Sănătate

COPIII DIN SUDUL MOLDOVEI AU șANSE MAI MARI DE A DECEDA ÎNAINTE DE A ÎMPLINI CINCI ANI

COPIII DIN SUDUL MOLDOVEI AU șANSE MAI MARI DE A DECEDA ÎNAINTE DE A ÎMPLINI CINCI ANI

Chișinău, 22 Iulie 2010 - Copiii din zonele rurale și  din familiile sărace au șanse mai mari de a deceda  înainte de a împlini vârsta de 5 ani, potrivit studiului „Analiza echității în sănătatea mamei și copilului" lansat astăzi de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS)  și UNICEF.

Deși la nivel național tendințele sunt pozitive, există inegalități semnificative la nivel regional, care îi defavorizează pe copiii săraci și pe cei din zonele rurale.

  • Un copil din zona rurală are de 1,5 ori mai mari șanse de a muri înainte de vârsta de 5 ani, decât unul din zona urbană;
  • Un copil dintr-o familie săracă este de două ori mai supus riscului de a deceda pînă a atinge vărsta de cinci ani, decît un copil dintr-o familie înstărită;
  • Copiii din regiunea de sud au cea mai înaltă rată de mortalitate din toate regiunile, și copiii din Chișinău au cele mai mari șanse de supraviețuire în primii cinci ani de viață. 

Copiii săraci din Sud sunt de peste trei ori mai expuși riscului de a deceda înainte de a împlini cinci ani, iar rata mortalității acestor copii este comparabilă cu ratele naționale din Egipt și Morocco.

Subnutriția, de asemenea, este mai des întâlnită în rândul săracilor.

  • Familiile cu venituri mai mici cheltuie de 4,5 ori mai puțin pe produse alimentare, comparativ cu familiile care o duc mai bine;
  • Anemia afectează femeile sărace de aproape două ori mai frecvent în comparație cu cele mai înstărite;
  • Copii săraci au de 1,7 ori mai mari șanse să fie anemici, înainte de vârsta de 5 ani, decât cei din familiile mai bogate.

 

"Republica Moldova a înregistrat un progres considerabil în domeniul sănătății copilului, dar cei mai săraci copii sunt încă defavorizați", a declarat Alexandra Yuster, Reprezentantul UNICEF în Moldova la lansarea studiului „Analiza echității în sănătatea mamei și copilului".  "Raportul oferă noi date importante pentru lucrătorii în domeniul sănătății și factorii de decizie, care vor asigura ca serviciile de sănătate să ajungă la toți copiii, a menționat Alexandra Yuster.

Deși toți copiii din țară sunt asigurați medical, există încă obstacole în accesarea serviciilor medicale pentru cei săraci, cum ar fi costurile suplimentare și de transport, pe care le suportă un pacient atunci cînd se adresează la medic.

Lipsa serviciilor medicale în imediata apropiere a unor comunități este un alt obstacol în calea accesului celor săraci la serviciile de sănătate, deoarece aceștia nu își pot permite costuri suplimentare de transport sau medicamente, care nu sunt acoperite de asigurarea medicală. Ca rezultat, fiecare a treia femeie de vârstă reproductivă între 15 - 49 ani nu are asigurare medicală, iar femeile sărace sunt cele mai afectate. Femeile de naționalitate romă sunt mai puțin satisfăcute de sănătatea copiilor lor, comparativ cu femeile nerome: copiii lor suferă adesea de anemie, bronșite, pneumonii, helminți, etc.

Informații generale: În Moldova, copiii, femeile gravide și mamele cu șapte sau mai mulți copii sunt asigurate de către stat. Copiii până la vârsta de cinci ani primesc îngrijire medicală gratuită, iar femeile gravide primesc suplimente de fier și acid folic. Cu toate acestea, numărul de decese a copiilor din Moldova este mai mare decât în țările europene. Tulburări perinatale, bolile respiratorii, malformațiile congenitale precum și traumele rămân principalele cauze ale mortalității infantile. Un număr mare de decese la domiciliu (20 la sută din numărul total de decese infantile) sunt provocate de cauze care ar fi putut fi prevenite dacă părinții ar avea mai multe cunoaștințe despre îngrijirea copiilor și, cel mai important, ar solicita asistența unui medic la timp.

Pentru informații suplimentare contactați:
Angela Munteanu, coordonator programe comunicare, UNICEF Moldova
269 153 amunteanu@unicef.org 
Lina Botnaru, Ofițer de presă, UNICEF Moldova
269 235 lbotnaru@unicef.org

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii