Sănătate

CRIZA ECOLOGICA LA SOLONCENI, REZINA

www.masivaecologica.com

In loc de oxigen, oamenii respira gaze si metale grele

Pe 16 ianuarie, tot satul Solonceni, raionul Rezina, a fost „nins” cu o substanta de culoare caramizie. Praful depus pe case, pamant, copaci a speriat si ingrozit bastinasii: oamenii au inceput sa respire mai greu, sa tuseasca, sa aiba ameteli si chiar greturi.

Incidentul din 16 ianuarie nu este singurul produs in s. Solonceni in acest an. Si in noaptea dintre 7 si 8 ianuarie, covorul de zapada se transformase din alb in cafeniu-rosietic. Locatarii ne-au spus ca asemenea fenomene se intampla des, acum ele devenind mai evidente datorita zapezii.

Autoritatile evita, deocamdata, sa faca publice cauza si sursa poluarii. Expertii independenti presupun ca „praful rosu” a fost urmarea unei eruptii (emisii) produse la una din uzinele aflate la doar cativa kilometri de sat: uzina de ciment sau cea metalurgica de la Rabnita (controlate de autoritatile separatiste din stanga Nistrului).

Despre straniul incident produs la Solonceni, primarul s. Solonceni, Anatol Chirtoaca a anuntat Inspectia ecologica raionala, invitand specialistii la fata locului. Acestia au venit pe 11 ianuarie, insotiti de o echipa de la Chisinau, condusa de Mihai Mustea, seful Sectiei inspectare a resurselor acvatice si aerului atmosferic din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat.

Atentat la sanatatea populatiei si a mediului

Deocamdata, singurele analize efectuate la Solonceni au fost cele ale Centrului de Investigatii Ecologice, facute la solicitarea Inspectoratului Ecologic de Stat. Rezultatele analizelor preluate din zapada si din apa sunt socante. Ele constata depasiri ale concentratiilor maximal admisibile pentru piscicultura de 18.750 ori la cupru, de 814 ori la fier, de 918 ori la substante suspendate, de 40 de ori la produse petroliere si la alte substante chimice. Autorii investigatiilor ecologice - V. Ceban, sef-adjunct al Agentiei Ecologice Chisinau si Gh. Copacinsci, seful Centrului Investigatii Ecologice - sustin ca „substantele depistate in pulberea sedimentata la Solonceni reprezinta deseuri de la fabrica de ciment de pe malul opus al Nistrului, situata la o departare de 5 km, dar si deseuri de productie de la uzina metalurgica din Rabnita”.

Medicii sustin ca o asemenea concentratie de metale grele si substante chimice in mediu reprezinta un atentat la sanatatea populatiei din regiune. Infectii respiratorii acute, bronsite, afectiuni endocrinologice sunt cateva din maladiile ce pot fi contractate de locatarii Solonceniului. Ecologistii sunt si mai alarmati: depunerile de metale grele si alte substante chimice vor conduce la degradarea florei si faunei, poate si la disparitia unor specii de plante si vietati acvatice.

Autoritatile comunei Solonceni confirma ingrijorarea medicilor. Doar in prima jumatate a lunii ianuarie 2008, la centrul de sanatate din localitate s-au adresat dupa ajutor 84 de persoane, jumatate dintre ei fiind tineri de pana la 20 de ani. „O treime din pacienti au fost diagnosticati cu infectii respiratorii acute, alta treime – cu oreion, o buna parte – cu hipertensiune arteriala”, a declarat pentru CIN primarul comunei Anatol Chirtoaca.

Autoritatile nu fac publice sursa poluarii

Ce au intreprins autoritatile pentru a proteja mediul si sanatatea oamenilor din Solonceni? Care este, totusi, sursa poluarii, consecintele ei asupra mediului si a sanatatii oamenilor?

La solicitarile noastre de informatie, Centrul de Medicina Preventiva din Rezina,Centrului National-Stiintific de Medicina Preventiva si Ministerul Sanatatii s-au eschivat de la raspuns sau au dat un raspuns formal, pozitie care ingrijoreaza si mai mult.

Centrul de Medicina Preventiva din Rezina a refuzat sa comenteze rezultatele analizelor efectuate de ecologisti. ”Cine a facut analizele, acela si sa le comenteze. Nimeni nu ne-a chemat la Solonceni. Pentru a face niste concluzii, avem nevoie de studii de durata. Dar asta tine de competenta Chisinaului”, a declarat medicul-sef al Centrului de Medicina Preventiva din Rezina, Nicolae Bencheci.

Si Ministerul Sanatatii a evitat sa ia atitudine. Viceministrul Sergiu Rata, tot el medic sef-sanitar de stat al R. Moldova, sustine ca „cercetarile Centrului de Investigatii Ecologice s-au efectuat prin metode neadecvate sarcinii, iar concentratiile maximal admise, expuse pentru apreciere, sunt valabile pentru sursele de apa predestinata pisciculturii si difera de cerintele Normelor sanitaro-igienice stabilite pentru sursele acvatice”.

Pozitia Centrului National-Stiintific de Medicina Preventiva a fost similara. „Pentru a stabili impactul acestor atacuri ecologice este nevoie de un studiu complex, de durata. Noi am putea efectua asemenea investigatii, daca ar exista o indicatie concreta de la Guvern si s-ar aloca finantele respective”, a declarat Dumitru Sireteanu, specialist la CNSMP.

Cum ramane insa cu oamenii care, in timp ce autoritatile nu pot decide sa faca sau nu „studii complexe”, la Rezina respira zi de zi acelasi aer poluat, mananca legume si fructe crescute pe un pamant imbibat de substante chimice si metale grele, beau apa din fantani poluate?

„Traim in nestire. In fiecare dimineata iesim afara pentru a vedea daca iarasi ne-a nins cu praf rosu. Ce e asta? De unde vine? E daunator sau nu sanatatii si vietii noastre? Nu ne spune nimeni nimic”, zice Victor Bordian, locuitor din Solonceni.

Autoritatile comunei Solonceni constata ca in ultimii ani sanatatea populatiei s-a inrautatit considerabil. „In total stau la evidenta, cu diferite boli, circa 300 de persoane, o treime din populatia satului, din care 107 sufera de hipertonie, 20 – de tuberculoza, 23 - de boli endocrinologice, 25 - de boli ale aparatului respirator si bronsite cronice etc. La noi mortalitatea depaseste cu mult natalitatea. In 2006, bunaoara, in sat s-au nascut 16, dar au decedat 33 de persoane. Noi credem ca pentru o localitate cu o populatie de circa o mie de oameni aceste cifre sunt critice”, spune primarul comunei, A. Chirtoaca.

La Rezina, oamenii se imbolnavesc pe un capat, iar statistica arata ca ei sunt sanatosi tun

Si autoritatile orasului si raionului Rezina sunt ingrijorate de cresterea simtitoare a numarului de persoane care sufera de boli ale aparatului respiratoriu si ale tractului digestiv, de cancer, boli cardio-vasculare. Vina principala de aceasta stare de lucruri, potrivit autoritatilor, o poarta uzina metalurgica si cele doua uzine de ciment din regiune, care, profitand de lipsa unui control ecologic-sanitar, raman a fi o sursa periculoasa de poluare a mediului.

Incredibil, dar statistica oficiala arata contrariul. Indicii sanatatii populatiei din raionul Rezina, unul poluat din cauza intreprinderilor din localitate si regiune, sunt mai buni decat in localitatile situate in inima Codrilor Orheiului. Totodata, cu referire la Rabnita, situata la o departare de doar cativa kilometri de la Rezina, aceeasi sursa arata o situatie radical opusa: la Rabnita, incidenta de boli oncologice, la 100 mii de locuitori, este de doua ori mai mare ca medie pe Moldova, iar mortalitatea de tumori maligne – de doua ori mai mare decat in Rezina.

In ultimii 10-15 ani in Rezina nu au fost facute studii serioase privitoare la starea sanatatii populatiei, la impactul produs de grangurii industriali din regiune asupra mediului ambiant. Cine si de ce tainuieste adevarul? Cui ii convine sa nu descopere adevarata stare de lucruri si sa nu protejeze oamenii de atacul anti-ecologic la care sunt supusi cu regularitate? Or, cazul de la Solonceni nu este singular. Zi de zi, casele, fantanile, solul din s. Mateuti, precum si parte a or. Rezina sunt acoperite cu straturi de praf cenusiu. Oamenii de aici respira mai degraba un amestec de gaze, ciment si metale grele decat aer.

Cine, totusi, pune in pericol sanatatea populatiei?

In lipsa informatiei oficiale, am incercat de unii singuri sa aflam cine, totusi, pune in pericol sanatatea populatiei si starea mediului in regiune: uzina de ciment de la Rezina sau uzinele de ciment si metalurgica de la Rabnita?

Responsabili de la uzina de ciment si cea metalurgica din Rabnita ne-au relatat, prin intermediul colegilor de la saptamanalul „Dobrai deni”, ca isi declina orice responsabilitati, deoarece in emisiile intreprinderilor date nu pot fi produse petroliere, cupru si alte metale grele, descoperite in covorul rosu de la Solonceni. In opinia lor, norul nociv ar fi putut ajunge la Solonceni de la uzina de ciment din Rezina sau de undeva din... Ucraina.

Administratia uzinei de ciment de la Rezina, „Lafarge Ciment Moldova” SA, sustine ca intreprinderea respecta normele privitoare la cantitatea si calitatea emisiilor de gaze si praf, mai ales dupa ce in ultimii ani a investit mai multe milioane de euro in modernizarea procesului de productie si a utilajului, in special a filtrelor. Datele statiei automate de control a calitatii aerului din zona sanitara a uzinei, ce functioneaza din mai 2007, confirma, in mare parte, pozitia administratiei uzinei. In plus, incepand cu 23 decembrie2007 si pana la 1 martie 2008, procesul de productie la uzina de ciment din Rezina este suspendat.

Cat priveste versiunea norilor de praf rosu veniti din Ucraina seamana mai degraba cu o poveste. Or, nu putea vantul sa semene praf rosu doar in Solonceni.

Alecu Renita, presedintele Miscarii Ecologiste din Moldova, califica drept revoltatoare si inadmisibila atitudinea Ministerului Sanatatii fata de nelinistile si ingrijorarile cetatenilor afectati de poluare. „Ministerul Sanatatii este dator sa faca investigatiile de rigoare la Solonceni si in arealul afectat, informand corect populatia si institutiile statului. Amintesc celor care se fac a nu vedea drama locuitorilor din Solonceni prevederile art. 37 din Constitutia R. Moldova: Statul garanteaza fiecarui om dreptul la accesul liber si la raspandirea informatiilor veridice privitoare la starea mediului natural, la conditiile de viata si munca, la calitatea produselor alimentare. Tainuirea sau falsificarea informatiilor despre factorii ce sunt in detrimentul sanatatii oamenilor se interzice prin lege”.

Care este, totusi, sursa poluarii? Pana unde trebuie sa degradeze mediul din regiune si cat de mult trebuie sa fie afectata sanatatea oamenilor pentru ca autoritatile sa ia atitudine, sa intreprinda actiuni pentru a stopa si preveni asemenea cazuri, dar si ce este, la fel de important, sa informeze oamenii despre ceea ce se intampla in jurul lor?

Presedintele raionului Rezina, Valeriu Ciorici, a declarat ca va expedia in scurt timp un demers oficial din partea autoritatilor raionului catre Ministerul Sanatatii si cel al Ecologiei si Resurselor Naturale prin care va solicita efectuarea unor investigatii complexe a impactului emisiilor de gaze si pulbere de la intreprinderile industriale din teritoriu asupra mediului si sanatatii populatiei.

Pana atunci, ramane sa ghicim: astazi in ce regiune din Rezina va ninge cu fier, cupru, produse petroliere sau cine stie ce alte substante chimice?

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii