Sănătate

Ale cui răni lecuieşte spitalul Ministerului Afacerilor Interne?

http://realitateaoltului.ro/

La  recomandarea viceministrului Vladimir Botnari, o persoană cu trecut dubios s-a tratat la Spitalul MAI    

  

Despre existenţa unor încrengături între suspuşi ai instituţiilor de stat şi lumea interlopă presa de la noi a scris în repetate rânduri. Cazuri concrete au investigat şi reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice. În septembrie trecut, la una din şedinţele colegiului MAI, însuşi şeful statului i-a atenţionat pe angajaţii MAI să nu ocupe locul grupărilor mafiote, pe care le anihilează. Spuneam atunci că ştie ce ştie preşedintele Voronin, de vreme ce le face din deget poliţiştilor. În pofida laudelor despre numeroase grupări criminale anihilate în ultimii ani şi procentul aproape ideal de descoperire a infracţiunilor, situaţia reală nu s-a schimbat.  

 

 Operaţiune eşuată

 

La sfârşitul anului 2005, Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO) din cadrul MAI a demarat o amplă operaţiune pentru tragerea la răspundere a unei reţele criminale din care fac  parte poliţişti, vameşi şi angajaţi ai unor agenţii de pază din Chişinău şi care beneficiau de protecţia unor persoane cu grad înalt din conducerea MAI. Deznodământul însă nu a fost cel aşteptat. După câteva arestări, operaţiunea s-a împotmolit. Totul s-a redus la reţinerea unor peştişori mici din organele de interne şi câteva persoane din lumea interlopă. Când s-a ajuns la demnitarii suspuşi care acordau protecţie reţelei criminale, lucrurile s-au complicat. Viceministrul de interne, Vladimir Botnari, unul din cei bănuţi de protecţionism, a fost destituit din funcţie. E adevărat că formula oficială a fost că acesta şi-a dat demisia. Surprinzător, dar concomitent este desfiinţat şi grupul de ofiţeri din DGCCO, care a demarat operaţiunea respectivă, unii ofiţeri fiind concediaţi din organele de interne, iar alţii au fost împrăştiaţi prin cele mai îndepărtate comisariate de poliţie. Cele 15 dosare pornite în cadrul operaţiunii au fost transmise Secţiei Misiuni Speciale din cadrul MAI, care va trebui să ia totul de la capăt şi nu se ştie dacă probele adunate vor persista.

 

Încrengăturile

 

În decembrie 2004 – ianuarie 2005, un personaj dubios este internat pentru tratament la Spitalul Ministerului Afacerilor Interne, figurând în registrele instituţiei drept şef de secţie, în  grad de căpitan, la Batalionul Republican de Patrulare Rutieră al MAI. Curios este faptul că pacientul  Spitalului MAI, Ion Holban, nu a fost niciodată angajat al organelor de  poliţie. În schimb, el se afla în relaţii de amiciţie cu persoane suspuse din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, care aveau grijă nu numai de sănătatea lui, ci şi de afacerile sale, unele dintre ele destul de suspecte. Ion Holban a fost internat de către medicul-şef, Valeriu Obadă, la recomandarea viceministrului de Interne Vladimir Botnari, care l-a şi prezentat pe acesta drept şef de secţie în Batalionul Republican de Patrulare Rutieră. Nimeni nu a verificat temeinic identitatea lui Holban.  Medicii şi personalul medical l-au îngrijit şi corcolit timp de 20 de zile.       

 

Din fişa medicală am desprins că diagnoza stabilită de medici conţine un întreg buchet de maladii. Din respect pentru viaţa privată nu vom numi acele afecţiuni. Important e altceva: recomandat de un ditamai viceministru de interne, pacientul a avut parte de tratament fără plată. Toate eforturile noastre de afla, la Spitalul MAI, care sunt costurile tratamentului suportate de bugetul de stat pentru serviciile medicale acordate lui Holban au suferit eşec.

 

Legături cu lumea interlopă 

 

Concomitent ne-am interesat cine este personajul care a beneficiat de protecţia mai marilor MAI şi pentru ce merite a fost răsplătit cu astfel de servicii. Grav de tot este că, potrivit unor surse sigure, Holban era persoana de legătură dintre suspuşi ai MAI, procurori şi …persoane din lumea interlopă. El ar fi mediat mai multe cazuri pentru a-i scoate de la neghină pe unii membri ai reţelelor criminale căzuţi în plasa organelor de drept.  

 

Protecţie pentru traficanţi

 

La sfârşitul anului 2004, câţiva membri ai unei reţele de traficanţi de persoane au fost reţinuţi de organele de poliţie. Unul din capii reţelei, pe nume Oleg Bolboceanu, a fost reţinut în Dubai. Fost poliţist, acesta ar fi traficat sute de fete din Moldova în statele din Orientul Mijlociu. Tipul a fost arestat pentru 30 de zile. Este ciudat că, după 30 de zile, procurorii nu au insistat asupra prelungirii termenului de arest preventiv. Potrivit avocaţilor victimelor, odată eliberat din arest, Bolboceanu a început  a influenţa martorii şi victimele, astfel încât unii dintre aceştia au renunţat la depoziţiile anterioare. Toate acestea s-au făcut pentru a obţine o pedeapsă mai blândă pentru traficanţi sau chiar achitarea acestora. Holban, spun sursele noastre, a fost cel care s-ar fi ocupat de influenţarea procurorilor, poliţiştilor, ca să-l scape de arest pe Bolboceanu şi să-i ajute şi pe ceilalţi traficanţi. Tot el l-a ameninţat cu răfuiala fizică pe unul din avocaţii victimelor. Acesta   sesizase că se încerca recalificarea acţiunile lui Bolboceanu din trafic de fiinţe umane în proxenistism, infracţiune care comportă o pedeapsă mai blândă şi a încercat să împiedice aceste acţiuni. 

 

Intervenţie

 

Alt episod s-a consumat în comuna Ciorăşti, suburbie a municipiului Chişinău. În februarie curent, angajaţii DGCCO au descins, la ora 6 dimineaţa, într-o mahala a comunei Ciorăşti, pentru a reţine un personaj pe nume Ion Scripnic, bănuit că ar avea legături cu o  reţea criminală. În procesul reţinerii, Scripnic s-a baricadat în casa şi între timp l-a sunat pe Holban, care i-a sărit în ajutor. Sosit la faţa locului, acesta a început a-i intimida pe poliţişti, cerându-le în mod autoritar să părăsească locuinţa. Crezând că poliţiştii mascaţi sunt de la Brigada cu destinaţie specială „Fulger”, dânsul a început a da telefoane la persoane din conducerea acestei subdiviziuni, cerându-le să-şi recheme imediat angajaţii, ameninţând că, în caz contrar, va interveni conducerea MAI şi ei vor avea probleme grave. Poliţiştii l-au reţinut şi pe Holban, iar în legătură cu acţiunile sale a fost pornit un dosar administrativ.

 

Acoperire a fărădelegilor

 

Ca să dezlegăm cazul cu tratamentul pretinsului ofiţer de poliţie, am telefonat la spitalul MAI.

Femeia de la Internare ne-a spus că ştie de acest caz, dar că nu poate oferi detalii, mai ales date din  registrele spitalului, pentru că îşi va pierde serviciul. Câţiva medici pe care i-am contactat ne-au confirmat că mai multe persoane cu identitate suspectă s-au tratat la spitalul MAI, aceasta făcându-se cu acordul şefilor, dar nici ei nu au vrut să ne dea detalii, spunându-ne franc că nu-şi doresc probleme. Medicul şef, Valeriu Obadă, nu a vrut să accepte o întâlnire cu reporterii CIN.  El nu a infirmat că Holban s-a tratat la recomandarea lui Botnari, dar ne-a indicat să cerem informaţia ce ne interesează de la Ministerul de Interne. Nici angajaţii MAI nu au fost prea deschişi. Şeful Serviciului de presă al Internelor, Andrei Slutu, după câteva săptămâni, ne-a spus că nu ne poate oferi informaţia solicitată, pentru că „e de competenţa procuraturii”.

 

Dosare penale

 

Surse sigure din cadrul MAI ne-au comunicat că în legătură cu cazul dat a fost pornită urmărirea penală şi s-au deschis două dosare (nr. 2006990056 şi nr. 2006990037) pentru uzurpare de calităţi oficiale şi  cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere. Cu toate acestea, ministerul păstrează discreţie totală asupra acestui caz. Nu a fost difuzat nici un comunicat de presă, aşa cum se procedează în alte cazuri. Iar la procuratura, unde au fost transmise dosarele, lucrurile stau şi mai prost. Din surse sigure am aflat că de ceva timp nu s-au întreprins acţiuni de urmărire penală în cauzele date şi că chiar procurorul general le-ar fi cerut ofiţerilor de urmărire penală să-şi mai tempereze elanul. Solicitat de noi, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale în cazuri excepţionale a PG, Sergiu Garabadjiu, ne-a spus că „dacă anumite persoane nu sunt citate la procuratură, nu înseamnă că la dosarul dat nu se lucrează”. „Rezultatele lucrului procurorilor în acest caz se vor vedea în judecată”, a mai adăugat el. Procurorul a refuzat să ne explice de ce Botnari şi Obadă figurează în aceste dosare doar ca martori.     

 

Obadă diminuează  

 

Un alt detaliu ce trezeşte nedumerire este faptul că medicul Obadă a oferit procurorilor informaţii eronate privind costurile tratamentului de care a beneficiat Holban. Potrivit şefului Secţiei exercitare a urmăririi penale în cazuri excepţionale a PG, medicul de la Spitalul MAI a

prezentat dovezi precum că pentru 20 de zile de tratament staţionar, spitalul MAI a cheltuit doar 1700 de lei. Pe procurori pare să nu-i fi intrigat suma extrem de mică prezentată de medicul-şef.  Noi ne-am interesat la alte instituţii medicale şi am constatat că pentru cele 20 de zile de tratament staţionar, având diagnoza respectivă, Holban trebuia să plătească o sumă de cel puţin 7 mii de lei. Este de neînţeles de ce medicul-şef  a încercat să acopere infracţiunea, de vreme ce recunoscuse iniţial anchetei că „cetăţeanul Holban I.I. a fost îndreptat la spital şi prezentat ca poliţist de către prim-viceministrul MAI, colonel de poliţie, Botnari Vladimir”. 

 

Se eschivează  

 

Contactat de noi, Ion Holban s-a făcut că nu prea înţelege despre ce vrem să discutăm. La solicitarea noastră de a ne întâlni cu el, ne-a spus, puţin derutat, că nu este în oraş şi să-l sunăm peste o oră. După asta nu a mai fost de găsit. Cât despre Vladimir Botnari, din ziua în care s-a concediat, acesta nu a mai putut fi contactat.    

 

P.S. Sugestii de tactică criminalistică pentru poliţiştii moldoveni: aţi dat în urmărire generală nişte infractori? Căutaţii pe la Spitalul MAI.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii