Justiție

Justiţia, ca şi drumul, poate fi ocolită

În seara zilei de 22 martie 2005, directorul SRL „Cvartef”, Valeriu Efremov, a fost reţinut de reprezentanţii CCCEC pentru luare de mită în proporţii deosebit de mari. La numai câteva ore, reprezentanţii organelor de drept au fost nevoiţi, la intervenţia unor demnitari, să-l pună în libertate şi, culmea, să-şi ceară scuze. Deşi cazul a fost trecut sub tăcere,  Centrul de Investigaţii Jurnalistice a reuşit să afle cine a intervenit pentru eliberarea lui Efremov.      

Pentru unii legea-i  literă moartă

Faptul că în Moldova pentru unii legea este aplicată cu maximă exigenţă, iar altora li se iartă orice fărădelege,  nu e o noutate. Grav e că legea este încălcată cu obrăznicie tocmai de cei care sunt plătiţi din banii publici pentru a veghea respectarea ei. Deţinerea unei demnităţi pentru mulţi se asociază cu permisiunea de a face orice. De asta nu avem corupţi puşi la dubă, iar puşcăriile sunt umplute cu „proletariat”.

Un maxi-taxi pe rută - 5 mii de dolari

Urmărirea şi reţinerea fostului lider al Partidului Republican s-a făcut în urma unei sesizări depuse la CCCEC de către un cetăţean, care, pentru a obţine dreptul de a introduce o maşină pe ruta de microbuze nr. 175 din capitală, a fost nevoit să-i dea administratorului SRL „Cvartef” suma de 5 mii de dolari. Banii i-au fost transmişi lui Efremov, în noiembrie 2004, prin intermediul unei alte persoane. Directorul SRL „Cvartef” însă nu şi-a onorat promisiunile. După cum am reuşit să aflăm, organele de drept deţin o listă cu mai multe zeci de persoane de la care Efremov ar fi extorcat  mii de dolari pentru permisiunea de a plasa  microbuze pe rutele administrate ilegal de SRL „Cvartef”. Surse din cadrul acestei instituţii, creată, în 2002, special pentru lupta cu marii corupţi, ne-au povestit că la scurt timp după ce Efremov a fost reţinut, au început să sune telefoanele. Tonul, care a provocat reacţii în lanţ, a fost dat, – de unde credeţi? – din chiar „cuibul” şefului statului, adică de la Preşedinţie.      

Eliberare la comandă

Ceea ce este dea dreptul uimitor e că, potrivit surselor noastre, pe la miezul nopţii, procurorul general Valeriu Balaban a bătut alarma, trimiţându-şi „solii” la CCCEC  pentru a-l elibera pe Efremov. Directorul „Cvartef” este eliberat din izolatorul CCCEC în jurul orei două noaptea. 
De ce oare atâta străduinţă, dacă, potrivit legii, persoana bănuită de comiterea unei infracţiuni, poate fi reţinută pentru cel mult 72 de ore? Or, se ştie că CCCEC-ul nu-i eliberează atât de uşor pe cei încăpuţi pe mâinile sale? Potrivit registrelor CCCEC, patronul „Cvartef” a fost reţinut la ora 19.15 min. Deci, ca să verifice probele şi să-şi dea seama că Efremov nu trebuie să stea încarcerat, reprezentanţii organelor de drept au trebuit să lucreze între ora 20.00 şi 24.00, deci – cu mult după programul lor de lucru. Un alt detaliu necaracteristic activităţii pe care o afişează CCCEC este faptul că în cazul reţinerii lui Efremov nu s-a făcut tam-tam, mai ales că, în această perioadă, şefii de la CCCEC aşteptau reconfirmarea în funcţie. E surprinzător, dacă ţinem cont că această instituţie face multă zarvă când sunt reţinuţi bieţi profesori sau medici care i-au drept recompensă vreo 200-300 de lei sau când un funcţionar se alege, pentru te miri ce servicii, cu câteva cutii de ciocolate sau sticle de şampanie.        

Morei şi Balaban pe fir 

Ion Morei

Ion Morei

Surse din cadrul CCCEC ne-au povestit că reţinerea lui Efremov l-ar fi deranjat pe secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei, care i-a şi cerut procurorului general Valeriu Balaban să-l pună imediat în libertate pe Valeriu Efremov. Procurorul General nu a fost decât cel care a trebuit să execute cererea venită de la Preşedinţie. Oare nu este dea dreptul îngrijorător faptul că Procuratura Generală, care este abilitată chiar şi cu dreptul de a-l trage la răspundere şi pe şeful statului, stă în poziţie „de drepţi” în faţa Preşedinţiei? Şi cât de neputincios este CCCEC atunci când este vorba de persoane cu protecţie la nivel înalt. Într-o discuţie cu reporterul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, un ofiţer de urmărire penală al CCCEC a spus că meseria îi obligă să testeze sinceritatea declaraţiilor şefului statului privitor la combaterea corupţiei, altfel riscăm să nu mai ajungem niciodată la cei corupţi. Practica însă demonstrează că dacă te atingi de persoane cu „imunitate procurată” rişti să iei peste cap. De aceea, nu prea se găsesc doritori să rişte, a mai spus acesta.     

Mită „împrumutată” 

Sursele noastre de la CCCEC susţin că, în cadrul audierii, Efremov a recunoscut că a luat de la cetăţeanul respectiv suma de 5 mii de dolari, doar că banii au fost luaţi cu împrumut. Contactat de noi, directorul „Cvartef” a negat că a fost reţinut de organele de drept şi că ar fi   anchetat penal. În schimb, a atacat dur angajaţii Primăriei Chişinău, menţionând că „administraţia publică municipală este un cuib de aventurişti, care activează în mod abuziv, banditesc şi hoţesc” şi că îl împiedică să-şi desfăşoare activitatea. „Cei 21 de administratori ai rutelor de microbuze din municipiul sunt exponenţi ai economiei tenebre din Chişinău”, a mai spus Efremov.              . 

Pentru cine lucrează Efremov?

Pentru a înţelege ce nu poate împărţi directorul „Cvartef” cu edilii capitalei i-am contactat pe responsabilii de transportul public municipal. La Primăria Chişinău, Veaceslav  Ţărnă, şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, a refuzat să discute cu noi, imediat cum a auzit că ne interesează activitatea firmei „Cvartef”. „Vreţi să vină procuratura să ne deschidă dosare penale?”, ne-a întrebat el. În zădar am încercat să-i explicăm  că tocmai vrem să descurcăm ghemul legat de Efremov şi cei care-l protejează. Edilii capitalei s-au arătat sceptici că cineva îl mai poate pune la respect pe Efremov. La fel de sceptici s-au dovedit a fi şi  mai mulţi administratori de rute de microbuze din capitală. Aceştia ne-au povestit că au sesizat organele de drept şi chiar Preşedinţia în legătură cu ilegalităţile admise de Efremov, care şi-a însuşit abuziv două rute de microbuz, dar nu au urmat nici o acţiune concretă.  

Adus de Morei de la Bălţi?

După cum am reuşit să aflăm, Efremov a venit la Chişinău de la Bălţi prin anul 2001, unde, Ion Morei, actualul secretar al Consiliului de Securitate de pe lângă Preşedintele republicii, a activat, o bună bucată de vreme, în calitate de procuror al municipiului. Intervenţia lui Morei în favoarea lui Efremov nu este deloc întâmplătoare: cei doi au avut ocazia să „dicteze” politica în capitala de nord a ţării.     

În afacerile de transport de maxi-taxi s-a implicat prin 2002, după ce SRL „Cvartef”, al cărui director este, a obţinut de la Camera de Licenţiere licenţă pentru transportul în comun de călători. Deşi, pentru a presta servicii în acest domeniu mai este nevoie de autorizaţia organului de administrare publică locală, iar obţinerea în administrare a unei rute de microbuz se face pe bază de concurs, în 2003 Efremov a inclus samavolnic mai multe maxi-taxi-uri pe ruta de microbuz 175, cu toate că această rută fusese obţinută prin concurs de altcineva. Ulterior, Efremov a deschis, fără aprobarea Primăriei şi fără a participa la concurs, o rută nouă, cu numărul 199, deşi pe acest traseu circulau deja câteva rute de microbuz şi o rută de autobuz. Cele două rute - 175 şi 199 - sunt, după cum spun şoferii de microbuze, printre cele mai bănoase, întrucât microbuzele de pe aceste rute circulă, practic, prin tot oraşul - din sectorul Botanica, prin Centru, până în sectorul Râşcani. Microbuzele introduse de SRL „Cvartef” pe rutele 175 şi 199 au continuat să circule în pofida mai multor avertizări de la Primărie, Poliţia Municipală şi chiar instanţa de judecată. De menţionat că SRL „Cvartef” achita impozitele către bugetul local şi cel de stat după bunul său plac. Adică  plătea atunci când vroia şi cât vroia. Potrivit edililor de la Primăria Chişinău, în urma activităţii ilegale a SRL „Cvartef” s-au format datorii la bugetul municipal de câteva zeci de mii de lei. Ilegalităţile comise de directorul SRL „Cvartef” au fost constatate, prin mai multe acte, de către CCCEC(nr. 02-1/07-1264 din 23.06.03), Procuratura Municipiului Chişinău (nr.12-172 din 07.04.03), Inspectoratul General de Poliţie Chişinău (nr.1740 din 02.04.03), Inspectoratul Fiscal de Stat municipal (nr.01-642-12/27 din 24.07.03). Toate aceste instituţii s-au rezumat doar la constatări, fără să întreprindă acţiuni concrete pentru a contracara activitatea abuzivă a SRL „Cvartef”.  

Rutele „bănoase” se obţin foarte greu

Businessul microbuzelor este foarte profitabil şi, evident, există interese la cel mai înalt nivel. Şoferii de microbuze spun că mulţi demnitari deţin în proprietate microbuze şi nu este  deloc uşor să obţii autorizaţie şi să-ţi plasezi maşini pe vreo rută „bănoasă”, cum le numesc şoferii. Nu e de mirare. Tot de la şoferi am aflat că fiecare dă zilnic patronului între 300 şi 400 de lei, iar la sfârşitul lunii trebuie să mai dea 1500-2200 de lei, sumă necesară pentru achitarea impozitului pentru o singură unitate de transport. 

Pofte mari – condiţii modeste 

Cei care-l cunosc mai îndeaproape pe Efremov spun că el trăieşte în condiţii destul de modeste. Apare fireasca întrebare: unde se duc banii pe care-i adună zilnic din transportul de călători? Oare nu teama de a pierde această sursă de venit a provocat reacţiile în lanţ, atunci când a fost reţinut Efremov? Noi am reuşit să tragem nişte sfori. Rămâne ca cei care sunt plătiţi să lupte cu corupţia să facă lumină în acest caz.

Discreţie totală

Toate insistenţele noastre, timp de aproape două săptămâni, de a afla pe cale oficială de la CCCEC şi Procuratura Generală detalii referitor la acest caz s-au soldat cu eşec. Şeful secţiei Relaţii externe, protocol şi mass-media a CCCEC, Octavian Bejan, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat (!) reţinerea lui Efremov, deşi ne-a tot purtat cu zăhărelul, spunându-ne că solicitarea noastră se examinează şi i se va da curs „după ce va finaliza două comunicate de presă”.  

În staţiile terminus ale microbuzelor din Chişinău putem ajunge cu toţii,  însă în „staţiile terminus” ale banilor ce se strâng de pe aceste rute, după cum vedem, nu poate ajunge nici CCCEC-ul.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii