Mediu

Președintele interimar Marian Lupu și-a grațiat colegul de partid
Cel iertat este unul din sponsorii generoși al Partidului Democrat

http://www.publika.md/

CONDAMNAT PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU șI NEEXECUTARE A DECIZIILOR JUDECăTOREșTI

Leonid Balanșeful interimar al statului l-a grațiat pe Leonid Balan, liderul organizației din raionul Rezina a Partidului Democrat, condamnat pentru că ar fi comis mai multe încălcări ale legii în cazul înstrăinării  unor bunuri ale fostei cooperative agricole “Hlinoaia”. Ex-primar al satului Păpăuți, Balan este singurul cetățean moldovean grațiat de actualul șef de stat. Norocosul este și cel care a finanțat din greu campania electorală din 2010.

„Se grațiază pedeapsa complementară aplicată lui Balan Leonid Vasile, condamnat la 27 februarie 2007 de Judecătoria Rezina" (Decret privind aprobarea unei grațieri individuale, „Monitorul Oficial", 20 aprilie). Acesta este primul ordin și deocamdată singurul decret de grațiere individuală semnat în cele aproape patru luni de când liderul democrat Marian Lupu ocupă și funcția de președinte interimar al statului.

Președintele a dat acest decret pentru unul dintre colegii lui de partid, și nu al unuia oarecare. Este vorba chiar despre liderul organizației locale a PD din raionul Rezina, Leonid Balan, fostul primar al satului Păpăuți.

DECRETUL ÎL AJUTă Să DEVINă DIN NOU PRIMAR 

Deși este pensionar, Balan a găsit totuși bani pentru a contribui la campania electorală a Partidului Democrat, în noiembrie 2010. El a donat 90 de mii de lei, fiind unul dintre cei mai generoși sponsori ai PDM.

Grațierea a fost făcută după ce, la 27 februarie 2007, Leonid Balan a fost condamnat de Judecătoria Rezina pentru abuz în serviciu. Unul dintre capetele de acuzare a fost că ar fi cesionat în condiții ilegale opt cisterne ale fostului CAP „Hlinaia". La acea vreme, Balan era primar al comunei Păpăuți, unde se afla și CAP-ul.
În urma acestei afaceri, instanța a stabilit că se face vinovat de abuz în serviciu și de însușirea a 100 de dolari. Magistrații au mai stabilit că fostul edil ar fi înstrăinat ilegal alte proprietăți ale foștilor membri ai CAP-ului „Hlinaia", în valoare de 80 de mii de lei. Pentru aceste lucruri, Balan a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 8.000 de lei și a fost privat de dreptul de a ocupa funcții de conducere în administrația publică pe un termen de cinci ani. În pofida interdicției de a ocupa funcții de răspundere impusă de instanța de judecată, în același an, la scrutinul electoral din iunie, Leonid Balan, se înscrie din nou în cursa electoralăpentru funcția de primar de Păpăuți pe listele Partidului Democrat și devine primar. 

Fostul funcționar și-a plătit în rate amenda. Acum, grațierea l-a scăpat și de interdicții. Și asta după ce a intervenit colegul-șef de partid, președintele țării, Marian Lupu. La 20 aprilie,  șeful statului a semnat primul decret de grațiere individuală, care îl scapă pe Balan de pecetea de om ce nu poate fi șef într-o instituție publică.
“Nu am nicio vină. Urmărirea penală și judecarea cauzei au avut loc cu încălcarea normelor procesuale. Sentința de condamnare este bazată doar pe probele de învinuire și nu au fost luate în considerație declarațiile mele și ale martorilor", a spus Balan.

CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU

După sentința definitivă a Curții Supreme de Justiție, Balan urma să demisioneze din funcția de primar și să predea ștampila instituției. El a refuzat însă să facă acest lucru și după încercările repetate ale executorilor judecătorești. Chiar și după această hotărâre a instanței, fostul primar a mai stat în funcție până la începutul lui 2010, perioadă pentru care a fost remunerat din banii publici.  El a cedat ștampila și a acceptat să plece doar după ce Consiliul local a decis să-i dea o indemnizație unică de peste 26 de mii de lei.

Din cauză că a refuzat să execute deciziile judecătoreși, fostul edil s-a ales cu o nouă condamnare. La 24 februarie 2010 Colegiul Penal al Curții de Apel Bălți l-a găsit vinovat de neexecutarea deciziei și i-a dat o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis. Deși trebuia să fie luat din sala de judecată, Bălan a rămas  în libertate.

LUPU SE JURă Că NU CUNOAșTE CAZUL 

Despre decretul semnat de el, Marian Lupu susține că nu cunoaște cazul. „Grațierea a trecut prin mai multe filtre și a ajuns pe masa mea, nu știu de la cine. Când vin propuneri de grațiere, decorare, nu mă uit la apartenența politică. Fiecare greșește și are dreptul la o șansă", a declarat Lupu pentru „Adevărul". Se pare însă că președintele interimar minte. Mai mulți oameni de afaceri din raionul Rezina spun că cei doi se cunosc și că Leonid Balan ar fi cel care ar media în raionul Rezina toate “afacerile” Partidului Democrat.  La scurt timp după ce Marian Lupu a semnat decretul de grațiere, mai mulți cetățeni din raion au semnat un demers colectiv către președintele interrimar  în care se arată nedumeriți și revoltați de grațierea fostului primar de Păpăuți. 

„ESTE CONFLICT DE INTERESE"

La începutul actualei campanii pentru alegerile generale locale L. Balan a fost înaintat de PDM în componența Consiliului electoral raional al circumscripției nr.26 Rezina, fiind ales președinte al acestuia . Cristina Cojocaru, jurist la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, susține că decretul președintelui este imoral. „Este un caz clasic de conflict de interese. Chiar dacă doar președintele poate grația, Marian Lupu ar fi trebuit să se abțină, fiind vorba despre un coleg de-al său de partid. Cu atât mai mult cu cât ne aflăm în campanie electorală", a spus Cristina Cojocaru. Alți juriști cu care am discutat spun că deciza președintelui interimar este anticonstituțională. Deocamdată nicio structură de stat nu s-a pronunțat asupra acestui caz.

SUSțINUT șI DE D.DIACOV

Crisoare Diacov 1 Scrisoare Diacov 2

Președintele interimar Marian Lupu nu este singurul democrat care a intervenit pentru „spălarea" lui Leonid Balan. La începutul lui 2009, Dumitru Diacov, actualul președinte de onoare al PD, îi solicita, în calitate de deputat, procurorului general Valeriu Gurbulea să se implice în „stabilirea corectitudinii și legalității" în procesul lui Balan. „Rămânem în speranța că organele procuraturii vor renunța la învinuirile pripite împotriva lui Leonid Balan", a scris Diacov în demersul oficial trimis acum doi ani fostului procuror general (vezi scrisoarea în imagine).  Gurbulea nu a intervenit în proces. Decretul de grațiere emis recent de Marian Lupu îi este însă suficient lui Balan să ocupe din nou funcții de conducere în instituțiile publice.

La scurt timp după grațiere, leonid Balan s-a înscris, așa cum era de așteptat în cursa electorală pentru fotoliul de primar al satului Păpăuți, Rezina. 

Documente

Nota specială Procuratura 1
Nota specială Procuratura 2

Decizie CSJ 1
Decizie CSJ 2 
Decizie CSJ 3
Decizie CSJ 4
Decizie CSJ 5

Opinie separată I. Muruianu1
Opinie separată I. Muruianu 2

Acest material a fost pregătit de  Centrul de Investigații Jurnalistice în colaborare cu „Adevărul"

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii