arina Ialanji Jud. Bender 2 case (cote părți) 1 teren  
Sergiu Furdui Curtea de Apel Chișinău   4 terenuri  
Virgiliu Buhnaci Jud. Botanica (Chișinău) 1 casă 1 imobil 1 teren  
Mihail Cojocaru Jud. Bălți 1 casă 1 construcție accesorie 1 teren  
Nicolae Pasecinic Jud. Buiucani (Chișinău) 2 case (cote părți) 1/2 teren  
Gheorghe Muntean Jud. Militară 1 spațiu locativ 1 garaj 1 teren  
Ghenadie Mîțu Jud. Soroca 1 garaj 1 teren 1/2 teren  
Viorica Mihaila Jud. Botanica (Chișinău) 1/2 apartament 1 teren  
Ghenadie Nicolaev CSJ 1 casă 1 teren  
Ghenadie Pavliuc Jud. Buiucani (Chișinău) 1 casă construcții accesorii 2 terenuri  
Adriana Garbuz Curtea de Apel Bălți   4 terenuri  
Alexandru Motricală Jud. Dubăsari 1/4 apartament 1/4 casă 1/4 teren  
Anatolie Rusu Jud. Edineț   3 terenuri  
Vera Toma Curtea de Apel Bălți   3 terenuri  
Petru Cocitov Jud. Soroca   2 terenuri  
Victor Boico Jud. Buiucani 1 casă (fiica) 1 teren (fiica)  
Ion Goncearuc Jud. Florești   3 terenuri  
Veaceslav Suciu Jud. Dubăsari   2 terenuri (cote părți)  
Ina Țîbîrnă Jud. Bender   2 terenuri  
Viorica Caduc Jud.Briceni   2 terenuri  
Igor Chiroșca Jud. Strășeni 1 casă    
Vitalii Ciumac Jud. Râșcani (Chișinău) 1 casă    
Nichifor Corochii Curtea de Apel Chișinău 1 casă    
Petru Ursache CSJ 1 casă 1 teren  
Vitalie Mironov Jud. Sîngerei 1 casă    
Veronica Nichitenco Jud. Căușeni 1 casă    
Gheorghe Scutelnic Curtea de Apel Bălți 1 casă    
Eduard Galușceac Jud. Botanica (Chișinău) 1 casă    
Vladimir Rusnac Jud. Cimișlia 1 casă (cote părți)    
Ion Talpa Curtea de Apel Bălți 1 casă 1 teren  
Lidia Bulgac Curtea de Apel Chișinău 1 apartament (2 din 3 cote părți)    
Alina Țihonschi Jud.Glodeni 1/2 casă    
Oxana Parfeni Jud. Buiucani (Chișinău) 1/2 apartament    
Aliona Corcenco Curtea de Apel Bălți   1 teren  
Mihail Ulinici Jud. Nisporeni   1 teren  
Alexandru Gheorghieș Curtea de Apel Bălți   1 teren (două hectare)  
Elena Lupan Jud. Călărași   1 teren  
Ion Pleșca Curtea de Apel Chișinău 1 imobil nelocativ    
         
Steliana Lazări Jud. Orhei     116.180 lei 644.952 lei
Oleg Cojocari Jud. Criuleni     12.000 euro
Mariana Stratan Jud. Ungheni     11.000 euro
Stela Bleșceaga Jud. Rîșcani (Chișinău)     1.100 euro 1.800 euro
Vadim Belous Jud. Soroca     12.000 lei (soție) 6.000 euro (soție) 15.000 lei (persoană la întreținere) 500 euro (persoană la întreținere)
Mihail Murguleț Jud. Buiucani (Chișinău)     1.500 euro 1.500 euro (soția)
Ion Rabei Jud. Rîșcani (Chișinău)     2.800 euro
Ion Malanciuc Jud. Dubăsari     1.100 euro 1.100 euro (soția)
Dumitru Bosîi Jud. Cahul     22.400 lei (inclusiv soție, copii) 1.300 euro
Valeriu Ciuntu Jud. Criuleni     41.485,5 lei (inclusiv soția)
Marcel Soficiuc Jud. Soroca     40.000 lei
Mihail Bușuleac Jud. Cahul     30.000 lei
 

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii