Mediu

Degrevarea primarilor pe perioada electorală face imposibilă intervenția urgentă pentru protecția copiilor sau altor categorii aflate în dificultate.

www.imparte.ro

Actuala campanie electorală a scos în vileag o vulnerabilitate pe care legislatorii au scăpat-o din vedere. Asociațiile care protejează drepturile omului semnalează faptul că degrevarea primarilor și consilierilor pe motiv că s-au înscris în noua cursă pentru aceleași funcții face imposibilă intervenția urgentă a acestei verigi executive în subiecte ce nu pot fi amânate, cum ar fi bunăoară abuzarea copiilor sau gestionarea de fonduri necesare pentru susținerea familiilor aflate  în dificultate. Acest blocaj se produce pentru că primarul este singura autoritate tutelară din localitate. Această funcție, deocamdată, în virtutea legislației în vigoare, nu poate fi delegată sub nicio formă altor demnitari publici.

Daniela SâmboteanuDaniela Sâmboteanu, director al Centrului de Prevenire a Abuzului față de Copii:  “Riscurile sunt foarte mari, pentru că la nivel de administrație locală, acolo unde este copilul nu este nicio autoritate care poate să-i protejeze drepturile copilului, mai ales atunci când a ajuns în dificultate. Iar dificultatea poate fi în orice moment, poate fi un copil abuzat, unul exploatat prin muncă, poate fi un copil decedat etc. Sunt situații în care autoritatea tutelară trebuie să ia niște decizii. Soarta copilului depinde de niște decizii care pot fi luate exclusiv de autoritatea tutelară. Problema este că e exclusiv, cum ar fi luarea copilului dintr-o familie unde este abuzat, nici polițistul nu poate lua decizii pe anumite aspect ce țin de copii”.

Pe durata degrevării, mai spune Daniela Sâmboteanu, se suspendă cu desăvîrșire și activitatea de monitorizare a problemelor copilului, astfel că dacă alegerile au loc, de exemplu, înainte de începutul anului școlar, iar primarul este degrevat, acesta nu poate interveni dacă un copil nu este școlarizat la timp.

Primărița satului Calfa, Anenii-Noi, Ludmila Ceaglic, degrevată din funcție pe perioada electorală, spune că în localitate totul este paralizat. În locul primarului a rămas secretarul consiliului local, însă el nu are dreptul se ia decizii și să semneze acte. Mai mult, localitatea, spune Ludmila Ceaglic riscă să piardă niște proiecte importante din cauză că la moment nu are cine să poarte negocieri: “Nevoiloe oamenilor rămân chiar în urmă și nesoluționate, deoarece persoanele care ne înlocuiesc sunt mai putin versate în probleme. Acum la noi lucrătorul social e în concediu și mai mult nimeni nu se ocupă de problemele oamenilor. Avem și niște proiecte cu finanțatori străini și ei nu înțeleg de ce se produce ruptara asta. Aceeași situație e si la raion, din păcate, președintele raionului e suspendat din funcție, doi vicepreședinți sunt și ei suspendați, iar câțiva specialiști sunt în concediu”.

Ludmila CeaglicLudmila Ceaglic spune că mai multe persoane din sat nu-și pot rezolva problemele din cauza situației create: “Acum avem cazul a doi copii abandonați de mamă și lăsați unor străini. L-am găsit pe tatăl, l-am convins, el vrea să-și ia copiii, dar acum nimeni nu poate să-i rezolve problema în judecată, că a intentat dosar să stabileasca paternitatea. Tatăl a venit săptamâna trecută de la Moscova pe câteva ore  ca să rezolve problema copiilor, să obțină certificatele necesare, dar pentru ca nu a avut cine să-i facă actele, a plecat  înapoi. Și din nou copiii au rămas nu știu pe cât timp cu problema mare, ei nu sunt îmbrăcați, hrăniți, pentru că nu are cine să facă acest lucru”.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu împărtășește îngrijorările semnalate de experți. Potrivit sefei Directiei Asistenta sociala pentru copii, Rodica Moraru, asistența socială în campania electorală rămâne pe seama secțiilor raionale de asistenta sociala.

Rodica MoraruRodica Moraru: “În fiecare comunitate noi avem asistenți sociali comunitari, în atribuțiile lor este de a raporta, a orienta beneficiarul către serviciile ce pot răspunde nevoilor acestora. Cu alte cuvinte, având în comunitate asistentul social comunitar, noi ținem la control situația. Dacă este nevoie, beneficiarul este orientat la nivelul doi administrativ, la secțiile rationale de asistență sociale, și deci nimic nu se stopează”.

și totuși organizațiile neguvernamentale îndeamnă autoritățile să verifice condițiile specific ce intervin pe durata capaniilor electorale.   Din nou, Daniela Sâmboteanu: 
“Trebuie să găsim niște soluții ca să nu fie totul în mâinile primarului, cumva să fie și asistenții sociali implicați, să se implice la înregistrarea și evaluarea cazurilor, dar și aici ar fi o problemă pentru că asistenții sociali sunt angajați nu de primărie, ci de raion și nu au subordine administrativă cu primarii. Și aici are de suferit beneficiarul, mia cu seamă copiii”.

Codul electoral în mod normal stabilește pentru campaniile electorale, o durata de opt săptămâni, ceea ce la modul practic înseamnă o stare de provizorat și de suspendare pe care o simt întâi de toate oamenii din categoriile zise vulnerabile. 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii