Mediu

Președintele Voronin și Consiliul de Securitate ordonau execuțiile

Ani la rând, presa a semnalat despre nenumărate dosare la comandă pornite de organele de drept împotriva politicienilor din opoziție, persoanelor incomode Puterii și oamenilor de afaceri care nu se conformau cerințelor unor anumiți sus-puși. Mecanismul, perfecționat pe parcursul anilor, funcționa fără abateri. Indicațiile parvenite în scris sau la telefon de la Președinție, Parlament, Guvern erau îndeplinite în mod rapid.

Recent, procurorul general Valeriu Zubco a declarat că a dispus verificarea corespondenței prin poșta secretă din ultimii opt ani, astfel încât să se afle de la cine și ce fel de indicații au parvenit la Procuratură și cum acestea au fost soluționate. Îi vor ajunge procurorului general puteri și curaj pentru a scoate la suprafață toate fărădelegile săvârșite ca urmare a indicațiilor parvenite de la mai-marii zilei și oare ei, dar și cei care au acționat la comandă, vor fi trași la răspundere pentru faptele comise?

Fiecare a treia petiție era o indicație de a porni dosare la comandă

În jur de 30 la sută din petițiile care au venit la Procuratură prin poșta secretă erau adresări de a interveni în anumite cazuri sau de a porni dosare penale împotriva unor anumite persoane, a declarat procurorul general, Valeriu Zubco, la 9 decembrie curent, în cadrul ședinței Clubului Jurnaliștilor de Investigație. În mare parte asemenea adresări parveneau de la primele persoane în stat, cele mai multe fiind de la președintele țării Vladimir Voronin și de la Consiliul Suprem de Securitate, a precizat Valeriu Zubco. Procurorul general a dispus Cancelariei PG să verifice toată corespondența cu girul secret și să prezinte un raport pe fiecare caz în parte, astfel încât să se vadă de la cine și ce fel de indicații au parvenit la Procuratură și cum au fost soluționate acestea. „La sfârșitul evaluării acestor petiții, un volum foarte mare din 2001 până în 2009, se va face o analiză a cazurilor: cine a ordonat și ce fel de dosare au fost”. Zubco a adăugat că vor fi investigate persoanele care au dispus anchetele la comanda unor sus-puși, întrucât „nu e legal ca cineva, folosind situația de serviciu, să dea asemenea indicații în interes personal”.

Voronin împotriva oamenilor de afaceri

În ultimele luni ale anului 2007 și la începutul anului 2008, subalternii ministrului de Interne Gheorghe Papuc au pornit război împotriva agenților economici privați, specializați în importul și comercializarea produselor pirotehnice. Poliția a descins, în câteva rânduri, la cei câțiva agenți economici din Chișinău și din Bălți, sigilând depozitele și magazinele, astfel încât unii au fost nevoiți să-și întrerupă activitatea. Unora le-au fost ridicate autorizațiile de comercializare a produselor pirotehnice, cu toate că aceștia aveau licențe de activitate valabile până în anul 2010. Lupta cu pirotehniștii privați a fost pornită la indicația președintelui Voronin, care a cerut printr-o indicație în scris ministrului Papuc și secretarului Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Ion Morei, „de stopat orice activitate și folosire a produselor pirotehnice, inclusiv importul.”(!). Surse din cadrul Poliției ne-au spus că pentru a-l motiva pe șeful statului să procedeze așa, într-o noapte de octombrie, s-ar fi organizat focuri de artificii în regiunea reședinței sale, astfel încât și el să înțeleagă care este pericolul focurilor de artificii pentru liniștea cetățenilor. Având indicația lui Voronin de a sista activitatea întreprinzătorilor, MAI a obținut undă verde pentru abuzuri și nu a mai ținut cont de lege. Într-o dispoziție oficială se menționa foarte clar că acțiunile polițiștilor se fac și în baza „indicației Președintelui Voronin, nr. 5565 din 24.10.2007”. Drept urmare a acțiunilor sus-pușilor, businessul pirotehnic practic a fost pus la pământ. (Vezi articolul „Sub pretextul luptei cu terorismul, statul acaparează focurile de artificii”). După nenumărate petiții către toate structurile statului din partea Asociației patronale a pirotehniștilor și armurierilor, abia în decembrie 2009, Procuratura municipiului Chișinău a stabilit că Poliția a acționat fără temei și abuziv și, la 18 decembrie 2009, a dispus începerea urmăririi penale pentru depășirea atribuțiilor de serviciu prin sistarea ilegală în perioada 2007-2008 de către colaboratorii de poliție a activității economice a unui șir de agenți economici din domeniul pirotehniei. A fost scăpat însă din vedere Vladimir Voronin (!), care a ordonat executarea, și fostul secretar al CSS, Ion Morei, care a stat în spatele acestui scandal.

Petițiile lui Morei în numele șefului statului

Petițiile de la conducerea țării au curs gârlă spre Procuratură și alte instituții de drept și pe timpul când procuror general era Valeriu Balaban. Șeful unei gospodării țărănești din raionul Rezina, Andrei Gârlea, după ce a semnalat președintelui Voronin despre mai multe nelegiuiri și abuzuri grave pe care le comiteau mai-marii raionului, solicitând și o audiență la șeful statului, s-a trezit cu controale peste controale din partea organelor de drept și cele fiscale. Ulterior avea să afle că picioarele acestora creșteau chiar de la Președinție și anume de la CSS. Drept confirmare servește o indicație trimisă procurorului general de către Ion Morei, la 23 decembrie 2005, ca „în conformitate cu indicația șefului Statului”, „să dispuneți examinarea legalității activității întreprinderii, fiind soluționată chestiunea tragerii la răspundere penală pentru samavolnicie”. „Despre măsurile întreprinse informați către 15.01.2006”, își încheia indicația Ion Morei (foto). Dincolo de tonul ultimativ și ingerința sa în activitatea Procuraturii, secretarul CSS opera, după cum am constatat, cu falsuri, acoperindu-le cu numele șefului statului. Andrei Gârlea ne-a spus că așa și nu a ajuns în audiență la șeful statului, deși a făcut mai multe demersuri în acest sens, insistând să-l informeze despre fărădelegile care au loc în raionul Rezina. Din scrisoarea respectivă se vede clar că alte persoane au ajuns înaintea lui la șeful statului. Evident, cei cu interese. Punerea organelor de drept și de control pe urmele lui Gârlea nu era altceva decât o metodă de a-l reduce la tăcere.

Voronin împotriva oponenților politici

În iulie 2003, președintele ordona, semnând pe un document emis de SIS executarea lui Serafim Urecheanu (vezi „Generalul a ordonat: „Organizați executarea”, TIMPUL, nr.36, 01.10.2004 ). Drept urmare, organele de drept au pornit mai multe dosare împotriva ex-primarului capitalei Serafim Urecheanu și a unor foști angajați ai primăriei Chișinău. Unii au fost arestați și privați de libertate, alții - târâți prin organele de drept și terorizați. În final, toate dosarele au fost clasate din lipsa probelor. Unele cazuri au ajuns și la CEDO. Numai în urma scandaloaselor decizii în cauzele șarban, Paladi și Modârcă Guvernul Moldovei a fost impus de Înalta Curte să achite din banii noștri, ai contribuabililor, câteva zeci de mii de euro.

Protejații vicepreședintelui Parlamentului

În anul 2002, Vadim Misin, în calitatea sa de vicepreședinte al Parlamentului, cerea procurorului general de pe atunci Vasile Rusu, printr-o dispoziție în scris, să intervină într-un caz în care patru angajați ai MAI erau cercetați penal. și acesta nu ar fi fost singurul caz în care Mișin intervenea în favoarea polițiștilor certați cu legea. Chiar dacă îi cerea procurorului general să se implice în acest caz „în strictă conformitate cu legislația”, tonul în care este scrisă dispoziția denotă foarte clar că Mișin îi ordonă acestuia să soluționeze cât mai urgent acest caz. Ca urmare a intervenției persoanelor sus-puse, Procuratura Generală a stopat investigația și a inițiat, în ordine de supraveghere, un control asupra corectitudinii procesului de anchetă în privința celor patru ofițeri de poliție. Ulterior, după mai multe tergiversări, dosarul în care erau cercetați polițiștii a fost clasat. Doi din cei patru ofițeri de poliție și-au continuat activitatea în cadrul Poliției municipiului Chișinău. Articolul în care arătam cum vicepreședintele Parlamentului încearcă să determine organele de anchetă să renunțe la urmărirea penală a ofițerilor de poliție a generat o adevărată prigoană a procurorilor (vezi „Mișin a declanșat vânătoarea de procurori”). Procurorii din două secții ale PG, în care au ajuns indicațiile lui Mișin și care urmau să le execute, au fost interogați și intimidați, cerându-li-se să scrie explicații în legătură cu apariția „documentelor” respective în presă. Indicația lui Mișin, scrisă de mână pe o foaie cu antet, a fost calificată drept document secret. Drept urmare, au fost destituiți din funcții un șir de angajați ai PG, bănuiți că ar fi făcut public documentul ce-l demasca pe Mișin că practică protecționismul. În anul 2009, CEDO a condamnat R. Moldova pentru faptul că unui fost angajat al PG, concediat în urma scandalului legat de petiția lui Vadim Mișin, i s-a încălcat dreptul la exprimare. Guvernul R. Moldova a trebuit să achite drept despăgubiri în acest dosar 18 mii de euro.

Plecarea” celor incomozi

Investigațiile jurnaliștilor au mai legat demiterea, în anul 2003, a procurorilor Ion Vâzdoaga și Petru Bobu - care anchetau cazurile dispariției șefului adjunct al Departamentului Tehnologii Informaționale, Petru Dimitrov, și a deputatului Vlad Cubreacov - de indicațiile unor persoane din conducerea țării. Cei doi procurori au fost „plecați” pentru că ar fi găsit dovezi ce atestau implicarea în afaceri dubioase a unor funcționari din cadrul Ministerului de Interne. De altfel, rezultatele anchetei de serviciu, inițiate de procurorul general, pe marginea activității celor doi procurori, așa și nu au mai fost făcute publice. La fel, nu au fost finalizate anchetele în cazul dispariției celor doi demnitari. Presa a scris atunci și despre alți trei procurori - șeful Secției militare, Nicolae Zavton, adjunctul său, Ion Ungureanu, și procurorul militar al municipiului Bălți, Ion Roșca, destituiți la cererea șefului statului.

Va avea curaj Procuratura să-i defere justiției pe cei care comandau dosare?

Acestea sunt doar câteva din miile de cazuri de presiune asupra oamenilor de afaceri făcute direct de către primele persoane în stat prin organele care sunt chemate să vegheze respectarea legii și să apere cetățenii. Acum rămâne să vedem dacă cei care s-au dedat abuzurilor, substituindu-se legii, vor răspunde pentru ceea ce au făcut, iar noua echipă de politicieni va reuși să facă lumină în toate cazurile în care persoane nevinovate au avut de suferit. Vrem să credem că și cei care au avut de pătimit de pe urma abuzurilor comise de mai-marii zilei de ieri vor avea curajul să deschidă cărțile și să spună despre mecanismul utilizat pentru presiuni, abuzuri, preluare de business, distrugere de vieți etc., astfel încât adevărul să fie scos la suprafață. Așteptăm că și cei care au făcut sluj la Palat, de voie sau de nevoie, vor avea curajul să se pocăiască.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii